Vrijdag 03/02/2023

EnergieKernuitstap

Nieuwe gascentrales: Van der Straeten zit samen met Eurocommissaris Vestager

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Eurocommissaris Margrethe Vestager. Beeld UE / Xavier Lejeune
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Eurocommissaris Margrethe Vestager.Beeld UE / Xavier Lejeune

De nieuwe minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft samengezeten met Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Het gespreksonderwerp: het Belgische plan om de bouw van gascentrales te subsidiëren. Europa twijfelt daaraan.

Jeroen Van Horenbeek

“Het was een positief overleg waar we het standpunt van de Belgische regering hebben toegelicht en een aantal vragen hebben verduidelijkt”, laat Van der Straeten weten na afloop van de vergadering. “Vestager heeft ook duidelijk gemaakt dat Europa een partner is van ons land.”

Zelf is Van der Straeten er zeker van: tegen 2025 zullen de Belgische kerncentrales zonder probleem kunnen sluiten. Maar om de hele federale regering te overtuigen, moet ze tegen november 2021 bewijzen dat de Belgische stroomvoorziening verzekerd is zonder kernenergie.

Via het zogenaamde CRM-systeem wil Van der Straeten daarom de bouw van nieuwe energiecentrales subsidiëren – in de eerste plaats gascentrales. Ze voorziet een kost van maximaal 350 miljoen euro per jaar. Vanaf 2025 zal die op de stroomfactuur verschijnen.

Alleen: Europa ligt dwars. Vestager is begin september een ‘diepgaand onderzoek’ gestart naar de Belgische energieplannen. Volgens de Deense is er mogelijk sprake van onterechte staatssteun. Het voornaamste probleem: Europa is er niet van overtuigd dat onze stroomvoorziening überhaupt in gevaar is zonder kerncentrales. Bijgevolg zijn de subsidies overbodig.

“België (in casu de vorige minister van Energie Marie Christine Marghem (MR), red.) heeft onvoldoende aangetoond dat er problemen zijn met de bevoorrading”, zei Vestager in september.

Dubbel

Voor Van der Straeten lijkt de Europese kritiek dubbel. Volgens het regeerakkoord moet ze zich voluit inzetten om het CRM-systeem in de steigers te krijgen. In dit opzicht is het Europese onderzoek slecht nieuws. Van der Straeten zal het huiswerk van haar voorganger Marghem moeten verbeteren, in de hoop dat Vestager daarna wel groen licht geeft.

Maar dan nog dreigt er een probleem met de timing. Europa heeft tijd nodig om een ‘diepgaand onderzoek’ af te ronden: volgens sommige bronnen loopt dit snel op tot twaalf maanden of meer. Die tijd is er niet. Tegen maart 2021 moeten de subsidies al technisch op punt staan. In oktober 2021 moet alles klaar zijn. Van der Straeten: “Ik heb benadrukt dat in het kader van de energiezekerheid voor België de timing van de beslissing van groot belang is.”

Tegelijk: als Europa straks volhoudt dat ons land over genoeg stroom beschikt zonder kerncentrales, dan heeft Van der Straeten het gedroomde argument om de kernuitstap door te voeren – misschien zelfs met weinig of geen subsidies. Dat is twee keer prijs voor de nieuwe minister: de kerncentrales sluiten en ze moet geen dikke zak overheidsgeld uitgeven.

Al is het afwachten of alle ‘vivaldisten’ het zo zien. Vooral de liberalen eisen complete zekerheid voor de bedrijfswereld: het licht mag nooit uitgaan. En de Belgische netbeheerder Elia heeft tot nu toe - ondanks felle kritiek van de regulator CREG - altijd volgehouden dat ons land hoe dan ook in de problemen komt, met of zonder kerncentrales.

Van der Straeten houdt zich voorlopig aan de Elia-lezing van de energietoekomst: “Het CRM-systeem is in alle scenario’s noodzakelijk om de energiezekerheid te garanderen. We slaan de handen in elkaar met Europa om dit mogelijk te maken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234