Donderdag 08/06/2023

AchtergrondInburgeringsbeleid

‘Nieuw Vlaams integratiebeleid zorgt voor extra drempels voor nieuwkomers’

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De aanpassingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren aan het integratie- en inburgeringsbeleid, zullen nieuwkomers niet helpen sneller een job te vinden. Ze zorgen net voor extra moeilijkheden. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) in een advies.

Pieter Gordts

Meer plichten, minder rechten. Dat is kort samengevat de weg die de Vlaamse regering inslaat met haar nieuwe integratie- en inburgeringsbeleid. Zo rekent de regering af met het gratis inburgeringsbeleid, legt ze de lat voor opleidingen Nederlands hoger en vraagt resultaatsverbintenissen in plaats van louter deelname aan cursussen.

Volgens de procedure schreef de SERV (de verzameling van sociale partners en het Minderhedenforum) woensdag een advies over verschillende van die nieuwe maatregelen. Het advies neemt de keuzes van de Vlaamse regering stevig op de korrel. “Werk en opleiding zijn belangrijke motoren voor duurzame integratie”, zegt Liselotte Hedebouw van de studiedienst van de SERV. “Maatregelen moeten er dus voor zorgen dat mensen gemakkelijk en goedkoop een opleiding kunnen volgen.” Samengevat vindt de SERV dat de Vlaamse regering net extra drempels opwerpt voor nieuwkomers.

Betalend

Twee voorbeelden. De Vlaamse regering maakt zowel het volgen van een cursus Nederlands of Maatschappelijke Oriëntatie als de examens voor die cursussen betalend. “Elk kost 90 euro”, zegt Hedebouw. “Dat betekent dus dat één persoon minstens 360 euro moet betalen, een gezin zonder volwassen kinderen 720 euro. Sommigen hebben meer dan één examen nodig. Maar weet dat veel van de mensen uit deze groep een hoger armoederisico hebben.”

Cijfers van Statistiek Vlaanderen tonen dat mensen van buiten de Europese Unie in 2019 30 procent kans hadden om in kansarmoede te belanden: vier keer meer dan wie in België geboren is (7 procent). Net deze groep van burgers buiten de EU moet de cursussen verplicht volgen en dus betalen.

Extra taaltest

Daarnaast moet iedereen die het inburgeringstraject met succes doorlopen heeft, maar twee jaar later nog geen werk heeft, slagen voor een extra taaltest voor het niveau B1 mondeling (gevorderd niveau). “Dat is een niveau dat men in de Centra voor Basiseducatie (waar inburgeraars starten die leerproblemen hebben of die niet (goed) kunnen lezen of schrijven, red.) niet mag aanbieden, net omdat men het weinig tot niet haalbaar acht”, zegt Nele Spaas, beleidsmedewerker bij het Minderhedenforum. “Heel wat mensen zullen dat dus niet halen. Dan is de vraag: wat bereik je met zo’n maatregel?”

Let wel, de SERV is niet onverdeeld negatief. Zo vindt ze het een goede zaak dat wie niet werkt, zich voortaan ook verplicht moet inschrijven bij de VDAB.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) reageert bij persagentschap Belga dat hij in overleg wil gaan met de SERV “om hun advies te bespreken, een aantal zaken te verduidelijken en ook enkele bezorgdheden weg te nemen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234