Zaterdag 11/07/2020

Nieuwe MAS-directeur zet koers richting haven

Marieke van Bommel (°1975) treedt op 1 maart aan als nieuwe directeur van het Museum aan de Stroom MAS, met 625.000 bezoekers per jaar het grootste museum van Antwerpen. De Nederlandse, die tien jaar voor het Maritiem Museum Rotterdam werkte, wil het museum meer inbedden in stad en haven.

Een van de grote uitdagingen voor Marieke van Bommel - naast de verdere internationalisering van het MAS en het aantrekken van een jong, divers publiek - zal de ontwikkeling van een maritieme cluster zijn. Al vaak zijn stemmen opgegaan voor de aanleg van een Maritiem Park in Antwerpen, een belevingsmuseum op en rond de nu verlaten droogdokken en in de buurt van de Hogere Zeevaart-school, ten noorden van het MAS.

"Het is nog veel te vroeg om daar concreet op in te gaan", zei de Antwerpse schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) gisteren bij de voorstelling van de nieuwe MAS-directeur. "Maar Marieke van Bommel heeft veel ervaring op dat gebied - ook zakelijk en financieel - en wordt vaak opgevoerd als dé specialiste ter zake."

"Ik heb de fusie van het Rotterdams Maritiem Museum met het Havenmuseum begeleid", zegt Marieke van Bommel. "Door die fusie is het museum een belangrijke rol gaan spelen in de gebiedsontwikkeling van de stad. Ik ben ook trots op de om-slag die het Rotterdams Maritiem Museum de voorbije jaren heeft gemaakt van typisch bootjesmuseum naar een familiemuseum met een brede programmering, ook voor de niet-specialist. Vooral kinderen zijn dol op de actieve expo Professor Plons, dé manier om hen spelenderwijs kennis te laten maken met de haven."

Ambassadeurs

Van Bommel legt nog geen concrete plannen voor - ze werkt tot 1 maart in Rotterdam - maar wil wel sterk inzetten op de uitbouw van een netwerk van ambassadeurs (zowel particulieren als bedrijven), het stimuleren van cultureel ondernemerschap, jongerenparticipatie en het creëren van een meerwaarde voor het omliggende havengebied, zoals ze ook in Rotterdam heeft gedaan.

Philip Heylen benadrukte dat de steile ambities van het MAS nog bijgesteld mogen worden. Hij zou graag zien dat de nieuwe directeur investeert in verdere internationale samenwerking en coproducties voor tentoonstellingen. De eerste concrete uitdaging wordt alvast de vernieuwing van de permanente opstelling Het verhaal van de stad. Daar wil men de begrippen stad en stedelijkheid sterker benadrukken.

De eerstvolgende tijdelijke tentoonstellingen, Cartografie en Europalia Istanbul, zijn nog vastgelegd door de vorige directeur Carl De Pauw, die coördinator Antwerpse stedelijke kunstmusea wordt en het project Barok voor 2018 voorbereidt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234