Donderdag 01/10/2020

Midden-Brabant

Nieuwe naam voor provincie Antwerpen meteen afgeschoten

Beeld THINKSTOCK

Waarom herdopen we de provincie Antwerpen niet in Midden-Brabant? Met dat voorstel kwamen drie parlementsleden van de meerderheidspartijen aanzetten. Echt diep hebben ze niet nagedacht bij het lanceren van het idee. Hun voorstel werd meteen de grond in geboord.

We hadden al de provincies Vlaams- en Waals-Brabant in ons land, in Nederland heb je Noord-Brabant. Als het van de Vlaamse Parlementsleden Bart Somers (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Kris Van Dijck (N-VA) afhangt, komt er nog een vierde 'Brabantse' provincie bij: Antwerpen moet omgedoopt worden tot Midden-Brabant, betogen ze.

Hun redenering? Door de provinciehervorming krijgen de steden Antwerpen en Gent meer autonomie. De bedoeling is dat zij niet langer onder de respectieve provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen vallen. De Vlaamse regering bekijkt nu waar provinciale parken, musea en sportcomplexen ondergebracht moeten worden. Ofwel zullen zij onder de Vlaamse overheid vallen, ofwel onder de bevoegdheid van de stad.

De bedoeling is dat de twee steden op termijn proportioneel hetzelfde budget krijgen als nu binnen de provincies, maar dat geld ook zelf kunnen beheren.

Zinloze discussie

Een Kempenzoon (Van Dijck), een Mechelaar (Somers) en een man uit Klein-Brabant (Van den Heuvel) zien niet in waarom wat overblijft van de provincie nog Antwerpen moet heten. "Het is een heel diverse regio. De associatie met Antwerpen in pakweg Lier wordt niet graag gemaakt", zegt Van den Heuvel.

Maar is die naam nu de materie waar politici zich mee moeten bezighouden? Het voorstel was nog maar net gelanceerd of de sociale media liepen storm om er de draak mee te steken. "De parking heet voortaan Midden-Brabant", luidde het. Maar ook: "Na de familienamen, opnieuw een zinloze discussie."

"We zijn geschrokken van de commotie", reageerden de initiatiefnemers. Feit is dat ze niet al te veel tijd hebben gestoken in hun voorstel. Dat geven ze ook toe. "Wij zijn inderdaad druk bezig met andere zaken", zegt Van Dijck. Over de praktische gevolgen zijn de parlementsleden bijzonder vaag. Moeten het provincielogo en alle schoolboeken aangepast worden? "Het is veel te vroeg om het daarover te hebben", zegt Van den Heuvel. "Het kan het eindpunt, de bekroning zijn van de grote provinciehervorming. Die moet eerst vorm krijgen."

Maar vooral: om een provincie van naam te veranderen moet je ook artikel 5 van de grondwet wijzigen. Daarin staat dat België verdeeld is in tien provincies, die ook bij naam worden genoemd. Maar die grondwet zit vast voor de komende legislatuur. De enige mogelijkheid om dat ongedaan te maken is de regering ontbinden en nieuwe verkiezingen organiseren. Maar voor dit voorstel zou dat wel helemaal dolletjes zijn.

Een andere mogelijkheid is om gewoon de naam in de praktijk te veranderen, niet bij wet. Grondwetsspecialist Paul Van Orshoven: "Je kunt je zoon als Piet inschrijven bij de geboorte, maar hem zijn hele leven Jan noemen. Die vrije keuze heb je. Zo werd ook de Franstalige Gemeenschap omgedoopt tot Fédération Wallonie-Bruxelles, zonder dat de wet gewijzigd werd." Als er politieke wil is, kan het. Maar die politieke wil lijkt ver weg.

Zelfs over de naam zelf kun je vragen stellen. Midden-Brabant is al een term die in de Nederlandse en Vlaamse provincie druk gebruikt wordt, verwijzend naar de regio rond Brussel en Tilburg. In 2008 diende Vlaams Belang trouwens al een wetsvoorstel in om de naam van Antwerpen te laten veranderen in Midden-Brabant. Bien étonnés de se retrouver ensemble.

Een slimmerik deponeerde vanmiddag, meteen nadat het nieuws bekendraakte, de domeinnamen midden-brabant.be en middenbrabant.be. Dat de drie initiatiefnemers daar niet aan gedacht hadden, bewijst nog maar eens dat dit niet meer dan een ideetje is, een onvoorbereid plan.

Koen Van den Heuvel (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

Ludiek debat

De initiatiefnemers verwijzen naar de historische achtergrond. Het oude hertogdom Brabant liep van het huidige Waals-Brabant tot het Nederlandse Noord-Brabant. Daar tussenin ligt dus Midden-Brabant. Een Groot-Brabantse gedachte, naar analogie met Limburg, is hen vreemd. Daar wordt over de landsgrenzen heen op verschillende domeinen samengewerkt. "De regio van Tilburg, Breda en Eindhoven is een interessante regio, maar je hebt geen naamsverandering nodig om hen de hand te reiken", zegt Van Dijck.

De stad Mechelen maakte overigens nooit deel uit van het hertogdom. Het was een 'heerlijkheid', een soort stadsstaat. Voorlopig heeft burgemeester Somers geen plannen in die richting.

De bedoeling was om wat buzz te creëren. Mechels burgemeester Bart Somers heeft het zelfs over een "maatschappelijk debat", dat hij op gang wil trekken. "Er wordt inderdaad druk gediscussieerd", lacht Van Dijck groen. "We zullen wel zien, waar het uitmondt." Zijn partijgenoot en federaal minister Johan Van Overtveldt is duidelijker: "Het is vooral een debat dat ludiek gevoerd moet worden." Versta: er zijn andere prioriteiten.

En wat gebeurt in Gent? In Oost-Vlaanderen is de discussie minder aan de orde, want daar heet de provincie niet Gent. Niet dat iemand het in zijn hoofd wil halen om daar hetzelfde debat op gang te brengen.

Kris Van Dijck (N-VA).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234