Gent
Nieuwe Gentse landmark De Krook geopend
Aan de Gentse Zuid is De Krook geopend, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek die ook ruimte biedt aan de UGent en imec. De nieuwe landmark moet een broedplaats worden voor cultuur, kennis, onderzoek en ondernemerschap, zei Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).
De inkom van de zes verdiepingen tellende De Krook ligt op gelijke hoogte met het Woodrow Wilsonplein en is te betreden via een verhoogd plateau, waarmee de architecten een niveauverschil van acht meter tussen stad en Scheldewater konden overbruggen. "Het gebouw is opgetrokken uit bruut staal, glas en aluminium lamellen", omschrijft architect Ralf Cousée, die samen met Klaas Gooris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes tekende. "Van binnenuit is er overal een zicht op de stad, steeds wisselend." Een doorkijktrap en vides maken in het gebouw contact met boven- en onderliggende verdiepingen. Een knik in het gebouw volgt de loop van het Scheldewater.
Klaar voor de toekomst
De Gentse Cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) wijst erop dat Gent met De Krook een landmark rijker is. "We geloven sterk in de bibliotheek, maar dan in een die klaar is voor de toekomst", zegt schepen Storms. "Waar iedereen een boek kan lezen of lenen, maar ook aan lezingen of onderzoek kan deelnemen."
Dat laatste kan door de aanwezigheid van verschillende UGent-onderzoeksgroepen die werken rond nieuwe media en het onderzoeksinstituut imec, gespecialiseerd in nano- en digitale technologieën. "Waarschijnlijk voor het eerst, en daar ben ik echt trots op, bouwen we hier doelbewust en van meet af aan een uitgebreide publiekswerking uit", aldus rector Anne De Paepe (UGent). "Samen met de verschillende partners maken we van De Krook een uitstalraam voor ons wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk wordt De Krook ook een interactief laboratorium. Bezoekers zullen hier actief kunnen deelnemen aan experimenten van onze wetenschappers."
Imec, dat bedrijven gidst doorheen de verschillende stappen van het innovatieproces, zegt dat succes niet alleen volgt door unieke technologieën te gebruiken. "Innovatie met positieve impact op de maatschappij kan enkel door de krachten te bundelen tussen bedrijven, de onderzoekswereld, de burger en de overheid", aldus CEO Luc Van den hove.
Kostprijs: 65 miljoen euro
De Krook kostte 65 miljoen euro, waarvan Vlaanderen een derde voor haar rekening nam. De rest werd gefinancierd door de stad Gent (15 miljoen), provincie Oost-Vlaanderen (10 miljoen) en imec en de UGent (elk 7,5 miljoen). De stad Gent, multiservicebedrijf TMVW, waterwegbeheerder W&Z en waterzuiveraar Aquafin investeren nog eens tien miljoen euro in de omgevingsaanleg. Naast De Krook opent in 2020 ook nog eens het gerenoveerde Wintercircus.
De Krook opent om 18 uur voor het grote publiek, tegelijk gaat iets verderop in de stadbibliotheek het afscheidsfeest "Boeken Toe" van start, overigens tot zaterdagochtend vroeg. Het hele weekend zijn er in De Krook allerlei activiteiten gepland.