Zondag 24/10/2021

Pensioenen

"Nieuwe knip in aanvullend pensioen nodig"

► Een verschuiving van de gegarandeerde rente kan na een volledige carrière een verschil van tienduizenden euro's in het totale pensioenbedrag betekenen. Beeld Hendrik Braet
► Een verschuiving van de gegarandeerde rente kan na een volledige carrière een verschil van tienduizenden euro's in het totale pensioenbedrag betekenen.Beeld Hendrik Braet

De gewaarborgde rente op groepsverzekeringen, die pas vorig jaar werd verlaagd tot 1,75 procent, moet nóg lager. Zoniet komt de financiering van de aanvullende pensioenen in gevaar, zeggen de verzekeraars. Pensioenminister Bacquelaine startte al een overleg op.

In ons land sparen zo'n 2,6 miljoen werknemers via een groepsverzekering een aanvullend pensioen bijeen. Een deel wordt van hun loon afgehouden, de rest legt hun baas bij. Tot eind vorig jaar bracht zo'n groepsverzekering een vast rendement op: 3,75 procent op de eigen stortingen en 3,25 procent op die van de werkgever. Maar door de extreem lage marktrente werden die tarieven hoe langer hoe minder houdbaar. Precies een jaar geleden werden ze daarom grondig bijgesteld. Voor stortingen vanaf 1 januari 2016 varieert het rendement tussen 1,75 procent en 3,75 procent, afhankelijk van hoe de langetermijnrente evolueert. Aan alles wat tot dan al in uw pensioenspaarpot stak - de stortingen, maar ook de beloofde rendementen daarop - wordt niet geraakt.

Maar volgens verzekeringsfederatie Assuralia ligt dat minimumrendement nog steeds te hoog. De referentierente zakte intussen namelijk nog verder en schommelt vandaag rond 0,3 procent. Economen verwachten bovendien niet dat de rente de eerste jaren weer zal opveren. "Het spanningsveld groeit", laat kersvers Assuralia-voorzitter en AG Insurance-topman Hans De Cuyper verstaan in De Tijd. "De verzekeraar kan de garantie die de werkgever aan de werknemer moet geven niet nakomen als de rentes zo laag blijven."

40 procent minder

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine neemt de waarschuwing alvast in beraad en sluit een nieuwe knip niet uit. "Gezien de evoluties die we vandaag zien, nemen we opnieuw contact op met alle actoren. Als uit dat overleg blijkt dat er inderdaad gehandeld moet worden, zullen we nieuwe maatregelen nemen", bevestigt het kabinet-Bacquelaine.

Waar dat uiteindelijk moet eindigen? "De Nationale Bank van België raadt als ondergrens 0,75 procent en bovengrens 3,75 procent aan. Die ondergrens blijft vandaag hangen op 1,75 procent. Het zou me logisch lijken die gelijk te trekken met de adviezen van de nationale bank", reageert Wim Kinnet, gedelegeerd bestuurder van Baloise.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.  Beeld BELGA
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.Beeld BELGA

Komt het inderdaad tot een verdere verlaging van het gewaarborgde rendement, dan is dat vooral slecht nieuws voor wie net begint te werken. Jongeren staan immers het verst af van hun pensioen, en zullen dus ook vele jaren langer aan die minder voordelige rente sparen.

Stel, het minimaal gewaarborgde rendement zakt inderdaad tot 0,75 procent, dan kan het aanvullend pensioen over een volledige loopbaan nog eens 15 procent lager uitvallen dan wanneer je aan het minimumrendement van vandaag rekent (1,75 procent). Vergelijk je met de oude regeling (3,25 procent), dan is dat zelfs 40 procent minder. Voor iemand die dicht bij zijn pensioen staat, scheelt het slechts enkele duizenden euro's.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234