Zaterdag 30/05/2020

Nieuw toezicht financiële sector in werking

Het comité voor Systeemrisico’s en Systeem- relevante Financiële Instellingen (CSRSFI) heeft gisteren zijn eerste bijeenkomst gehouden. Dat comité is opgericht door de wet van 2 juli 2010. Die wet hertekent het toezicht op de financiële sector in ons land.

Het CSRSFI, een joint venture tussen de Nationale Bank van België en de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), wordt verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële instellingen in ons land die zo groot zijn dat hun omvallen het hele financieel systeem in België in gevaar kan brengen.

Het gaat om de banken BNP Paribas Fortis, Dexia, ING België en KBC, de verzekeringsmaatschappijen Ageas en AG Insurance, AXA België, Ethias en KBC Verzekeringen, en de in België gevestigde clearingorganisaties (afwikkeling van financiële transacties) Euroclear en Bank of New York Mellon. De lijst staat in een persbericht van de Nationale Bank.

In tegenstelling tot zijn voorganger, het Comité voor Financiële Stabiliteit, dat uitsluitend een overlegorgaan was, heeft het CSRSFI de wettelijke bevoegdheid zijn veto te stellen tegen bepaalde strategische beslissingen van de instellingen die aan zijn toezicht zijn onderworpen. Het Comité kan ook corrigerende maatregelen opleggen.

Het CSRSFI bestaat uit de directiecomités van de Nationale Bank van België en de CBFA en wordt voorgezeten door Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank.

Het CSRSFI is eigenlijk maar een tussenstap. Het blijft de bedoeling om tegen begin volgend jaar over te gaan naar een volwaardig ‘twinpeaksmodel’, waarbij het toezicht op de hele bank- en verzekeringssector van de CBFA verhuist naar de Nationale Bank.

De CBFA blijft wel verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële markten. Dat is de manier waarop de banken en verzekeringsmaatschappijen omgaan met hun klanten en het toezicht op mogelijke koersmanipulatie en het misbruik van voorkennis in de aandelenhandel.

De koninklijke besluiten die de overgang naar het twinpeaksmodel moeten regelen, zijn volop in voorbereiding. Maar de hele procedure heeft door de val van Leterme II heel wat vertraging opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234