Zaterdag 04/12/2021
Gewezen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Fraudebestrijding

Nieuwe cijfers fraudebestrijding tonen: records van Van Overtveldt bestaan niet

Gewezen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld Photo News

Nieuwe cijfers tonen dat de voorbije jaren geen records werden geboekt in de inning van fraudegeld door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Nochtans claimde toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) meermaals zo’n record.

Bij het einde van de regeerperiode komen eindelijk objectieve cijfers naar boven over fiscale fraudebestrijding. Net geen 254 miljoen euro haalde de BBI vorig jaar op in die strijd. Dat ligt een stuk onder de 307 miljoen van 2017, maar wel in dezelfde lijn als de 263 miljoen en 282 miljoen in de voorgaande jaren.

De cijfers komen uit een antwoord van minister Alexander De Croo (Open Vld), die de bevoegdheid Fraudebestrijding overnam na het vertrek van N-VA uit de regering. De Croo verschafte ze op vraag van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. Ze bevatten de inningen door de BBI. Daar werden vervolgens de spontane regularisaties, waarbij mensen zelf naar de belastingdiensten stappen om hun zwart geld te regulariseren, van afgetrokken. In een nota aan de commissie Financiën van april 2018 noemde toenmalig minister Van Overtveldt dat zelf de gepaste methode voor een correcte vergelijking.

Nu blijkt evenwel dat van de recordcijfers waar Van Overtveldt geregeld gewag maakte eigenlijk geen sprake kan zijn. Geen van de voorbije regeringsjaren doet beter dan 2014, toen minstens 391 miljoen opgehaald werd. (Omdat de regularisaties in 2013 en 2014 samengeteld zijn, hebben we ze volledig in rekening gebracht voor 2014. De opbrengst voor dat jaar zal dus waarschijnlijk hoger liggen.)

In 2016 kondigde Van Overtveldt aan dat een nieuw instrument ontwikkeld werd, het zogenaamde REPRERE-meetsysteem. Daarmee kunnen de effectieve inningen in een bepaald jaar becijferd worden. “Het zal ons toelaten om in de toekomst sneller en accurater cijfers op te leveren”, klonk het toen. De nieuwe cijfers komen uit dat systeem, dat sinds 1 januari 2018 in gebruik genomen werd. Johan Van Overtveldt was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Van Overtveldt claimde zowel in 2016 als in 2017 records, maar er heerste grote onduidelijkheid over de manier waarop door de minister gerapporteerd werd. De totale opbrengst voor 2016 werd achtereenvolgens gecommuniceerd als 254 miljoen, daarna 308 miljoen, 382 miljoen en dan weer 276 miljoen. De ene keer worden regularisaties meegeteld, andere keren niet, maar in het parlement liet de minister na om duidelijkheid te verschaffen over de berekeningsmethode.

In de recordcommunicatie van N-VA werd in ieder geval nooit vergeleken met resultaten voor 2015. Daar zit de angel: in de nieuwe cijfers blijkt 2014 het meest succesvolle van de voorbije vijf jaar. Al nuanceert Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, wel: de cijfers van voor 2017 zouden lastig te vergelijken zijn op dezelfde leest. Hij verwijst naar de werklast die het zou vragen om de cijfers op te schonen. “We focussen ons op het recente verleden en de toekomst.”

Volgens sp.a goochelde Van Overtveldt met meetmethoden als het goed uitkwam om records te claimen. “Nu blijkt heel eenvoudig dat, op basis van de methode waar hij zelf achterstond, zijn resultaten allesbehalve records waren”, zegt Peter Vanvelthoven. De socialisten kondigden eerder al aan de fraudebestrijding flink op te willen drijven bij eventuele regeringsdeelname.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234