Woensdag 12/05/2021

Nieuwe hoofdredacteurs moeten rust doen terugkeren bij Gazet van Antwerpen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De krant Gazet van Antwerpen, onderdeel van Mediahuis, de joint-venture van Corelio en Concentra, heeft twee nieuwe hoofdredacteurs. Kris Vanmarsenile en Rudy Collier moeten de rust er doen terugkeren. Mediahuis heeft ook het definitieve aantal ontslagen bekendgemaakt: het gaat om 29 vrijwillige vertrekkers, 60 naakte ontslagen en een 50-tal regelingen volgens het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT).

"De afgelopen weken werden constructieve gesprekken gevoerd over de reorganisatie van de redactie van Gazet van Antwerpen", aldus Mediahuis in een persbericht. "Het toekomstplan voor de krant werd vormgegeven en de concrete organisatie van de redactie uitgetekend."

De redactie van Gazet van Antwerpen plaatste begin maart nog een open brief in de krant om hun ongenoegen te uiten over het vertrek van hoofdredacteur Pascal Kerkhove en de herstructurering na de fusie tussen hun groep Concentra en Corelio, de uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. Ze dreigde zelfs even met een staking, maar die werd na overleg toch afgewend met de belofte dat drie vertegenwoordigers van de redactie met de directie zouden gaan praten. Vanmarseinle en Collier waren twee van die drie personen. Rudy Collier was tussen 2000 en 2005 al hoofdredacteur van De Morgen, waarna hij nog een tijdlang chef was van De Morgen Magazine.

Vanaf het najaar nieuwe plannen voor de krant
Mediahuis meldt nog dat de nieuwe samenstelling van de redactie vanaf nu wordt ingevuld. Het is de bedoeling dat de plannen voor de krant in het najaar gerealiseerd kunnen worden. "Gazet van Antwerpen moet met een hernieuwde dynamiek op de kaart worden gezet als de toonaangevende krant in de provincie."

Ontslagen
Vandaag werd ook het definitieve aantal ontslagen bij Mediahuis goedgekeurd. Het herstructureringsplan bij Mediahuis van eind februari voorzag in het vertrek van 138 voltijdse functies, nadat al een aantal personen vrijwillig vertrokken of op brugpensioen gingen.

De cijfers werden vanmiddag tijdens een reguliere ondernemingsraad aan de personeelsafgevaardigden voorgelegd. "Het vrijwillig vertrek omvat drie groepen. Zo heb je de mensen die volledig vertrekken, alsook de mensen die met tijdskrediet werken", zegt woordvoerder Frank Jaspers. "Personen die door de verhuisbewegingen zich meer dan 60 kilometer moeten verplaatsen, zijn ook vrijwillige vertrekkers, maar zij krijgen een vergoeding zoals wie onvrijwillig vertrekt." Een aantal gesprekken met personeel voor interne verschuivingen loopt momenteel nog, wat de cijfers nog niet compleet maakt.

"Verzachtend effect"
BBTK-secretaris Hans Schippers vindt het alvast "positief dat het SWT-systeem en vrijwillig vertrek toch voor een stuk een verzachtend effect heeft gehad op het aantal naakte ontslagen". Hij bevestigt bovendien geruchten dat de SWT-regeling veel minder populair was bij de redacties dan bij de ondersteunende diensten, iets wat Jaspers kan beamen: "Bij een eerdere herstructurering bij Concentra hebben we ook al gezien dat die bereidheid tot vroegtijdige uitstap kleiner is."

Door intensievere samenwerking tussen de redacties staan ook de freelancers onder druk, geeft Jaspers toe. "Het is aan de redacties zelf om te kijken hoe ze werken met de budgetten die ze hebben. Ik sluit niet uit dat door de samenwerking er binnen gemeente X twee correspondenten zijn waar men een keuze zal maken. Hoe dat verloopt, kan ik momenteel moeilijk zeggen."

Verhuis
De herstructurering omvat ook de verhuis van Het Nieuwsblad van Groot-Bijgaarden naar de Antwerpse Linkeroever, waar Gazet van Antwerpen al gevestigd is. De Tijd meldt vandaag dat die verhuis ten laatste tegen eind augustus afgerond zal zijn. "Al zal dat wellicht al vroeger zijn", zegt Jaspers. "Niet de redactie, maar ondersteunende diensten beginnen vanaf juni verhuizen. In de maanden erna volgt de redactie."

De werkdruk wordt na de herstructurering volgens Jaspers strikt opgevolgd. "We sluiten niet uit dat er links of rechts problemen opduiken. Als dat zo is, dan grijpen we in en nemen we maatregelen", aldus Jaspers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234