Woensdag 23/10/2019

Zorgsector

"Nieuwe lonen zullen de zorg verschralen"

Foto ter illustratie. Beeld Thinkstock

Van vroedvrouwen over psychologen tot verpleegkundigen. Een uiteenlopende groep zorgverleners is verontwaardigd over IFIC, een nieuwe functieclassificatie en verloning voor hun sector.

Anneleen Giedts (36) viel bijna van haar stoel toen ze in mei haar werkmail opende. Daarin trof ze een bericht aan over IFIC. Met dat vierletterwoord wordt de nieuwe functieclassificatie in de zorgsector bedoeld, die na meer dan veertig jaar aan vernieuwing toe was. Concreet: er zijn nu 218 functies gecreëerd, die ingedeeld zijn in klasses van 1 tot 20 met telkens andere loonbarema's.

Giedts dacht dat de zorgberoepen door IFIC zouden worden geherwaardeerd. Maar van die gedachte bleef niet veel over toen ze de mail las. De directie bleek haar als psycholoog ingeschaald te hebben in categorie 16. "Door die inschaling zou ik op het einde van mijn loopbaan maar liefst 42.000 euro aan brutoloon mislopen."

Psycholoog Anneleen Giedts: "Door de nieuwe inschaling zou ik op het einde van mijn loopbaan maar liefst 42.000 euro aan brutoloon mislopen." Beeld Tim Dirven

Ze schrok niet alleen van dat loonverlies, maar ook van de volgens haar oubollige en simplistische omschrijving van haar functie. "Dat ik testen afneem en mij bezighoud met de dagelijkse beslommeringen van patiënten, stond er. Dat staat, vind ik, wel heel ver af van wat ik echt doe: therapie geven aan mensen die ingrijpende levensgebeurtenissen meemaken."

Giedts is niet de enige die over de IFIC-mail viel. Collega's van haar in het Tiense psychiatrisch ziekenhuis zouden als kinesist, medisch secretaresse of muziektherapeute door IFIC worden afgestraft.

Ook verenigingen als de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) en de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) trokken al aan de alarmbel. Die laatste heeft een petitie lopen, al vijfhonderd keer ondertekend, waarin ze aanklaagt hoe collega's op de materniteit lager worden ingeschaald dan die op andere verloskundige afdelingen, ondanks hetzelfde diploma en dezelfde competenties.

"Dit zorgt voor spanningen onderling", stelt ondervoorzitster Siska Van Damme. "Vroedvrouwen van de materniteit rouleren in sommige ziekenhuizen tussen afdelingen of springen bijvoorbeeld regelmatig bij op het verloskwartier als het daar te druk is."

Hoeveel werknemers in de zorgsector misnoegd zijn over het nieuwe model, is onduidelijk. Ze kunnen immers kiezen om IFIC links te laten liggen als ze vinden dat ze daardoor benadeeld worden. In dat geval behouden ze hun oude loon. Giedts deed dat. "Maar een echte keuze mag je dat niet noemen. Zodra ik in een andere instelling ga werken, beland ik alsnog in het IFIC-model."

Onderhoudsfase

Volgens het Instituut voor Functieclassificatie (IFIC) treft het model in een eerste fase zo'n 130.000 tot 150.000 werknemers. Over de keuzes die deze werknemers tot nog toe maakten, kunnen ze geen details geven. Er bestaat namelijk de mogelijkheid om beroep aan te tekenen. "Die procedures lopen nog tot 15 november", zegt IFIC-voorzitter Wim Hardy. Volgens hem was altijd al duidelijk dat niet iedereen voordeel zou hebben bij IFIC. "Dit zou maar voor twee derde tot drie vierde van de werknemers het geval zijn. Daarom is er die keuze dus."

Over de functieomschrijvingen zegt Hardy: "Het mooie aan IFIC is dat er telkens wijzigingen mogelijk zijn." Hij verwijst, net als minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), naar de zogenaamde onderhoudsfase, die nog voor het einde van het jaar van start moet gaan. Die moet aanpassingen mogelijk maken. De beroepsorganisaties zouden daarvan op de hoogte zijn gebracht.

Klopt, zegt onder meer de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België. "Maar ik vraag mij af in welke mate er met onze suggesties rekening zal worden gehouden", stelt woordvoerder Wouter Decat. "Ik kan me niet voorstellen dat ze een model waar tien jaar lang over gediscussieerd is, snel zullen aanpassen." Decat hoopt dat het wel zo zal zijn. "Uiteindelijk wil je toch mensen aanmoedigen om in de zorg te stappen, in plaats van hen te demotiveren? Er zijn nu al zulke grote tekorten."

Giedts benadrukt tot slot dat het voor haar meer is dan een individuele zaak. "Als iedereen zich in de toekomst aan zijn functieomschrijving gaat houden, zal dat de zorg verschralen en gaat uiteindelijk de patiënt hier onder lijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234