Dinsdag 26/01/2021

Nieuw uitstel voor wet-Major: havenbonden eisen dringend onderhoud met minister Peeters

Beeld BELGA

De vakbonden ABVV-BTB, ACV-Transcom en ACLVB zijn verbaasd over nieuw uitstel voor het dossier van de Belgische havenarbeid. Dat melden de drie bonden in een pamflet. Ze vragen om een dringend onderhoud met zowel minister van Werk Kris Peeters als Europees Transportcommissaris Violeta Bulc.

"Groot waren onze verbazing en frustratie toen wij gisteren via het kabinet van Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vernamen dat de Belgische ingebrekestelling nog niet zal behandeld worden op de eerstvolgende vergadering van Europese Transportcommissarissen op 27 april", stellen de bonden.

Volgens de vakbond zei het kabinet-Peeters dat Bulc verzekerde dat het Belgische dossier van de havenarbeid niet wordt gekoppeld aan dat van Spanje, het land dat eerder werd veroordeeld door het Europees hof. Ook zou een brief met het voornemen van Bulc om de Europese ingebrekestelling tegen ons land stop te zetten, "nog steeds actueel" zijn.

In samenspraak met de werkgevers van de havenarbeiders wordt nu aangedrongen op een "dringend onderhoud" met zowel Peeters als Bulc. De bedoeling is "om onze verzuchtingen - namelijk de belofte die ons werd gemaakt om na het slagen wan het referendum in juni vorig jaar de ingebrekestelling stop te zetten - kracht bij te zetten".

In maart 2014 stelde de Europese Commissie na een klacht van Katoen Natie België in gebreke over zijn regeling van de havenarbeid, die te veel restricties zou hebben. Een voorstel werd via een referendum voorgelegd aan de havenarbeiders. Midden juni bleek dat meer dan 85 procent van de havenarbeiders ermee akkoord ging. Als de aanpassingen voldoende blijken, kan de Commissie de ingebrekestelling laten vallen. Dat is evenwel nog niet gebeurd.

Op een lijn

Bij het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bevestigt men dat België ook deze maand nog geen sluiting van het dossier van de havenarbeid moet verwachten. De minister vertrouwt er wel op dat de zaak effectief zal worden gesloten, zo wordt vernomen.

"We verwachten het in mei", klinkt het vanuit het kabinet. "Er is geen specifieke reden opgegeven. Wel is ons bevestigd dat er geen koppeling is met de Spaanse zaak, noch dat er een koerswijziging zou zijn ten opzichte van de brief van de commissaris in december, waarin zij haar intentie tot sluiting van de procedure bekendmaakt. Er zijn ook geen bijkomende vragen gesteld door de Europese Commissie. We hebben dus alle vertrouwen dat de zaak zal worden gesloten."

De minister is evenwel bereid om de sociale partners te ontvangen, iets waar de bonden hadden op aangedrongen. "De minister heeft het akkoord met de sociale partners onderhandeld en ook verdedigd ten aanzien van Europa. Dit zal ook in de toekomst zo blijven", klinkt het nog.

"De minister en sociale partners zitten op één lijn en ook commissaris Bulc heeft bij iedere gelegenheid het belang van de sociale dialoog in dit dossier benadrukt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234