Maandag 14/10/2019

Nieuwe eis Vlaamse werkgevers: '70.000 ambtenaren minder'

Voka bepleit strakke dieetkuur voor overheidsdiensten tegen 2019

Volgens Voka is de openbare sector dringend aan een dieet toe. De Vlaamse werkgeverskoepel pleit ervoor dat er tegen 2019 70.000 ambtenaren minder zijn. Dat kan onder meer door gepensioneerden maar ten dele te vervangen. Bovendien moet de productiviteit omhoog.

de tijd

brussel l Voka besluit dat na een internationale vergelijking. België is een van de zeldzame landen waar het gewicht van de overheid op het bbp het voorbije decennium amper daalde.

De voorstellen staan in een studie die gisteren gepresenteerd werd. Voka-onderzoeker Karl Collaerts onderstreept dat die niet tegen de publieke sector gericht is. "Als de overheid niet bestond, zou ze uitgevonden moeten worden." Maar net als mensen hebben overheden een ideaal gewicht. Als de publieke sector te ver uitdijt, halen de negatieve effecten de overhand. De lasten leiden tot ontwijkingsacties die nefast zijn voor de economische ontwikkeling.

In België bedraagt het overheidsbeslag op het bruto binnenlands product (bbp) 48,7 procent. De Leuvense professor Wim Moesen berekende dat ons land daarmee 5 procentpunt boven zijn ideale gewicht zit. België is ook een van de zeldzame OESO-landen waar het overheidsbeslag de jongste tien jaar amper daalde, ondanks de dalende rentelasten.

De overheid leeft niet op alle domeinen boven haar stand. Inzake publieke investeringen scoren we zelfs uitgesproken zwak. Het plaatje verandert als we naar de ambtenaren kijken. In België werken vier op de honderd mensen voor de 'kernoverheid', de administraties en gezagsdepartementen. Daarmee zitten we in de wereldtop.

Dat is niet alleen de schuld van de federale overheid. Het jongste decennium kwam er vooral bij de gemeenten personeel bij. De afslankingskuur moet dus door alle overheden gevolgd worden, zegt de gedelegeerd bestuurder van Voka, Philippe Muyters.

De komende jaren dient zich een unieke mogelijkheid aan om die operatie relatief pijnloos door te voeren. Er gaan massaal mensen op pensioen die in de jaren zeventig aangeworven werden. Alleen al voor de kernoverheid gaat het tussen nu en 2019 om 140.000 à 150.000 mensen. Voka stelt voor slechts de helft te vervangen, wat tegen 2019 tot 70.000 ambtenaren minder zou leiden.

Dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Daarvoor is het nodig dat de productiviteit met 2,1 procent per jaar opgetrokken wordt. Dat lijkt ambitieus, maar internationale vergelijkingen leren ook dat ons land nog heel wat 'verbeterpotentieel' heeft. Het Vokaplan bevat ook een strategie om die doelstellingen te bereiken. Een centrale rol wordt toebedeeld aan efficiëntiecommissies die opsporen waar de grootste potentiële efficiëntiewinsten zitten. Muyters vond het alleszins positief dat de Vlaamse regering zopas de oprichting van zo'n commissie aankondigde.

Het onderzoek werd begeleid door een stuurgroep met klinkende namen, zoals de vicegouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene. De meest opgemerkte leden zijn Luc Van den Bossche en Caroline Ven. De eerste is was als sp.a-minister de architect van de Copernicushervorming van de federale overheid. Ven is kabinetschef van premier Yves Leterme.

De ACV-ambtenarenbond ging al in de tegenaanval. Hij daagde Voka uit concreet te zeggen "waar de 70.000 ambtenaren zitten die er te veel zouden zijn".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234