Dinsdag 04/08/2020

Nieuwe hoop voor Brepols, nieuwe hoop voor Turnhout

Er is weer hoop voor de leegstaande Brepols-drukkerij, in het hart van Turnhout. De eigenaar, die de site al vijf jaar laat verkommeren, kampt met geldproblemen en de bank ING heeft via de rechtbank verkregen dat Brepols moet worden verkocht. Volgens Turnhouts burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) is de kans groot dat investeerders uit binnen- en buitenland nu snel werk zullen maken van het wegwerken van deze stadskanker. Dat zou ook een oplossing kunnen bieden voor de enorme verkeersproblemen in de stad.

Turnhout

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

Brepols-eigenaar Christophe Mulleman wordt door de bank ING gedwongen om de site van 4 hectare achter de Grote Markt te verkopen. Mulleman, die destijds de Ladeuze-parking in Leuven bouwde, kocht Brepols in 1998 en wilde er een shoppingcenter van zo'n 13.000 vierkante meter (later afgeslankt tot 10.500) neerpoten met zwembad, bioscoop en een ondergrondse parking van duizend plaatsen. Het ging om een investering van 2 miljard oude Belgische franken.

In 2001 beschermde minister Paul Van Grembergen het kantoorgebouw van Brepols, gebouwd in 1937 en een uniek staaltje van Nieuwe Zakelijkheid. Daardoor vielen de plannen van Mulleman in duigen. Het project zat voordien al in een impasse. De weerstand van middenstand en oppositie tegen een shoppingcentrum was zeer groot. De leegstand in de winkelstraten is nu al aanzienlijk en de verkeersknoop in Turnhout zo goed als onontwarbaar. Uit mobiliteitsstudies bleek dat een shoppingcentrum zoals Mulleman het in gedachten had, de binnenstad finaal zou verstikken. Ook Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth vond het shoppingcentrum zoals Mulleman het zag "niet de beste oplossing is voor deze unieke site".

Nu het nieuwe zwembad gebouwd zal worden in het Stadspark en er in de Graatakker een bioscoopcomplex verrees (Utopolis), zijn de plannen van Mulleman trouwens onhaalbaar. De man stapte naar de Raad van State om de bescherming van het kantoorgebouw te laten vernietigen. Nog voor er een uitspraak kwam, werd zijn geldschieter, de bank ING, ongeduldig en stapte naar de rechtbank.

"Eind december is er een vonnis geveld en werd er een notaris aangeduid die Brepols uit de hand zal verkopen aan de meest biedende", zei burgemeester Hendrickx vrijdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de stad. "De verkoop kan plaatsvinden zelfs zonder de toestemming van de eigenaar."

Hendrickx had blijkbaar zien aankomen dat er beweging zou komen in dit dossier. Eind november werd er een conceptstudie besteld die een visie moet uitwerken over wat er nog kan en niet kan op het terrein. Het stadsbestuur denkt aan een kleinschaliger project met woningen, parkeerruimte en maximaal 8.000 vierkante meter winkeloppervlakte. De Morgen vernam dat er onder meer onderhandelingen bezig zijn met Delhaize.

De parking op de Brepols-site moet vooral dienen om de enorme verkeersknoop in Turnhout te ontwarren. Sinds enkele jaren staat het verkeer in de stad bijna volledig stil tijdens de spitsuren. Een belangrijke oorzaak is het ontbreken van parkeerplaatsen en een bijna niet-bestaande controle op wildparkeren. Er moet wel een ondergrondse parking aan het cultuurcentrum De Warande komen, maar het stadsbestuur vindt blijkbaar niemand om die te bouwen en te exploiteren. "Veel kandidaten wilden eerst afwachten of er nog een ondergrondse parkeerplaats op de Brepols-site komt", zegt schepen van Financiën Dian Haegeman (VLD). "Bovendien moet er ook eerst een betere controle op foutparkeren boven de grond komen. Als je overal zomaar ongestraft je auto kunt achterlaten, dan ga je niet betalen voor een ondergrondse parkeerplaats."

Het schepencollege besliste voor de zomer om die controles uit te besteden aan een privé-firma. Schepen van Mobiliteit Tom Van Even (VLD) zei deze week in het VLD-partijblad Burgerkrant echter dat de besprekingen opnieuw vertraging hebben opgelopen. Ze zullen niet - zoals hij eerder beloofde - eind januari, maar pas in februari of maart tot resultaat leiden. In het schepencollege is dan weer te horen dat het dossier van de Warande-parking en dat van de parkeercontrole gekoppeld is. De stad zou graag een exploitant vinden die zowel de parking uitbaat als de parkeercontrole in de binnenstad voor zijn rekening wil nemen. Maar omdat kandidaat-investeerders eerst uitsluitsel wilden over de Brepols-site, zat de zaak al maandenlang muurvast.

"Ik hoop dat door de verkoop van Brepols al die problemen eindelijk opgelost kunnen worden", zegt schepen Haegeman. Burgemeester Hendrickx vermoedt alvast dat er snel heel wat binnen- en buitenlandse investeerders zullen opduiken. "Dit is een unieke site. Er is altijd heel veel interesse voor geweest. Waar vind je nog zo'n groot onontgonnen gebied in het midden van een centrumstad?" Een belangrijk element in deze zaak is dat het schepencollege niet langer vasthoudt aan een ondergrondse parking. Er is ook niet langer sprake van 1.000 plaatsen. Volgens schepen Haegeman zouden 750 bovengrondse plaatsen al ruimschoots volstaan. Hoeveel de leegstaande (en al twee keer door brand geteisterde gebouwen) en de gronden zullen opbrengen is niet duidelijk. Mulleman wilde de afgelopen jaren niet onder de 300 miljoen oude Belgische franken zakken. De namen van eventuele kandidaat-kopers zijn niet bekend. In het verleden liet projectontwikkelaar en voormalig uitgever van het huis-aan-huisblad Turnhout Ekspres Daniël Le Bon al openlijk interesse blijken. Hij stelde twee jaar geleden voor om een grootschalig woningbouwproject met plaats voor een grootwarenhuis te bouwen. De prijs die Mulleman vroeg, vond hij echter veel te hoog.

Project in hart van Turnhout zal veel kleinschaliger zijn dan oorspronkelijk voorzien

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234