Dinsdag 11/05/2021

Nieuwe Mechelse woonwijk wordt architecturale spraakmaker

Een opgemerkte verschijning wordt het zeker, het nieuwste bouwwerk aan de Dijle in Mechelen. Twee eigenzinnig vormgegeven torens verbonden door een balkvormige structuur worden het gezicht van een gloednieuwe woonwijk.

Mechelen

Van onze medewerker

Architect Wilfried Eggermont en projectontwikkelaar IBC-vastgoed nv halen hiermee de eerste prijs binnen van de architectuurwedstrijd die de Stad Mechelen heeft uitgeschreven voor een 1 hectare groot bouwblok bij het Keerdok.

Het Mechelse stadsbestuur wil met dit project bijdragen tot de revitalisering van de binnenstad. Hoogwaardig wonen aan de Binnendijle en de aanleg van een jachthaven spelen daarin een sleutelrol. Ook de aanleg van het Dijlepad hoort in dit plaatje. De jachthaven is al een feit en wonen aan het water zit fors in de lift.

De nieuwe woonwijk past overigens in een ruimere aanpak van het hele gebied rond de benedensluis op de Binnendijle, een typische stadsrandmix van woningen, grootschalige winkels en industriële bedrijvigheid. Schepen van Ruimtelijke Ordening Lamon ziet hier in de toekomst een nieuwe attractiepool ontstaan. Voorwaarde is wel dat een passende bestemming wordt gevonden voor het leegstaande, vroeg 20ste eeuwse zwembad, een beschermd monument.

Het bijna 1 hectare grote terrein tussen Winketkaai, Bethaniënstraat en Spreeuwenhuisstraat sluit aan bij het dichtbevolkte woongebied aan de Battelsesteenweg. Vandaag is het deels braakland, deels verlaten industriegebied. Alleen een globale aanpak kan een hoogwaardige invulling waarborgen en daarom heeft de stad de verlaten industriegebouwen aangekocht, zodat ze het meest cruciale perceel nu in eigendom heeft.

De stadsdiensten schreven het stedenbouwkundige kader dat als bindende richtlijn zou dienen voor een ontwerp- en ontwikkelingswedstrijd. De wedstrijd slechts openstellen voor een architect op voorwaarde dat een projectontwikkelaar mee in de boot stapt: het was een slimme zet van het stadsbestuur. Op die manier voorkom je dat een fraai ontwerp nooit uitgevoerd wordt.

Twee hoogbouwvolumes, verbonden door een balkvormige structuur langs het Keerdok en lagere volumes, type gezinswoning, in het binnengebied zijn goed voor 29 flats en 30 stadswoningen, alle met tuin. Langs de Winketkaai is ook ruimte voor winkels en horeca.

De kwaliteit van de buitenruimten en de doorkijk naar het Keerdok, zijn voor de wedstrijdjury sterke punten in het ontwerp. Die doorkijk schept een relatie tussen het hele woongebied en de waterpartij. Waardering ook voor de architectuur langs de Winketkaai en voor de aansluiting met de bestaande bebouwing.

De verlaten industriële panden gaan begin 2004 tegen de vlakte om plaats te maken voor 15 flats en 15 woningen. De verdere invulling van het gebied volgt later. Mechelen haalt doorgaans de media met zijn rijk bouwkundig erfgoed. Vandaag pakt de Dijlestad uit met spraakmakende hedendaagse architectuur.

Frans Geys

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234