Dinsdag 20/04/2021

Nieuw wapen tegen opwarming: lach ermee

Klimaatzaak vzw pakte gisteren uit met een nieuwe strategie om het brede publiek alert te maken voor de opwarming: stand-upcomedians. 'Kan alleen maar helpen', vinden ook Europese klimaatonderhandelaars.

'Comedy for the Climate' heet het nieuwe initiatief van Klimaatzaak, de door bekende personen aangevoerde vzw die de Belgische milieuministers voor de rechter daagde 'wegens verregaande nalatigheid'. In Antwerpen, Gent en Leuven beklimmen een aantal van Belgiës bekendste komieken de komende dagen het podium om fondsen te werven voor de klimaatzaak: Alex Agnew, Wim Helsen, Kamal Kharmach, Bart Cannaerts, Els De Schepper.

"We doen dit omdat we Klimaatzaak een warm hart toedragen", zegt Bart Cannaerts. "De organisatie heeft extra geld nodig om haar rechtszaak te financieren, en dit is onze manier om daartoe een bijdrage te leveren. Het is zeker niet de bedoeling dat wij nu grote uitspraken gaan doen over de klimaatverandering. Ik vind het vooral belangrijk dat die rechtszaak doorgaat. Het klimaat is een enorm probleem, dat enkel op politiek niveau opgelost kan worden. We zullen de planeet heus niet redden als alle mensjes afspreken om met zijn alleen een minuut per dag minder te douchen. Vandaar dat de politiek aangespoord moet worden echt werk te maken van een klimaatakkoord."

Vlaamse klimaattop

Hoewel de meeste comedians for the climate tijdens deze minitournee passages uit hun repertoire zullen brengen, zal af en toe ook een grap over het klimaat gemaakt worden - dat o zo abstracte en ondoordringbare onderwerp waarvan iedereen weet dat het levensbelangrijk is.

"Dat is net wat we met dit initiatief willen doorbreken", zegt Francesca Vanthielen, mede-initiatiefnemer van Klimaatzaak. "Ontelbaar zijn de studies die aantonen dat puur negatieve boodschappen niet goed aankomen. Hoe belangrijk een onderwerp ook is, met angstaanjagende feitenkennis over hoe de wereld naar de verdoemenis gaat, zul je mensen alleen maar verlammen. Vandaar dat we gingen aankloppen bij onze komieken: zij kunnen op een grappige manier een onderwerp heel overtuigend aanbrengen. Het is zoals met cartoons: dat zijn vaak vlijmscherpe analyses van wat er in een maatschappij gebeurt. "

Of er een concrete aanleiding is om nu met dit initiatief uit te pakken? Vanthielen: "Ja, toch wel. Ten eerste moeten we druk op de ketel blijven zetten om onze rechtszaak te pushen. We hebben nu al acht maanden verloren omdat het Vlaams Gewest ons al twee keer probeerde tegen te houden met een taalkwestie. Nu kan het proces eindelijk van start gaan, maar we hebben enorm veel tijd verloren. Ten tweede is er op 14 april in Mechelen de Vlaamse klimaattop, waar zo'n 350 experts - politici, ambtenaren, bedrijfsleiders, vakbonden, ngo's - samen een klimaatbeleid moeten uitwerken. We willen vermijden dat dit een vorm van windrowdressing wordt en willen alle deelnemers ertoe aansporen tot concrete resultaten te komen."

Positief

De Belgische diplomaat Peter Van Kemseke, die in de Europese Commissie mee het klimaatakkoord opvolgt en deelnam aan de klimaatonderhandelingen in Parijs, vindt initiatieven als Comedy for the Climate op zich positief. "Via humor het klimaatdossier onder de aandacht brengen van een breed publiek is bijzonder wenselijk, en het is zeker zo dat het middenveld, maar ook bijvoorbeeld lokale besturen, een grote rol te spelen hebben in het dossier van de klimaatopwarming.

"Voor Europa en ook voor België komen er dit jaar nog enkele belangrijke etappes. In die zin is het van groot belang dat de publieke opinie alert is. Zo zal de Europese Commissie nog voor de zomer naar buiten komen met haar zogenaamde effort sharing-voorstel, dat bepaalt hoeveel de individuele lidstaten moeten bijdragen aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030. Dit voorstel zal besproken en bekrachtigd worden door de staats- en regeringsleiders, en daarna is het opnieuw aan de individuele lidstaten om het plan uit te voeren. Op dat moment zullen in België de zes deelregeringen opnieuw een intern klimaatactieplan moeten onderhandelen. Het is belangrijk dat de publieke opinie en de drukkingsgroepen op dat moment erg aandachtig zijn."

Vol gewicht

Net als Francesca Vanthielen wijst Peter Van Kemseke erop dat er inzake klimaat echt wel een positief momentum aan het ontstaan is. "Getuige daarvan de bijeenkomst van Barack Obama en de Canadese premier Justin Trudeau vorige week, die verregaande klimaatafspraken maakten en zich opwierpen als de klimaatvoortrekkers voor toekomstige G7- en G20-ontmoetingen. Onderschat dat niet: de twee Noord-Amerikaanse staten die samen met Europa hun volle gewicht achter het klimaatakkoord van Parijs zetten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234