Woensdag 10/08/2022

AnalyseOverlegcomité

Nieuwe lockdown drijft ook politiek de spanning op

Elio Di Rupo (PS), Alexander De Croo (Open Vld) en Jan Jambon (N-VA) Beeld Photo News
Elio Di Rupo (PS), Alexander De Croo (Open Vld) en Jan Jambon (N-VA)Beeld Photo News

België gaat weer op slot. Begin maart leek het ergste voorbij. Amper drie weken later voert het Overlegcomité opnieuw een lockdown in. Een pijnlijk besluit dat voor politieke hoogspanning zorgt. ‘De Ikea open en de school dicht. Ik begrijp dat niet.’

Jeroen Van Horenbeek en Stavros Kelepouris

Toen het Overlegcomité vanochtend samenkwam op het Egmontpaleis, twee dagen eerder dan gepland en vijf dagen na de vorige vergadering, was het voor alle aanwezige politici duidelijk: de bestaande coronamaatregelen volstonden niet meer om het aantal besmettingen en hospitalisaties nog onder controle te houden. Er moest dringend opnieuw verstrengd worden.

“Het virus heeft ons weer met de beide voeten op de grond gezet. Dit is een les in nederigheid voor beleidsmakers en experts, voor ons allemaal”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag tijdens een persconferentie. “Het Overlegcomité heeft gekozen voor de korte pijn. Wat men zou kunnen noemen een paaspauze van vier weken. (...) We zijn er zeventien weken in geslaagd om de derde golf weg te houden. Die derde golf gaan we nu de kop indrukken.”

Afgelopen vrijdag leefde bij de meeste politici van het Overlegcomité, op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) na, nog op de hoop dat de stijging van het aantal besmettingen ook dit keer snel zou plafonneren. Sinds de tweede coronagolf in het najaar van 2020 maakte ons land vier korte coronaopstoten mee, die daarna telkens weer afzwakten om over te gaan in een plateaufase. Begin maart leek het ergste zowaar voorbij en werden grote versoepelingen aangekondigd. Voorbarig, zo bleek de afgelopen dagen. De Croo: “De groei van het virus is niet exponentieel, maar ook een lange lineaire groei zet de ziekenhuizen onder druk.”

Scholen

Tijdens het Overlegcomité vanochtend ontstond, na vier uur debat, uiteindelijk een consensus om extra maatregelen te nemen over de hele samenleving heen. Zo werd aan alle heilige huisjes geraakt. De kappers dicht en de niet-essentiële winkels die alleen nog op afspraak mogen werken – gevoelig voor de liberalen. “Als de kappers openen, is dat voorgoed: geen jojo”, beloofde De Croo eind januari nog. Maar ook het onderwijs gaat een week voor de paasvakantie op slot – iets waar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zich zondag nog mordicus tegen verzette.

Aan de avondklok verandert niets. Daar was iedereen het over eens dat dit te gevoelig ligt bij de bevolking. De avondklok werd zes maanden geleden aangekondigd als een ‘tijdelijke ingreep’. Burgers blijven ook vrij om zich te verplaatsen binnen eigen land. In tegenstelling tot de eerste lockdown exact een jaar geleden, toen niet-essentiële verplaatsingen verboden waren. “Ik besef ten volle dat dit voor veel mensen opnieuw een opdoffer is. We hadden gehoopt om de situatie onder controle te houden, maar dat is dus niet gelukt. Ik moet daar niet flauw over doen: de nieuwe verstrengingen komen hard aan. We hebben echter geen keuze. We moeten onze inspanningen nu nog een paar weken volhouden”, aldus minister-president Jan Jambon (N-VA).

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez uitte, nog tijdens de persconferentie van het Overlegcomité, zijn ongenoegen over de situatie. “Deze nieuwe lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller.” Bouchez vindt al maanden dat het Belgische coronabeleid te weinig rekening houdt met de economische en psychologische schade onder de bevolking. De laatste maanden pleitte hij vaak voor versoepelingen.

Ook minister Weyts was achteraf duidelijk ‘not amused’. “Ik ben fier dat de Vlaamse regering op haar positie (tegen een sluiting, JVH) is blijven staan. Maar tot mijn spijt uiteindelijk ook als enige. Kinderen treffen om winkels open te houden, ik begrijp dat niet. De Ikea open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving”, benadrukte de minister in het Vlaams Parlement. “Dit is een ontgoocheling na al het werk van de voorbije maanden. Maar het zal ons niet tegenhouden om te blijven vechten voor ons onderwijs, voor onze kinderen. Iemand moet het doen.”

Omgekeerd vindt Denis Ducarme – wellicht niet toevallig de concurrent van Bouchez binnen MR – het onaanvaardbaar dat de kappers opnieuw moeten sluiten. Volgens hem is dit de schuld van de vele besmettingen op school, waar te laat tegen ingegrepen is. “Op sociale media circuleert een cartoon waarin Vandenbroucke tegen De Croo zegt dat het probleem in de scholen zit, met als reactie ‘Dus, we gaan de kappers sluiten’. Dat is wat er gebeurt. Ik ben geschokt.” Kort samengevat: buiten het Overlegcomité wijst stilaan iedereen naar iedereen en loopt de spanning op.

Zout

Vanuit de oppositie strooit Tom Van Grieken (VB) intussen gretig zout in de wonde van de federale en regionale beleidsmakers. Volgens de Vlaams Belang-kopman is deze lockdown, de derde sinds het uitbreken van de coronacrisis, in de eerste plaats de schuld van onder meer het falende test- en vaccinatiebeleid. “Het probleem is niet dat wij, de burgers, ons best niet doen. Het probleem is dat jullie, de regering, jullie best niet doen”, reageerde Van Grieken in een filmpje op Twitter.

Binnen het Overlegcomité wordt nu vooral gerekend en gehoopt op het stijgend aantal vaccinaties. Meer dan 1 miljoen Belgen hebben intussen een eerste keer prik gekregen. Volgens Jambon zorgen die voor licht aan het eind van de tunnel. “De vaccinaties draaien op volle toeren. Ik zou zeggen: laat de vaccins maar in karrenvrachten komen.” Een gelijkaardig geluid bij Vandenbroucke: “Het verschil met een aantal maanden geleden is dat we sterke vaccins hebben. We kunnen uitkijken naar de heropening van de scholen en andere maatschappelijke sectoren. Dat moet lukken. Wat de vaccinatie betreft zitten we nu goed in het midden van het Europese peloton.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234