Zondag 17/10/2021

Nieuwe biopic en opnieuw blijven we op onze honger

All Eyez on Me geeft een goed maar onvolledig beeld van raplegende Tupac. Dat was ook te verwachten, want hoe meer documentaires en films, hoe minder we weten over de levens van Tupac Shakur en andere grootheden uit het rapgenre.

Het is wat met rapiconen die de laatste tijd herrijzen op het witte doek. Na het enorme kassucces van Straight Outta Compton (2015) over de Californische rapformatie N.W.A., heeft nu ook de biopic over Tupac Shakur het daglicht gezien.

All Eyez on Me gaat over de jonge Tupac, die in Baltimore opgroeit met Shakespeare en de ideologie van de Black Panthers. Na zijn verhuis naar Californië kan hij doorbreken als rapper. Het is een klassiek rags to riches-verhaal, waarbij het genie van een jongeman opgemerkt wordt en hij prompt het sterrendom in wordt gekatapulteerd.

Maar de levensverhalen van rappers als Tupac bevatten dikwijls duistere passages, waar dan omfloerst over gedaan wordt, of die zelfs helemaal worden weggelaten in de Hollywood-versies ervan. Kijken we even naar Straight Outta Compton, de film met dezelfde titel als de legendarische plaat van de rapgroep N.W.A., die de carrière lanceerde van Ice Cube en Dr. Dre.

Geldwolf

Een ander lid van deze groep, Eazy E, is in Straight Outta Compton creatief uitgedoofd nadat hij N.W.A. verlaten heeft. Maar dat klopt niet helemaal: het beste bewijs van het tegendeel is de hit 'Real Muthafuckin G's', die Eazy E scoorde na het einde van de rapformatie. En dat Dr. Dre in 1991 de radiopresentatrice Dee Barnes heeft afgeranseld, wordt in de film ook netjes weggelaten. Dat hoeft allemaal niet te verbazen, want het verhaal van Straight Outta Compton is niets meer dan het evangelie van N.W.A. volgens Dr. Dre en Ice Cube, die de film mee produceten.

Niet iedereen was het met de film eens. De manager van de groep Jerry Heller, die in de film neergezet wordt als een hebberige geldwolf, verleende zijn medewerking niet en klaagde dr. Dre en Ice Cube vóór zijn overlijden in 2016 aan voor het beschadigen van zijn reputatie. Die zaak loopt nog.

Bekijken we ook even de film Notorious (2009) over het leven van Notorious B.I.G., waarin zijn moeder Voletta Wallace vrij letterlijk het laatste woord krijgt. Executive producer: Sean Combs, beter bekend als P. Diddy, of Puff Daddy, of kortweg Diddy. Kan hij een objectieve film maken over zijn goede vriend en protegé Christopher Wallace, alias Notorious B.I.G.?

Notorious is zeker geen slechte prent geworden. Maar P. Diddy komt er wel goed uit: hij is degene die Biggie steeds bij de les houdt. En over wie achter de onopgeloste moord op de rapper zit, wordt keurig gezwegen. Opmerkelijk is dat de moeder van Wallace al verklaard heeft dat een dispuut tussen P. Diddy en platenbaas Suge Knight daar aan de basis van zou liggen.

Laat All Eyez on Me nu net niet bezwaard zijn door de inmenging van Tupacs familieleden. Daardoor kan bijvoorbeeld het druggebruik van de moeder van Tupac, Afeni Shakur, heel eerlijk in beeld worden gebracht. Omdat de familie volgens insiders niet bepaald tevreden is met de film, komt er binnenkort trouwens een nieuwe documentaire aan over Tupac, geregisseerd door Steve McQueen. En de moeder van Notorious B.I.G. zou momenteel ook aan een "officiële" documentaire over het leven van haar zoon werken.

Waar zit het mysterie dan precies? De twee rappers, Tupac en Notorious B.I.G., zijn de geschiedenis in gegaan als vrienden die later elkaars rivalen werden. Zo verdacht Tupac Notorious B.I.G. ervan achter een aanslag op zijn leven te zitten, omdat hij nadien een song uitbracht met de titel 'Who Shot Ya?' Dat zette dan weer de fameuze rivaliteit in gang tussen de East Side (Notorious B.I.G. en P. Diddy) en de West Side (met onder anderen Tupac en Snoop Dogg).

Zowel B.I.G. als Tupac zijn vermoord in hun auto. En bij beiden tasten we compleet in het duister over wie achter de moord zat. Maar door de jaren is er wel al een en ander naar boven gekomen. De Britse regisseur Nick Broomfield maakte in 2002 een documentaire over de moorden op de twee iconen: Biggie and Tupac. Zijn werkwijze daarvoor was behoorlijk simpel: hij nam het vliegtuig naar L.A. en ging daar diegenen die betrokken waren bij de aanslagen op Tupac en Notorious B.I.G. interviewen.

Daaruit blijkt dat Suge Knight, de baas van het label Death Row Records, de politieagenten van de L.A.P.D. onder controle had en de speurder die op de zaak zat, Russel Poole, ontslagen werd toen zijn onderzoek vruchten begon af te werpen. Nog volgens Broomfield zat Suge Knight (die nu in voorhechtenis zit, omdat hij in 2015 iemand heeft doodgereden) achter de moord op Tupac. Mogelijk omdat Knight hem meer dan een miljoen dollar aan royalty's verschuldigd was.

The New York Times noemde het bewijsmateriaal dat Broomfield in de film verzamelde erg 'circumstantial'. Daar valt zeker iets voor te zeggen, want het gaat eigenlijk steeds om getuigenissen van politieagenten en personen uit de entourage van Biggie of Tupac en hard bewijs is er inderdaad niet.

Om het nog ingewikkelder te maken zat Suge Knight tijdens de aanslag op Tupac naast hem in de auto en heeft hij in een nieuwe documentaire zelf twee schuldigen aangeduid: zijn ex-vrouw Sharitha Golden en de huidige baas van Death Row Records Reggie Wright. En de ondertussen overleden rechercheur Russel Poole ondersteunde in een interview met Vice,gepubliceerd in 2015, Knights theorie.

Wisselvallig karakter

Misschien heeft het daarom twintig jaar geduurd voor iemand zich aan een biopic over Tupac gewaagd heeft. Want er zijn nog vraagstukken rond de man: wie heeft Tupac een eerste keer neergeschoten? Wat met de verkrachtingszaak waarvoor hij veroordeeld is? Komt daarbij dat hij naast een artistieke gave ook een erg wisselvallig karakter bezat. Trek daar maar eens een lijn in.

Al deze kwesties worden in All Eyez on Me wel aangehaald, maar verklaringen worden natuurlijk ontweken. En het enige dat we zeker weten over de gewelddadige levenseindes van Tupac en Notorious B.I.G. is dat er bepaalde personen moeten zijn die er veel belang bij hebben dat de waarheid nooit aan het licht komt. Maar totdat alles opgehelderd is, zullen biopics - zelfs al duren ze meer dan twee uur - altijd meer vragen oproepen over deze helden dan ze zelf kunnen beantwoorden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234