Woensdag 14/04/2021

Coronavirus

Nieuwe coronaregels bekend: (trouw)feesten tot 100 personen toegestaan in augustus, vragen over openingsdans

Huwelijken zijn vanaf morgen toegestaan met 50 personen. Maar wat er in augustus mag, is nog niet duidelijk. Beeld Getty Images
Huwelijken zijn vanaf morgen toegestaan met 50 personen. Maar wat er in augustus mag, is nog niet duidelijk.Beeld Getty Images

Vanaf 1 augustus mogen trouwfeesten of privérecepties opnieuw doorgaan met 100 aanwezigen. De ministerraad raakte het vanmorgen eens over het nieuwe Ministerieel Besluit, dat de beslissingen van de Veiligheidsraad implementeert. Voor ‘formele’ recepties, van een bedrijf bijvoorbeeld, gelden dezelfde regels als voor evenementen.

Trouwfeesten: 50 in juli, 100 in augustus - met openingsdans?

Dat trouwfeesten, recepties en banketten vanaf 1 juli toegestaan zijn met 50 personen was al beslist op de Veiligheidsraad van afgelopen woensdag, maar voor augustus heerste nog onduidelijkheid. De vraag was: zou het ook dan bij 50 per zaal blijven of zouden dezelfde regels gelden als voor evenementen - 200 binnen, 400 buiten? De sector zelf vroeg om dezelfde regels toe te passen als in restaurants: maximum 10 per tafel, zittend, maar zonder beperking van het aantal genodigden. Het is iets ertussen geworden: vanaf augustus zullen (zittende) recepties en banketten mogen plaatsvinden met 100 aanwezigen, op enkele voorwaarden. Ten eerste moet het om een privéaangelegenheid gaan, zoals een huwelijk bijvoorbeeld. En ten tweede moet de receptie verzorgd worden door een “professionele catering of traiteuronderneming”. Een familiefeest in de tuin valt dus niet onder die voorwaarden: dat blijkt voorlopig beperkt tot 15 personen. De achterliggende reden is dat evenementen georganiseerd door een professional een betere garantie bieden op het naleven van de protocollen.

Of er gedanst kan worden? Dat is niet helemaal duidelijk. Privérecepties en -feesten voor 50 personen (en 100 in augustus) volgen quasi volledig de regels van de horeca, maar de ministers haalden er de bepaling uit die zegt dat gasten aan hun tafel moeten blijven zitten. In principe zou de openingsdans dus kunnen plaatsvinden, aangezien het nergens expliciet verboden wordt - al zou het ook wel absurd zijn dat dat in een MB gespecifieerd wordt. De vraag is nu of dat zo wel bedoeld is. Sowieso is het niet de bedoeling dat er een heus dansfeest plaatsvindt, maar aangezien de partners toch tot dezelfde thuisbubbel behoren is dat misschien geen probleem. Dat is nog niet duidelijk. De uitzondering kan ook bedoeld zijn om mensen toe te laten aan een andere tafel te gaan praten. In ieder geval: het is absoluut niet de bedoeling dat de polonaise en de kusjesdans worden gedanst. Sowieso worden de details nog verder uitgeklaard in de komende uren. Op zich heeft niemand een probleem met de openingsdans. “Alleen: waar stopt het dan? Want nadien gaan ze hun moeder en vader halen en volgt de vermenigvuldigingsdans", klinkt het uit politieke hoek.

Ceremonies binnen: 200 in juli, 400 in augustus

Voor het bijwonen van huwelijksceremonies, begrafenissen en andere erediensten gelden dezelfde voorwaarden als voor evenementen: tot 200 in juli, tot 400 personen in augustus.

Formele recepties, niet in de privésfeer

Ook voor (zittende) recepties en banketten die toegankelijk zijn voor publiek gelden de regels van de evenementensector: in juli 200 indoor en 400 outdoor, in augustus 400 indoor en 800 buiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om recepties van een bedrijf. De logica is dat het daar iets minder familiair aan toe gaat dan op privéfeesten, en dat de afstand algemeen genomen beter bewaard wordt. De te respecteren afstandsregels zijn hier dan ook strenger dan op een trouwfeest.

Betogingen

Voor statische betogingen gelden dezelfde regels, al is er steeds toelating nodig van het gemeentebestuur. Een belangrijke voorwaarde is dat er dus geen tocht wordt georganiseerd en dat deelnemers ten allen tijde afstand houden.

Evenementen, groter dan toegestaan

Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten uitbaters van permanente infrastructuren (denk bijvoorbeeld aan het Pop-up Theater van Studio 100 in Puurs) toelaten om meer mensen te ontvangen dan in de regels is vastgelegd, als het gaat om een zittend publiek en als er ook overleg is met de bevoegde minister(s), een viroloog en als verder de protocollen kunnen nageleefd worden. Voetbalstadions en concertzalen die ook met een groter publiek de social distancing kunnen garanderen, zullen zo’n uitzondering kunnen krijgen.

Markten

Het aantal bezoekers op de markt groeit mee het aantal kramen, maar blijft beperkt tot 1 persoon per anderhalve lopende meter aan een kraam, zoals nu al het geval was. Hetzelfde zal gelden voor kermissen. Het éénrichtingsverkeer op de markt blijft gelden, tenzij de gemeente een uitzondering toelaat, omdat het anders niet mogelijk is.

Jaccuzi: alleen privégebruik

Ook de sauna’s, zwembaden en wellnesscentra mogen vanaf morgen opnieuw open, maar zoals eerder gezegd zullen enkele onderdelen wel gesloten moeten blijven. Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams mogen niet gebruikt worden, tenzij het om privégebruik gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234