Zaterdag 23/01/2021

Nieuwe klap voor Oosterweel

De Vlaamse ombudsman is bijzonder kritisch voor het onderzoek van de Vlaamse regering naar de tracés voor de Oosterweelverbinding. Dat blijkt uit een rapport dat De Morgen kon inkijken.

Spelregels die tijdens het onderzoek veranderen, het eigen tracé dat beter wordt bestudeerd dan andere, een overheid die rechter en partij tegelijk is... Vlaams ombudsman Bart Weekers heeft ernstige bedenkingen bij de manier waarop de Vlaamse regering de tracés voor de Oosterweelverbinding heeft bestudeerd.

Tot die conclusie komt hij nadat hij een ultieme bemiddelingspoging ondernam tussen de overheid en Antwerpse actiegroepen zoals stRaten-generaal en Ademloos. Zij vinden dat hun Meccanoplan niet correct werd vergeleken met het Oosterweeltracé van de overheid.

"Ik vel geen juridisch oordeel, dat is de taak van de Raad van State. Ik zeg wel dat de overheid een aantal dingen beter niet had gedaan", zegt Weekers aan deze krant, die zijn verslag kon inkijken. "Voor het Oosterweeltracé werden alle effecten cijfermatig onderzocht, voor Meccano niet. Ondanks het ontbreken van die becijfering concludeerden de onderzoekers toch dat Meccano minder goed is. Dan krijg je uiteraard een weinig overtuigend argument."

De ombudsman spreekt zich niet uit over kwaadwilligheid, maar vindt dat de overheid zich kwetsbaar opstelt door onder meer de 'spelregels' tijdens het onderzoek te veranderen.

"Neem nu de meting van de effecten op de luchtkwaliteit. Eerst zou de overheid die metingen alleen binnen een welbepaalde perimeter van de ring uitvoeren, daarna werden ze over heel Antwerpen uitgevoerd. Op zich is het geen probleem dat die criteria worden aangepast, maar gooi de oorspronkelijke criteria dan niet zomaar weg", stelt Weekers.

Geen externe dienst

Dat de bezwaarschriften tegen de milieustudie werden beoordeeld door het departement Leefmilieu zelf, vindt de O-ombudsman bovendien niet slim. "Vroeger gebeurde die beoordeling door een externe dienst, nu niet meer. Het spreekt voor zich dat dat een reden is voor de indieners van de klacht om te spreken van een niet-serieuze beoordeling."

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) spreekt zich voorlopig niet uit over de kritiek, maar belooft het verslag van de ombudsman door te nemen. "Als blijkt dat hij een punt heeft, dan is dat een les voor de toekomst." De actiegroepen voelen zich gesterkt door het advies. Zij willen voor 19 juli naar de Raad van State stappen tegen de beslissing over Oosterweel.
►7

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234