Zaterdag 06/06/2020

Update

Nieuwe maatregelen tegen toestroom asielzoekers

Beeld PHOTO_NEWS

Het kernkabinet heeft een reeks beslissingen genomen die het mogelijk moeten maken het hoofd te bieden aan de toenemende stroom asielzoekers. De maatregelen hebben betrekking op de volledige keten van de procedure, dus zowel op het vlak van preventie, als van behandeling van aanvragen en verwijdering.

Premier Yves Leterme benadrukte na afloop van de ministerraad dat de gewapende conflicten en haarden van onveiligheid op verschillende plaatsen in de wereld met zich meebrengen dat de druk op het westen om mensen op te vangen hoger ligt dan in andere periodes. Hij wees erop dat het kernkabinet heeft gekozen voor een gecoördineerde benadering, waarbij in de volledige keten maatregelen worden genomen.

600.000 euro
Wat preventie betreft, wordt 600.000 euro uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking ingezet voor campagnes in landen waaruit een hoge toevloed asielzoekers afkomstig is. Het gaat daarbij om de Balkan, maar ook om Guinée. Staatssecretaris Melchior Wathelet wees er daarbij op dat het Afrikaanse land vorig jaar op de derde plaats en dit jaar op de tweede plaats staat qua asielaanvragen in ons land.

Ook komen er 125 extra mensen bij voor het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Dat moet het mogelijk maken 1.850 dossiers per maand te behandelen en de behandelingsduur bij het CGVS terug te dringen tot zes maanden. Wathelet stelde dat het aantal dossiers dat zou worden behandeld daarmee hoger ligt dan de instroom bij het CGVS. Van de 2.200 aanvragen in maart verhuizen er immers veel niet naar het CGVS.

Regularisatie op medische grond
Een belangrijke focus ligt ook op regularisatie op medische grond. Daarvoor zal een beroep worden gedaan op extra dokters, zodat de aandoening van de aanvrager sneller kan worden geanalyseerd en sneller kan worden nagegaan of de betrokkene al dan niet in zijn land van herkomst een behandeling kan krijgen. Dat zou plaatsen in het opvangnet kunnen vrijmaken.

Om de verwijdering te verbeteren, wordt de samenwerking opgedreven met Binnenlandse Zaken en Justitie. Doel daarbij is de escortering van mensen die worden uitgewezen efficiënter te laten verlopen en gevangenen die het bevel hebben het grondgebied te verlaten voor het einde van hun straf uit te wijzen. Ook met de gemeenten wordt de samenwerking opgevoerd. Daarvoor worden twaalf extra mensen aangetrokken.

3 miljoen euro Europees geld
De staatssecretaris merkte nog op dat de maatregelen binnen het bestaande budgettaire kader werden genomen. Ons land kan ook rekenen op 3 miljoen euro Europees geld.

Voor de opvang van niet-begeleide minderjarigen komen er 200 nieuwe plaatsen bij bovenop de 150 die al werden gecreëerd. Een deel van die minderjarigen verblijft momenteel in hotels, terwijl het de ambitie is van de regering de "hotels te sluiten", dixit staatssecretaris Philippe Courard.

Geen centrum in buurt van Bergen
Voor de andere asielzoekers komen er 52 opvangplaatsen bij in Poelkapelle en is sprake van 400 tot 450 plaatsen in Bierset, na het vertrek van de militairen, al moet dat nog worden bestudeerd. In Brussel blijft de overeenkomst met Samu social - dat daklozen opvangt - lopen, zodat er 400 plaatsen beschikbaar blijven tot november.

De piste van een centrum in de buurt van Bergen werd verlaten gezien het hoge kostenplaatje. Courard blijft ook inzetten op de creatie van lokale opvanginitiatieven. (belga/tw/tvl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234