Maandag 27/09/2021

Ouderenzorg

Nieuwe campagne: "Ook holebi's en transgenders moeten zich thuis voelen in rusthuis"

Brigitte (r.) is op bezoek in een rusthuis in Wijnegem. Een van de bewoners slaat een praatje met haar. Beeld Benoit De Freine
Brigitte (r.) is op bezoek in een rusthuis in Wijnegem. Een van de bewoners slaat een praatje met haar.Beeld Benoit De Freine

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil met een campagne rusthuizen stimuleren tot een diversiteitsbeleid, opdat holebi's en transgenders zich er meer thuis voelen. "Ik zou bang zijn om nu naar een rusthuis te gaan", zegt Brigitte Spelters (66), die negen jaar geleden vrouw werd.

Tachtig Tinten. Dat is de naam van de campagne waarmee Jo Vandeurzen (CD&V) wil oproepen tot een "holebi- en transgendersensitief diversiteitsbeleid" in de 78.000 Vlaamse woon-zorgcentra. "Want we stellen vast dat er in de ouderenzorg vaak weinig aandacht is voor de eigenheid van oudere holebi's en transgenders. Net als hetero's snakken zij naar een veilige en vertrouwde omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, met respect voor hun levensstijl en identiteit."

België telt naar schatting 200.000 oudere holebi's en transgenders, van wie een deel in een rusthuis verblijft. Al is dat deel in het geval van transgenders nog zeer klein, aangezien er simpelweg nog niet veel op hogere leeftijd zijn. Brigitte Spelters behoort met haar 66 jaar tot een van de oudste transvrouwen in ons land. Tot haar 57ste ging ze nog als man door het leven.

Ze juicht het initiatief van Vandeurzen toe. "Niets is voor ons zo belangrijk als aanvaard worden in de maatschappij, om de persoon die we zijn", zegt ze, terwijl alleen de lage stem herinnert aan haar verleden. "Ik hoor genoeg discriminerende opmerkingen om te besluiten dat er nog veel werk aan de winkel is."

Kamer apart

"Jaren geleden heb ik nota bene in een universitair ziekenhuis, het UZA, iets heel pijnlijks meegemaakt", gaat Spelters verder. "Ik lijd aan oorsuizen en moest worden geopereerd. De prof zei tijdens de consultatie: 'Geen flauwe zever hier: ik ga geen kamer apart voor jou reserveren omdat jij hier als een vrouw binnenkomt terwijl je eigenlijk een man bent!' Anders gezegd: hij wilde mij op een kamer bij mannen leggen. Dat heeft me gekwetst."

Het is het voorbeeld dat ze ook aanhaalt bij elke lezing die ze geeft aan studenten verpleegkunde, over hoe zorgpersoneel met holebi's en transgenders moet omgaan. "Ik blijf op dezelfde nagel kloppen: behandel ons zoals je elke andere mens behandelt. Onze behoeften zijn niet anders. Wij zijn geen vips, geen rariteiten. Wij vragen geen voorkeursbehandeling. Laat ons gewoon zijn wie we zijn."

Op hun website

"Zelfs in de supermarkt kunnen mensen ineens zeggen: 'Zie je wel? Ik had het gedacht.' Dat ik denk: waar is dat nu voor nodig? Onlangs reed ik tijdens het parkeren aan een grootwarenhuis per ongeluk door een plas, waardoor ik mensen nat maakte. Komt dat groepje op me af, roept er een van hen: 'Jij omgebouwde vent, je denkt toch niet dat je meer mag dan een ander, zeker!' Ik kon alleen maar zeggen: 'Gelooft u nu echt dat ik dit met opzet heb gedaan?'

"Het zou geweldig zijn mochten rusthuizen expliciet op hun website zetten dat ze ook openstaan voor holebi's en transgenders", besluit Spelters. "Het zou niet alleen de drempel voor onze groep verlagen, het zou ook een grote stap naar acceptatie kunnen zijn. De bevolking zou misschien wat meer gaan nadenken en er zou meer openheid kunnen komen. Met wat ik allemaal hoor aan negativiteit, ben ik soms bang om later naar een rusthuis te gaan. Zullen ze met me lachen? Ik kan alleen maar hopen van niet. Alleen maar hopen dat ik er welkom zal zijn. Want dat is alles wat holebi's en transgenders willen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234