Dinsdag 11/08/2020

Nieuwe elementen tegen Pierre Chevalier

Volgens het VRT-journaal zal Pierre Chevalier (VLD), ex-staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, zich bij de Zwitserse justitie moeten verantwoorden voor drie beschuldigingen: oplichting, schriftvervalsing en witwassen van geld. Daarbij is sprake van twee verschillende dossiers.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tot dusver was alleen bekend dat Pierre Chevalier een zaak boven het hoofd hing van oplichting bij de verkoop van een vliegtuigje. Volgens de VRT-nieuwsdienst onderzoekt het Zwitserse gerecht echter nog meer. Zo zou de VLD-politicus in een ander dossier hebben meegeholpen om een oplichter een valse naam te geven. Het gaat om een vervalste handtekening op een leningaanvraag bij een bank, een vervalsing die volgens de speurders is gebaseerd op een fax die eerder naar het kabinet van Chevalier werd gestuurd. Ook is er sprake van het witwassen van geld.

De Zwitserse onderzoeksrechter Janosz Fabian van het kanton Basel-Land verklaarde gisteren dat hij ex-staatssecretaris Pierre Chevalier (VLD) al twee jaar geleden officieel in verdenking heeft gesteld wegens medeplichtigheid aan oplichting en misbruik van vertrouwen. Het strafonderzoek naar de betrokkenheid van Chevalier bij de omstreden vliegtuigverkoop is volgens de Zwitserse magistraat nog niet afgesloten. Daarbij bestaat een vermoeden dat Chevalier actief meegewerkt heeft aan oplichting, dus niet alleen het contract heeft nagekeken, zoals hijzelf zegt. Hij zou met name de identiteit van zijn cliënt, Jean-Claude LaCote, verdoezeld hebben ten overstaan van de koper van het vliegtuig, de in Zwitserland wonende Zweed Bo Krusell.

Aan de Belgische media verklaarde de Zwitserse onderzoeksrechter Fabian over concrete aanwijzingen te beschikken dat Chevalier zich medeplichtig heeft gemaakt aan oplichting. "Ik zeg niet dat het een zwak dossier is, ik zeg ook niet dat het een sterk dossier is", stelde Fabian. De documenten die dinsdag tijdens huiszoekingen in het kantoor en de woning van Chevalier in beslag werden genomen, zullen pas binnen enkele weken in Zwitserland arriveren. "Pas na analyse hiervan zal ik mij een oordeel kunnen vormen, maar het zou mij verwonderen dat mijn medewerkers Chevalier al meegedeeld zouden hebben dat hij vrijuit gaat."

CVP-senator Hugo Vandenberghe noemt de stelling van Verhofstadt, die woensdag het Zwitserse dossier als "licht" omschreef, ongeloofwaardig. "De Zwitserse autoriteiten hebben de Belgische autoriteiten geen inzage verleend in het volledige dossier. Bij de vraag om een rogatoire commissie hoort hooguit een algemene situering van het dossier."

Chevalier zelf organiseert inmiddels zijn verdediging. Hij ergerde zich mateloos aan het bericht in de Franstalige krant La Dernière Heure waarin hij als "inculpé" ("beschuldigd") werd voorgesteld. "Een bewuste verwarring van begrippen. Dit noem ik manipulatie." Chevalier wees erop dat een advocaat officieel 'in verdenking' gesteld moet worden voor hij aan een onderzoeksrechter stukken mag overmaken uit het dossier van een cliënt. Dat is iets anders dan 'beschuldigd', wat een eerste oordeel impliceert: namelijk dat de door de onderzoeksrechter verzamelde elementen à charge zwaarder wegen dan die à décharge.

Chevalier zegt dat hij sterk staat als men zich beperkt tot de feiten. "Ik wil rustig een publieke discussie aangaan, maar dan op basis van het dossier", verklaart Chevalier aan de redactie. Hij zei ook "zich mateloos te storen" aan het optreden van onderzoeksrechter Fabian, "die nog niet eens mijn verklaring heeft gelezen, maar wel interviews en uitspraken doet over hoe licht of zwaar het dossier wel weegt."

Voorts kondigde Chevalier aan dat hij klacht tegen onbekenden zal indienen, "omdat ik precies wil weten wat er aan de hand is in dat onderzoek". Chevalier stelt zich onder meer vragen bij de timing en het "machtsvertoon" van het Gentse gerecht. Hij wil ook klacht indienen tegen de Zweed Krusell, die de hele zaak aan het rollen bracht toen hij twee jaar geleden in Zwitserland klacht indiende omdat hij beweerde opgelicht te zijn door Jean-Claude Lacote, de cliënt van advocaat Chevalier. De Zuid-Afrikaanse advocaat van Lacote, Marius van Huissteen, verklaarde aan de VUM-kranten dat er van oplichting geen sprake was. "Mijnheer Lacote en die Zweedse mijnheer Krusell waren overeengekomen dat het vliegtuig voor een bedrag van vijf miljoen dollar zou worden verkocht. De Zweed betaalde een voorschot van een half miljoen dollar. Toen hij binnen de afgesproken termijn het saldo niet had vereffend, heeft Lacote het voorschot gehouden. Dat stond zo in het contract. Perfect wettelijk." (GT / WP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234