Donderdag 23/01/2020

Nieuwe lente moet splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde baren

Regering hoopt in januari schot in de zaak te krijgen

Brussel

Eigen berichtgeving

Het parlement wacht op de regering om vooruitgang te boeken in de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) belooft tegen half januari een stand van zaken van het interministeriële overleg over de netelige communautaire kwestie. Alle democratische Vlaamse partijen konden zich, de een wat meer schoorvoetend dan de andere, vinden in dat uitstel.

Dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet meer voor dit jaar zou zijn, zoals oorspronkelijk beloofd, was al langer duidelijk. De eerste ronde van de parlementaire bespreking van de wetsvoorstellen over de splitsing, gisteren in de kamercommissie Binnenland, voegde daar weinig aan toe. Belangstelling was er nochtans genoeg, zowel van politici als van buitenstaanders, wat VLD-kamerlid Willy Cortois de opmerking ontlokte "dat we hier precies met meer zijn dan bij de bespreking van de programmawet".

Maar voorts gebeurde er in de kamercommissie wat ervan verwacht werd: niets. Al meteen bij aanvang van de zitting, die overigens amper een halfuurtje duurde, vroeg minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael het parlement niet te hard van stapel te lopen. "Er is specifiek voor dit moeilijke dossier een interministeriële conferentie opgericht. Het zou goed zijn om nog even te wachten op de resultaten van dat overleg. Het parlement beslist zelf, maar het risico is reëel dat de wederzijdse activiteiten elkaar doorkruisen."

Die interministeriële conferentie - met vertegenwoordigers uit alle regeringen van het land, behalve de Duitstalige - moet wel nog altijd de eerste keer officieel bijeenkomen. Dewael beloofde evenwel de eerste resultaten over een maand, halfweg januari. Met dat kortstondige uitstel konden alle democratische Vlaamse partijen leven - de Franstaligen mengden zich gisteren niet in het debat. Ook CD&V, bij monde van fractieleider Pieter De Crem. "Tegen 15 januari verwachten we een verslag van de regering. Dan kan vervolgens de parlementaire bespreking starten." De Crem zei naderhand een splitsing te verwachten in de lente van het komende jaar. "De splitsing komt er in elk geval. Met de Franstaligen als het kan, zonder als het moet."

Anderen, zoals minister Dewael, wilden zich liever niet vastpinnen op een timing: "Dat is om moeilijkheden vragen. Ik wil voor alles een onderhandelde oplossing. In het andere geval krijgen we de alarmbelprocedure en staan we nergens." Voor zijn partijgenoot Willy Cortois is het allang goed als de splitsing er tegen de zomervakantie is.

Ook de N-VA sloot zich, zij het schoorvoetend, aan bij het uitstel. Omdat "enkel het resultaat telt" slikten de Vlaams-radicalen hun verzet in, al betreurde kamerlid Patrick De Groote wel "dat deze procedure dankzij het laag democratisch gehalte van de Belgische federatie langer duurt dan verwacht". Voor Vlaams Belang was het uitstel wel voldoende reden om moord en brand te schreeuwen. "De Vlaamse partijen hebben samen een meerderheid en hoeven dus geen enkele toegeving te doen", klonk het bij extreem-rechts. "Laten we onverwijld starten met het debat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234