Maandag 05/12/2022

Nieuw Wereldtijdschrift herrijst uit zijn as

De kogel is door de kerk: het Nieuw Wereldtijdschrift is gered en wordt een maandelijks tijdschrift dat zal worden geleid door twee hoofdredacteurs, Bernard Dewulf en Frank Albers. Het NWT moet, zoals het ook de vorige hoofdredacteur, wijlen Herman de Coninck, voor ogen stond, een 'literair blad worden dat breder gaat dan een literair blad'. Met andere woorden, waarin ook plaats wordt gemaakt voor essays en reportages over maatschappelijke en culturele verschijnselen. Half mei verschijnt het eerste nummer.

De uitgever van het maandelijkse blad wordt een coöperatieve vennootschap waarin de krant De Morgen en de Nederlandse uitgeverij Atlas samen met de redactie participeren. De redactie heeft de garantie gekregen dat het blad minstens drie jaar kan blijven bestaan. Om rendabel te zijn, zal de oplage evenwel fiks de hoogte in moeten gaan. De vormgeving, de promotie, het drukken en de distributie in België zullen door De Morgen worden verzorgd; Atlas zorgt voor de distributie in Nederland. De redactie zal evenwel volledig onafhankelijk zijn van de beide partners.

Bernard Dewulf was totnogtoe coördinator van de DM-boekenbijlage Café des Arts; Frank Albers is vertaler en publicist. Zij worden bijgestaan door een redactieraad die is samengesteld uit de vroegere redactie - Piet Piryns, Benno Barnard, Paul de Wispelaere en Mark Schaevers - en uit enkele nieuwe, vrouwelijke leden. Verhalen en gedichten worden een belangrijk onderdeel van het tijdschrift, maar daarnaast zal er plaats worden ingeruimd voor essays en reportages over maatschappelijke en culturele verschijnselen. Omdat de frequentie wordt verhoogd en het NWT geen vijf maar tien keer zal verschijnen, zal het blad beter bij de actualiteit kunnen aansluiten. Bernard Dewulf:"Tegelijkertijd moet de mogelijkheid er zijn om die actualiteit te overstijgen. Om iemand tijd en ruimte te geven om een grondig essay te schrijven over de 'regerende chaos' in dit land. Ook sport moet kunnen, bijvoorbeeld. In wezen is geen enkel onderwerp taboe."

Frank Albers: "Voor mij gaat het vooral om de invalshoek en om de kwaliteit van de pen. Waarom in de periode van het wereldkampioenschap voetbal niet uitpakken met een stuk over de vergeten sukkels die door de voetbalwereld zijn 'weggegooid', over iemand als Jean-Marc Bosman die ervoor gezorgd heeft dat voetballers niet meer als slaven worden verhandeld, maar die nu zelf down and out is? Ook de grote debatten zouden moeten kunnen, mensen die elkaar met argumenten te lijf gaan een forum geven. Het dispuut Nolens-Fabre, maar dan met de hoofdrolspelers rond de tafel, en met genuanceerde standpunten."

Ook buitenlandse auteurs zal om medewerking worden gevraagd. Zowel Dewulf als Albers noemen het Amerikaanse Harper's Magazine als het grote voorbeeld, dat men 'in alle bescheidenheid' wil volgen. Maar ook het vroegere NWT moet zeker inspiratie bieden. "Herman De Coninck probeerde geregeld ideeën uit die hij niet blijvend kon uitwerken omdat hij niet over genoeg financiële middelen beschikte," zegt Albers. "Ik ga zeker de NWT's doornemen om zulke onuitgewerkte ideeën op te sporen."

"Zelf denk ik dat een goed artikel gewoon een beter leven kan leiden in een tijdschrift dan in een krant. Soms is het zonde dat bepaalde stukken 'maar' in een krant staan, omdat een krant nu eenmaal zo vluchtig is en zo snel wordt weggegooid," vindt Albers. "Maar ik weet het, het NWT wordt een experiment, op twee vlakken: zijn er in Vlaanderen en Nederland voldoende goede pennen en zullen die bij de frequentie van een maandblad niet te snel zijn opgebrand? En zijn er voldoende mensen geïnteresseerd in deze formule? Voor mij was het teleurstellend dat er wel veel over het NWT werd geschreven toen het bijna was verdwenen, maar dat er zo weinig inhoudelijk over het blad werd gezegd."

(AB)

Het redactie-adres van het Nieuw Wereldtijdschrift luidt: Lambert Crickxstraat 19, 1070 Brussel. Een nummer van het NWT zal 220 frank kosten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234