Maandag 27/06/2022

Nieuwe misdaadserie op Eén spitst zich toe op grootschalige financiële criminaliteit

''Wolven' is geen tweede 'Flikken''

De serie voert politieagenten ten tonele en zal op zondag worden uitgezonden, maar verder moet Wolven vooral heel anders worden dan zijn voorganger Flikken. De 13-delige Eénserie uit Antwerpen laat de huis-, tuin- en keukenmisdaden voor wat ze zijn en kiest resoluut voor de financiële criminaliteit als thema.

door sarah theerlynck

BRUSSEL l Wolven, waarin Axel Daeseleire, Gene Bervoets en Lotte Pinoy meespelen, komt wellicht pas in 2011 op het scherm. Intussen hebben ook VTM en VT4, met Code 37 en Vermist II, eigen misdaadseries op stapel staan.

In Wolven bindt de fraudecel van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen de strijd aan met oplichters, bedreven in btw-carrousels en andere illegale financiële constructies. Gene Bervoets vertolkt de rol van de hoofdcommissaris die het team leidt van commissaris Thomas Verhaege (Axel Daeseleire), hoofdinspecteur Lena Beckers (Lotte Pinoy), commissaris Iris De Witte (Simone Milsdochter) en inspecteur Tarik Ibdalkassem (Maarten Goffin).

De opnames gingen in maart van start op Curaçao, waar Thomas en Lena terechtkomen om een spoor in een belangrijke fraudezaak te onderzoeken, en vorige week maandag begonnen de draaidagen in Antwerpen. De serie wordt gemaakt door het interne VRT-productiehuis Fictie, producer Kris Peeters en producent Antonino Lombardo van productiemaatschappij Prime Time, in samenwerking met de filmcel van Antwerpen.

Stef Wouters, manager van VRT Fictie, bedacht het verhaal. Het netmanagement van Eén koos zijn voorstel boven twee andere ideeën voor misdaadseries. De ene zou rond de werking van een openbaar ministerie draaien, de andere rond het FAST-team van de federale politie, die voortvluchtigen opspoort die in de vergetelheid zijn geraakt.

Met Wolven wil Eén nieuwe paden inslaan op het vlak van fictie. "Wolven wordt geen tweede Flikken", zegt Jean-Philippe De Tender, netmanager van Eén. "Waar die serie, maar ook Witse, vooral om klassieke misdaden draait, die misschien een beetje geromantiseerd worden, hebben we nu voor het minder evidente thema van fraude gekozen. Heel actueel, want financiële criminaliteit is vandaag de misdaad bij uitstek."

Stef Wouters: "In het begin kregen we vaak de opmerking: kan financiële misdaad wel emoties opwekken? Ik denk dat de algemene vergadering van Fortis dinsdag voldoende antwoord is op die vraag (lacht). Bovendien is het een interessante thematiek: financiële criminaliteit is als een schaakspel, waarbij elke zet beantwoord wordt met een tegenzet van de andere partij. Zowel de politie als de misdadigers werken daarbij als een geoliede machine en met een duidelijke strategie, zoals ook een roedel wolven zich organiseert. Vandaar onze titelkeuze."

Het is duidelijk: met Wolven wil Eén zijn misdaadfictie uit de Vlaamse klei van Halle en omstreken trekken en verplanten naar de hedendaagse, internationaal georganiseerde criminele realiteit. Als decor werd dan ook Antwerpen, een belangrijke economische metropool, gekozen. De filmcel van de Scheldestad is ook een belangrijke partner. Met dat loket hanteert de stad bewust een andere strategie dan vele andere Vlaamse steden.

"Wij geven nooit geld", vertelt burgemeester Patrick Janssens. "Wij mobiliseren al wat we kunnen aan middelen en proberen filmmakers het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Dat wordt door veel filmmakers geapprecieerd, want bij sponsoring wordt toch nog vaak een gunst terug verwacht. Dit jaar werden in onze stad 154 verschillende producties opgenomen, goed voor 891 draaidagen in het totaal."

Eén is niet de enige Vlaamse zender die inzet op eigen misdaadfictie. Het tweede seizoen van Vermist komt er op VT4 misschien nog dit jaar, misschien volgend jaar aan en VTM draait momenteel in Gent aan Code 37, de nieuwe serie met Veerle Baetens, die eerder als Erika Maes werd aangekondigd. De serie zou dit najaar nog op het scherm komen.

Bedenker Stef Wouters, manager VRT Fictie:

Of financiële misdaad wel emoties kan opwekken? De Fortisvergadering is het bewijs

n Lotte Pinoy, Maarten Goffin, Simone Milsdochter, Axel Daeseleire en Gene Bervoets.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234