Zaterdag 06/03/2021

KAAITHEATER

Nieuwe leiding voor Kaaitheater

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Barbara Van Lindt en Agnes Quackels vormen de nieuwe artistieke en algemene leiding van het Kaaitheater. Zij moeten het Brusselse kunstencentrum weer stabiliteit verlenen, nadat er enkele weken geleden een interne storm losbarstte over een fusie met Rosas, het gezelschap van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Een kleine acht maanden nadat Guy Gypens, die twaalf jaar het Kaaitheater leidde, zijn ontslag als artistiek directeur indiende, heeft de raad van bestuur een opvolger aangesteld. Barbara Van Lindt en Agnes Quackels zullen vanaf oktober als duo de artistieke en algemene leiding op zich nemen. 

Quackels was tot nu artistiek leider van het Kortrijkse kunstencentrum BUDA en richtte daarvoor Margarita Production (nu Hiros) op, een managementbureau voor kunstenaars in Brussel. Van Lindt verdiende haar sporen als één van de oprichters van het Brusselse gezelschap Tristero. Ze werkte ook bij het Antwerpse kunstencentrum Monty en het Stuc (nu Stuk) in Leuven.

Tussen 2006 en 2009 werkte ze ook als programmator bij het Brusselse Kunstenfestivaldesarts, maar sinds de jaren 90 werkte Van Lindt vooral in Nederland, waar ze zich profileerde als iemand die jonge makers kansen biedt. Ze richtte het Gasthuis op, een theaterwerkplaats in Amsterdam - “het enige theater dat zich exclusief bezighoudt met jonge makers die net afgestudeerd zijn", zoals ze in 1998 vertelde aan de Volkskrant. Ze stond negen jaar aan het hoofd van DAS Theatre, de masteropleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waarvan ze in 2017 afscheid nam.

Brusselse superdiversiteit

Van Lindt en Quackels komen aan boord in woelige tijden voor het Kaaitheater. Eind mei kwam interne wrevel bij het personeel naar buiten, toen dramaturg Esther Severi in een open brief op de website van cultuurtijdschrift Rekto:verso haar beklag deed over een mogelijke fusie met Rosas en P.A.R.T.S., respectievelijk het gezelschap en de opleiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Het Kaaitheater zou “een museum” worden, vreesde Severi, in plaats van een “dynamisch kunstencentrum”.

Rosas-directeur Luk Van den bosch, P.A.R.T.S.-directeur Theo Van Rompay en De Keersmaeker zelf reageerden nadien dat er geen sprake was van een fusie, enkel van verkennende gesprekken “om elkaar te versterken.” De Keersmaeker besloot “af te wachten tot er in het Kaaitheater een nieuwe directie komt.”

Met Barbara Van Lindt en Agnes Quackels is die nieuwe directie er nu. Hun motto, zo zeggen ze in een persbericht, is ‘How to be Many?’ “We blijven ons verbinden met Brusselse, Vlaamse en internationale artiesten, zowel gevestigde waarden als mid-career en jongere podiumkunstenaars. Ons project creëert ruimte voor Brusselse partnerorganisaties en zet in op een sterkere publieksparticipatie, en streeft een aanbod en een publiek na dat de Brusselse superdiversiteit weerspiegelt. We geloven in meerstemmigheid en wederkerigheid als krachten met een magnetische werking.”

Daarmee lijkt het duo de reputatie van het Kaaitheater als een open en “dynamisch” kunstencentrum te willen behouden. “In de eerste plaats zetten we de werking van het Kaaitheater verder zoals die nu is”, zegt Quackels. “Anne Teresa De Keersmaeker staat volgend seizoen geprogrammeerd. We bekijken nog of en hoe we verder willen samenwerken. Maar van een fusie is op dit moment absoluut geen sprake.” Daarnaast willen Van Lindt en Quackels de deuren nog meer open zetten. “Op termijn willen we een stuk van ons programma invullen met andere organisaties en onderbelichte communities, en willen we de publiekswerking verder ontwikkelen.” Voor concrete samenwerkingen is het nog te vroeg, zegt Quackels.

 Naast Quackels en Van Lindt blijven Katleen Van Langendonck en Valerie Vernimme deel uitmaken van de artistieke en zakelijke leiding van het Kaaitheater.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234