Maandag 01/03/2021

interview

Nieuwe Gentse sp.a-kopman Coddens: "Ik zal de twijfelaars overtuigen"

Rudy Coddens wil Daniël Termont opvolgen als burgemeester van Gent. Al moeten de sp.a-leden eerst nog groen licht geven. Beeld Wouter Van Vooren
Rudy Coddens wil Daniël Termont opvolgen als burgemeester van Gent. Al moeten de sp.a-leden eerst nog groen licht geven.Beeld Wouter Van Vooren

Kersvers Gents sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens kijkt de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Hij vertrouwt erop dat het kartel met Groen ook de afgelopen turbulente dagen overleeft. "Onze enige mogelijkheid om verder vooruit te gaan, is om de progressieve krachten te bundelen."

Toen Tom Balthazar zaterdagavond ontslag nam als schepen en lijsttrekker voor sp.a-Groen, moesten de socialisten halsoverkop op zoek naar een nieuwe kopman. Nauwelijks 24 uur later presenteerden ze Rudy Coddens (56), sinds 2003 schepen en momenteel OCMW-voorzitter.

U draait al een hele tijd mee, maar echt bekend bent u niet. Wie is Rudy Coddens?

"Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader drukker. Ik heb zelf een aantal jaar als verpleegkundige gewerkt, en heb daarna steeds meer verantwoordelijkheid opgenomen, onder meer door directeur te worden van het zorgdepartement van de Volkskliniek."

"De zorg zit in mij. Ik heb aandacht voor de mensen, luister naar hen, stel hen altijd centraal. Ik weet hoe belangrijk het is om mensen kansen te geven."

"In de politiek moet je compromissen sluiten: problemen los je op door bruggen te bouwen, niet door te polariseren. Maar na inspraak komt uitspraak: ik ben niet iemand die aarzelt."

U bent geen stemmenkanon. In 2012 haalde u 4.155 stemmen, amper 10 procent van huidig burgemeester Termont.

"Stemmen halen is één zaak. Die behaalde ik overigens van op de zevende plaats, dat is niet vergelijkbaar met een lijsttrekker. Bovendien ben ik er elke verkiezing op vooruitgegaan."

"Mijn bekendheid is de laatste jaren exponentieel gegroeid. Ik word gewaar dat mensen mij op straat steeds vaker aanspreken. Dat komt door het voorzitterschap van het OCMW, waar ik met heel wat mensen in contact kom. En ook door het feit dat ik regelmatig in de nationale media opduik, als directeur bij de VVSG."

U bent pas aangeduid na het ontslag van Tom Balthazar. U was dus niet de eerste keuze.

"Dat is zo, maar het zijn nieuwe tijden. Door omstandigheden ben ik nu de nieuwe kandidaat-lijsttrekker, en ik ga er volop voor. Mochten er mensen aan mij twijfelen, dan zal ik hen tonen dat ze ongelijk hebben. Maar dat ga ik niet alleen doen. Politiek is een ploegsport. Je moet respect hebben voor andere meningen. Als burgemeester moet je vooral een burgervader zijn, en daar boven proberen staan."

'Politiek is een ploegsport', zegt Coddens. Beeld Wouter Van Vooren
'Politiek is een ploegsport', zegt Coddens.Beeld Wouter Van Vooren

Was het ontslag van Tom Balthazar de enige juiste keuze?

"Ik denk het wel. Tom had dat voor zichzelf uitgemaakt. Alles kwam ook in een stroomversnelling. Het was in het algemeen belang gewoon niet langer houdbaar. Het was voor ons allemaal zeer pijnlijk. Tom is een goede collega die keihard werkt. Daar zullen de Gentenaars de komende jaren nog de vruchten van plukken."

Zal Balthazar in 2018 nog op de lijst staan?

"Dat weet ik niet. Dat moet je aan hem vragen. Ik denk dat hij nu eerst tot rust moet komen, en alles even op een rijtje moet zetten."

Blijft het kartel met Groen overeind?

"Dat zullen we woensdag zien, maar ik ga daar van uit. (Woensdag beslissen zowel de sp.a- als de Groen-leden over de nieuwe richtlijnen omtrent transparantie en vergoedingen die de partijen gisteren opstelden, DBA.) Onze enige mogelijkheid om verder vooruit te gaan, is om de progressieve krachten te bundelen."

"Als ik de reacties op mijn aanduiding zie, zowel op sociale media als via sms'jes, dan zijn die heel positief. Ik heb ook heel veel berichten gekregen van groenen, die me zeggen dat ik de juiste persoon ben op dit moment. Dat is hoopgevend. Maar de leden hebben uiteraard het laatste woord. Ik hoop dat we hen ervan kunnen overtuigen dat een kartel de beste optie is voor iedereen."

Zal u zelf meteen openheid verschaffen over uw eigen mandaten en vergoedingen?

"Absoluut. Dat hebben we zo afgesproken: alles op tafel. Bij wijze van spreken mag iedereen mijn belastingbrief zien. De bedragen van 2016 ben ik nog aan het bijeenzoeken. Daar zal ik de komende dagen duidelijk over communiceren. Maar ik geef u alvast mijn vergoedingen voor 2015."

"Een Gentse schepen krijgt bruto 97.000 euro per jaar. Daarnaast kreeg ik in 2015 10.700 euro bruto uit andere mandaten. Dat gaat voornamelijk om mijn voorzitterschap van het directiecomité van de VVSG, en om het voorzitterschap van de Raad van bestuur van het ziekenhuis Jan Palfijn. Dan zijn er nog een aantal kleinere zaken waarvoor er minder vergaderingen waren. Ik krijg nergens forfaitaire vergoedingen, enkel voor mijn aanwezigheid op vergaderingen."

"Ik word zeker goed betaald, maar ik denk niet dat het exuberant is voor het aantal uren dat ik werk."

Lees ook

Gents kartel kreunt, morgen extra gemeenteraad over Publipart

Sp.a kijkt bevreesd naar laatste rode burchten

"Antwerpse N-VA-schepen moet ook klaarheid scheppen over zijn vergoedingen"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234