Dinsdag 07/02/2023

AchtergrondVerenigde Staten

Nieuwe details onthullen alarmerende plannen van bestormers Capitool: ‘Ik jaag Pelosi een kogel door het hoofd’

Trump-supporters in de rotonde van het Capitool tijdens de bestorming van woensdag Beeld EPA
Trump-supporters in de rotonde van het Capitool tijdens de bestorming van woensdagBeeld EPA

De bestorming van het Amerikaanse parlement, die woensdag vijf doden eiste, had veel erger kunnen aflopen. Huiveringwekkende details in de eerste aanklachten leren dat er plannen waren om politici te gijzelen en te executeren. Lang niet iedereen is gevat en de ontsnapten zweren nu om alsnog toe te slaan tijdens de eedaflegging van Joe Biden.

GVV

“De tweede ronde volgt op 20 januari. Geen genade deze keer. Het gaat er niet meer om Donald Trump in het zadel te houden. Oorlog is wat ik wil.” Zo klinkt het op TheDonald.win, een internetplatform van Trump-supporters waar de bestormers van het Capitool als helden worden gevierd. “We komen terug en brengen onze wapens mee. We zullen dat doen in aantallen die geen enkel leger of politiemacht kan evenaren”, voegt een andere gebruiker toe.

Bokalen met een explosieve mengeling gevonden in een pickup-truck Beeld FBI
Bokalen met een explosieve mengeling gevonden in een pickup-truckBeeld FBI

Het kan natuurlijk grootspraak zijn. Maar wat we ondertussen weten over de bestorming van vorige week, doet vrezen van niet. Toen lieten heel wat deelnemers hun wapens nog achter alvorens het parlement binnen te dringen. Lonnie Leroy Coffman (70) uit Alabama bijvoorbeeld, in wiens pickup-truck een pistool, een M4-aanvalsgeweer en elf bokalen met een explosieve mengeling werden gevonden. In de aanklacht die er tegen hem is opgesteld, wordt de mengeling vergeleken met napalm “omdat ze ervoor zorgt dat de brandende vloeistof beter kleeft aan de objecten die ze na de detonatie raakt”.

Onvervalste commando’s

Sommigen trokken wel degelijk gewapend naar het gebouw. Zo staat er in de aanklacht tegen Christopher Alberts (33) uit Maryland te lezen dat hij bij het verlaten van het domein werd betrapt met een geladen Taurus 9mm-pistool en een extra lader. Op videobeelden van de bestorming is ook te zien dat er twee soorten deelnemers waren. Behalve de bont uitgedoste carnavalsfiguren zoals de ‘QAnon-sjamaan’ met zijn horens — die zich grotendeels tot het maken van selfies beperkten, maar de meeste aandacht kregen — waren er ook onvervalste commando’s actief.

Larry Rendall Brock (met helm), een luitenant-kolonel op rust die aan de bestorming deelnam Beeld RV
Larry Rendall Brock (met helm), een luitenant-kolonel op rust die aan de bestorming deelnamBeeld RV

Zij gingen gekleed in militaire outfits — compleet met kogelwerende vesten — en droegen vaak een goedgevulde rugzak mee. Ze leken veel gerichter door het gebouw te stormen en het is waarschijnlijk alleen maar te danken aan de bewakers (van wie er één stierf nadat hij met een brandblusser op het hoofd was geslagen) dat ze hun doelwitten niet hebben bereikt. De aanwezige politici met name. Zo getuigde een aanwezige persfotograaf dat hij tot drie keer toe gehoord heeft over hun voornemen om vicepresident Mike Pence, die ze als een verrader bestempelden, gevangen te nemen en te executeren.

Handboeien bij zich

Een teken dat het hen ernst was, zijn de handboeien die verscheidene onder hen meedroegen — zogenaamde ‘flex cuffs’, de van twee lussen voorziene plastic strips waarmee politieagenten arrestanten ketenen. Eén van de mannen die daarmee werden betrapt, is Larry Rendall Brock (53) uit Texas. Hij werkt nu voor een luchtvaartfirma, maar was in een vorig leven luitenant-kolonel bij de luchtmacht, diende in Afghanistan en Irak en werd veelvuldig gedecoreerd. Twee familieleden en een gewezen boezemvriend gaven toe aan The New Yorker dat hij de laatste jaren “tot in het extreme” is geradicaliseerd.

In een achtergelaten sportzak zijn 'flex cuffs' te zien, van twee lussen voorziene handboeien Beeld AFP
In een achtergelaten sportzak zijn 'flex cuffs' te zien, van twee lussen voorziene handboeienBeeld AFP

Ook de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, behoorde tot de doelwitten. Dat blijkt uit onderschepte berichten van een man die in een camper onderweg was vanuit Colorado, maar te laat aankwam in Washington. Cleveland Grover Meredith, van wie de leeftijd niet vermeld staat in de aanklacht, had een Glock 19mm-pistool, een Tavor X95-aanvalsgeweer en honderden stuks munitie bij zich. In tekstberichten aan zijn medestanders beloofde hij Pelosi “een kogel in het hoofd te jagen”. In de hotelkamer waar hij zich schuilhield na de bestorming, werd er ook een ampule testosteron teruggevonden en van daaruit stuurde hij zijn vrienden nog het bericht: “Ik voorspel dat er over twaalf dagen veel gaan sterven in dit land!”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234