Donderdag 06/10/2022

AchtergrondWetswijziging

Nieuwe federale wet zet sportkampen op de helling: ‘Het wordt moeilijk om begeleiders te vinden’

Coaches van zomersportkampen mogen sinds dit jaar maximaal 532 euro per maand verdienen. Beeld JVS
Coaches van zomersportkampen mogen sinds dit jaar maximaal 532 euro per maand verdienen.Beeld JVS

Is uw zoon of dochter ingeschreven voor een sportkamp deze zomer? Dan is het voorlopig nog onduidelijk of dat zal kunnen doorgaan. Over heel Vlaanderen hebben organisatoren het lastig om voldoende coaches en monitoren te vinden. ‘De schuld van het loonplafond dat de federale overheid heeft opgelegd.’

Jeroen Bossaert

“Ik zit met de handen in het haar”, zucht Steven Dutry. “Ik weet niet of ik deze zomer voldoende mensen zal vinden om alle kinderen tijdens onze kampen professioneel te begeleiden.” Al jaren organiseert Dutry met vzw Sportievak in de schoolvakanties sportkampen voor kinderen en jongeren. Van paardrijden over turnen tot kajakken: het aanbod is ruim en de regio die Sportievak bestrijkt is groot. “Ieder jaar organiseren wij kampen voor tienduizend kinderen. Daar hebben we veel professionele monitoren, instructeurs en coaches voor nodig.” Die zoektocht is sowieso al niet evident, maar dit jaar is ze volgens Dutry nog zwaarder geworden. “Dat heeft alles te maken met een wetswijziging begin 2021.”

De federale regering voerde in januari een nieuwe wet in die onder meer bepaalt hoeveel trainers en monitoren maximaal mogen bijverdienen. Het plafond werd op 532 euro per maand gelegd. Als een coach meer ontvangt, dan wordt dat voortaan door de fiscus beschouwd als een beroepsinkomen en dan moeten daar extra belastingen op betaald worden. “Maar ook langs de kant van de organisator komen er dan kosten bij, want je moet een sociaal secretariaat opzetten om alle administratie te regelen. Voor grote organisatoren is dat soms nog haalbaar, maar voor de meeste lokale sportclubs is het onbegonnen werk.”

Kleine vijver

Het loonplafond zorgt ervoor dat organisatoren van sportkampen deze zomer veel meer coaches zullen moeten zoeken. “Als wij voor onze coaches de tarieven willen hanteren die door de Vlaamse Sportfederatie naar voor geschoven worden, dan kunnen we ze maximaal één week in dienst nemen. Iemand met een masterdiploma lichamelijke opvoeding kunnen we zelfs maar enkele dagen inschakelen, daarna is het maximumbedrag al bereikt.”

Ook Levy Meyer van Movement vzw zegt dat het niet evident wordt om voldoende coaches te vinden deze zomer. “De vijver is sowieso al niet groot”, merkt hij op. “Als iedereen dan nog eens op zoek moet naar meer coaches, dan wordt het zeer lastig. Het gevolg zal zijn dat organisatoren kampen moeten afgelasten omdat ze niet voldoende mensen vinden om de kinderen te begeleiden.”

Oplossing in de maak

De Vlaamse Sportfederatie bevestigt dat heel wat sportclubs en organisatoren van sportkampen vandaag in onzekerheid leven. “De federale regering moet snel werk maken van een wijziging van het loonplafond”, zegt woordvoerder Robin Ramakers. “In januari heeft men beloofd dat er een oplossing zou komen, maar het koninklijk besluit laat op zich wachten.”

Steven Dutry van vzw Sportievak merkt op dat de federale overheid begin dit jaar zelf een document van de RSZ op een website plaatste met daarin de aankondiging dat er een uitzondering zou komen op het loonplafond. “In februari is dat document verwijderd, maar ondertussen gingen heel wat organisatoren ervan uit dat het plafond aangepast zou worden. Dat het nu nog altijd niet gebeurd is, maakt ons nerveus.”

Op het kabinet van Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) klinkt het dat er volop gewerkt wordt aan een oplossing. “Begin april is dit op de ministerraad gekomen. Toen hebben we eerst nog het advies van de Nationale Arbeidsraad gevraagd over de kwestie. Dat advies hebben we vorige week ontvangen en het is unaniem positief. Er is echter nog één aanpassing nodig en dat wordt deze week besproken. Het probleem zou snel in orde moeten komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234