Zaterdag 16/01/2021

Nieuwe aanpak belastingfraudeurs moet staatskas spijzen

De partijen van de ontslagnemende regering raakten het deze week eens over een versoepeling van het bankgeheim. Bij aanwijzingen van belastingontduiking zal de fiscus het bankgeheim kunnen opheffen en de bankrekeningen inkijken. Het akkoord vergemakkelijkt ook een minnelijke schikking door de belastingplichtige. Zo’n schikking kon al bij een lopend administratief onderzoek en zal binnenkort ook makkelijker kunnen als er ook een juridisch proces loopt.

1 Wat is er beslist? In principe kunnen belastingcontroleurs vandaag al bij aanwijzingen van fraude het bankgeheim opheffen, maar dat gebeurt zelden wegens een te enge interpretatie van de wet. In de nieuwe wettekst wordt nu duidelijk omschreven wanneer bankrekeningen kunnen worden ingekeken en wanneer niet. Het bankgeheim opheffen kan bijvoorbeeld wanneer sprake is van een buitenlandse bankrekening die niet is aangegeven of als de uiterlijke tekenen van welstand niet in overeenstemming zijn met het inkomen op de aangifte. Het kan niet als er sprake is van vergissingen in de aangifte.

2 Wie mag het bankgeheim opheffen?

Het zijn de gewestelijke directeurs van de fiscus die groen licht moeten geven. Als dat gebeurd is, kan de belastingcontroleur zich richten tot ‘een centraal aanspreekpunt’ bij de Nationale Bank, dat alle bankrekeningnummers kent. De fiscus moet de potentiële fraudeur wel dertig dagen op voorhand verwittigen dat zijn rekeningen worden uitgepluisd. In die periode heeft de verdachte tijd om te bewijzen dat hij niet gefraudeerd heeft.

3 Wordt de staat een Big Brother?

Nee, klinkt het bij staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies en zijn partijgenoot Raf Terwingen (CD&V). Ze benadrukken dat het om een versoepeling gaat en niet om een pure afschaffing. Discretie in bankzaken blijft de regel. Terwingen ontkent ook dat het centraal aanspreekpunt waartoe de fiscus zich zal kunnen richten om de rekeningnummers van een belastingplichtige bij alle banken te bekomen, een “superdatabank of vermogensregister” wordt. “Geen Big Brothertoestanden”, luidt het.

4 Hoe zullen fraudeurs reageren?

“Voortaan zullen mensen die na een fiscale overtreding een minnelijke schikking treffen met het Openbaar Ministerie en bovenop het verschuldigde belastinggeld ook nog een boete betalen, rechtszekerheid krijgen”, licht Carina Van Cauter (Open Vld) toe. Ze verwacht dat veel meer mensen voor een schikking zullen kiezen en dat het verschuldigde belastinggeld veel sneller bij de fiscus terechtkomt.

5 Wat levert het de schatkist op?

Het compromis dat de ontslagnemende meerderheid heeft bereikt over de versoepeling van het bankgeheim en de uitbreiding van de minnelijke schikking, kan 200 tot 400 miljoen euro opleveren, is te horen in regeringskringen.

De regering-Leterme gaat ervan uit dat de versoepeling van het bankgeheim ervoor zal zorgen dat heel wat Belgen hun zwart geld zullen witwassen via de bestaande fiscale regularisatie.

Ook de eigenlijke opheffing van het bankgeheim zal geld opbrengen. Want voortaan kunnen controleurs makkelijker bankrekeningen inkijken in de strijd tegen de fraude. En tot slot zal het ook makkelijker zijn voor fraudeurs om hun proces af te kopen. Ook dat stijft de schatkist.

6 Hoe reageert de banksector?

“Er was geen overleg met ons”, zegt Michel Vermaerke van de bankenfederatie Febelfin. “En we zijn bezorgd over hoe de implementatie zal verlopen. Maar we zullen ons zo constructief mogelijk opstellen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234