Donderdag 22/04/2021

Nieuwe Canvasreeks focust op Belgische fotografie

Canvas werkt aan een nieuwe reeks, met als werktitel België scherpgesteld. Centraal staat de Belgische fotografie. Grote namen als Harry Gruyaert, Michiel Hendryckx en Herman Selleslags doen alvast mee.

Het opzet van de reeks is hel- der. België als land portrette- ren door de ogen van zijn belangrijkste fotografen. "Het zal zeker niet louter over foto- grafie gaan", zegt Jurgen Buedts van Las Belgas, het productiehuis dat instaat voor de reeks. "De fotografen zijn de protagonisten maar we zul- len niet focussen op het tech- nische aspect. Wel op het ver- haalmatige. Het moet een tijdsdocument worden, met België als onderwerp."
De huidige werktitel is België scherpgesteld. Anders dan Belpop en Belfilm, ver- wante programma's over de Belgische muziek- en filmge- schiedenis, is dit een externe productie. Eerder maakte Las Belgas samen met fotograaf Jimmy Kets de docu OdysSea, over Magnumfotograaf Carl De Keyzer.

Hallo, RTBF?

Buedts: "België scherpgesteld moet een reeks van vijf afleve- ringen worden, van telkens vijftig minuten. We zijn een redelijk intiem productiehuis, we werken hier met slechts enkele mensen aan. Gelukkig krijgen we steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. We zijn nog in onderhande- ling met de RTBF, omdat we dit verhaal ook vanuit een Franstalige invalshoek in beeld willen brengen."
Gesprekken met fotografen zijn nog volop bezig, zegt Buedts. Wel kan hij volgende namen bevestigen: Harry Gruyaert, John Vink, Jimmy Kets, Filip Claus, Walter De Mulder, Gert Jochems, Michiel Hendryckx, Odette Dereze, Herman Van den Boom, Freya Maes en Herman Selleslags. Een mengeling van jong en oud, stuk voor stuk hebben ze een visie over België en allen behoren ze tot het kruim van de Belgische fotografie.
Buedts: "Elke aflevering heeft zijn eigen specifieke invalshoek. We hebben er bewust voor gekozen om niet rond één persoon te werken. België heeft heel wat goede fotografen maar het zijn toch vooral beeldfilosofen, die niet altijd even gemakkelijk over hun werk praten. Wij willen ze uit hun vertrouwde omgeving trekken."

Het idee kwam meer dan twee jaar geleden. De financiering is rond, de productie volop bezig. Met John Vink en Harry Gruyaert werd onlangs gedraaid. Zelfs de montage is al op gang gekomen. Regisseur is Johannes Bucher, die eerder met Jan Leyers De schaduw van het kruis en De weg naar Mekka maakte. Buedts: "Tegen september 2015 moet de reeks op antenne."
Dat zal dus op Canvas gebeuren. Ook zijn er plannen voor een aanvullende expo. België scherpgesteld moet een prestigieus project worden, besluit Buedts, "op tv maar ook daarbuiten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234