Dinsdag 29/09/2020

Gezondheid

Nieuwe antiglutenpil helpt niet bij echte intolerantie

Beeld ANP

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben met succes een enzym getest dat 80 tot 90 procent van het gluten afbreekt. De pil is echter niet geschikt om het glutenvrije dieet te vervangen dat mensen met glutenintolerantie (coeliakie) volgen.

DSM verkoopt het enzym inmiddels als ingrediënt voor een 'glutenpil' die sinds twee weken te koop is in de VS en hoopt nog voor het eind van het jaar een dergelijk product in Europa te introduceren. De pil is niet geschikt als vervanger van het glutenvrije dieet dat coeliakie-patiënten volgen. Hij kan wel uitkomst bieden voor mensen die weliswaar geen coeliakie hebben, maar toch klachten krijgen na het eten van glutenrijke granen.

De zoektocht naar een enzym dat veilig en effectief gluten afbreekt, beperkte zich tot nu toe tot het laboratorium. Nu is voor het eerst een enzym met succes op mensen getest. Twaalf gezonde proefpersonen kregen verschillende soorten maaltijden met gluten. Via sondes in maag en dunne darm werd waargenomen dat 80 tot 90 procent van het gluten binnen één uur wordt afgebroken in de maag, nog voordat het de dunne darm bereikt.

Het onderzoek, dat door DSM werd gefinancierd, staat in het laatste nummer van Alimentary Pharmacology & Therapeutics en wordt vandaag publiek gemaakt door de Universiteit Maastricht.

Beeld ANP

Coeliakie

Gluten is een mengsel van eiwitten in tarwe, gerst en rogge en kan niet door de menselijke maag verteerd worden. Bij ongeveer 1 procent van de mensen veroorzaakt gluten ontstekingen in de darmen met ernstige darmschade als gevolg. Deze ziekte heet coeliakie. De Maastrichtse onderzoekers hebben nu aangetoond dat een enzym van de schimmel Aspergillus niger in staat is het overgrote deel van het gluten veilig te verteren. Dat enzym werd eerder ontwikkeld door het Leidse LUMC in samenwerking met DSM.

"Dit is geen oplossing voor coeliakie", onderstreept Bouke Salden, arts-onderzoekster gastro-enterologie van het Maastricht UMC. "Want die mensen worden al ziek van heel kleine hoeveelheden gluten. Maar het kan wel helpen de overlast van gluten die patiënten per ongeluk binnenkrijgen te beperken, bijvoorbeeld als ze op vakantie zijn."

De vondst is volgens Salden ook van belang voor mensen die geen coeliakie hebben maar wel klachten krijgen na het eten van voeding met gluten. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft last van deze 'glutengevoeligheid'.

Voedingssupplement

De Australische glutenexpert Jessica Biesiekierski, gastro-enteroloog aan de universiteit van Leuven, spreekt van 'degelijk' onderzoek en roemt 'de nieuwe aanpak' om therapieën te vinden voor patiënten met coeliakie en glutengevoeligheid. Ze vindt twaalf proefpersonen wel aan de kleine kant en benadrukt dat het enzym 'niet alle gluten afbreekt en dat het nog onduidelijk is hoe het enzym precies werkt'.

Op basis van de eerste resultaten ontwikkelde DSM inmiddels Tolerase voor de Amerikaanse markt. "Geen medicijn, maar een voedingssupplement", benadrukt wetenschappelijk medewerkster Maaike Bruins van DSM.

Overigens kunnen wetenschappers geen bewijs vinden voor het bestaan van glutengevoeligheid, een aandoening waarvan de verspreiding toeneemt. Er is een mogelijkheid dat de klachten door andere ingrediënten in het graan worden veroorzaakt en niet door gluten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234