Zondag 21/07/2019

Testament

Nieuwe erfenisregels, meer testamenten

Beeld thinkstock

Door de nieuwe erfenisregels lieten meer Belgen in 2018 hun testament opstellen of wijzigen. Vorig jaar ging het om 63.094 nieuwe en aangepaste testamenten, een stijging van bijna 15 procent.

De nieuwe erfenisregels gingen in op 1 september 2018 en geven mensen meer vrijheid om het vermogen na te laten aan wie men wil. In het verleden was het deel waarover je zelf kon beslissen afhankelijk van het aantal kinderen: één kind had recht op de helft van het vermogen, twee kinderen hadden elk recht op een derde, drie kinderen elk recht op een vierde. Die taart wordt nu in twee gesneden: de helft van het vermogen wordt gelijkwaardig verdeeld onder de kinderen, met de andere helft - het zogenaamde 'beschikbare deel' - mag je doen wat je wil.

"Veel mensen hebben gewacht op deze nieuwe regeling", verduidelijkt notaris Bart van Opstal. "Zo mocht je in een gezin met drie kinderen vroeger slechts beslissen over een vierde van je nalatenschap. Dat is nu de helft. Heb je dus met een van die kinderen, dat nog steeds recht heeft op een zesde, geen contact meer, kan je er voor de andere twee kinderen nog steeds het maximale uithalen."

Niet alleen geven de nieuwe regels meer vrijheid om een testament op te stellen, ook werden veel vroegere testamenten herbekeken. Al in het eerste halfjaar van 2018 was die trend zichtbaar. In juni noteerden de notarissen de opmaak van 30.217 testamenten, goed voor een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Verdere stijging verwacht

"Maar de echte stijging was er pas in de tweede helft van het jaar", vertelt de notaris. "En ook dit jaar verwachten we dat die stijging zich zal verderzetten. Nog steeds krijgen we erg veel vragen over de vernieuwde wetgeving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden