Maandag 05/12/2022

Schuldbemiddeling

Nieuw systeem maakt afbetaling van schulden beheersbaar

null Beeld rv
Beeld rv

Wie een factuur van 100 euro niet kan betalen, kijkt al snel aan tegen kosten die oplopen tot meer dan 1.000 euro. Intresten en deurwaarderkosten tikken bijzonder snel aan, waardoor mensen in een spiraal van armoede terechtkomen. MyTrustO komt met een alternatief op de proppen.

ROEL WAUTERS

"Ik zag het licht aan het einde van de tunnel niet meer." Agnes* (66) uit Oostende betaalt al 26 jaar schulden af nadat de zaak van haar man over de kop ging en haar huwelijk op de klippen liep. Ze vecht al jaren om te overleven. Ze werkte zichzelf uit de naad om netjes alles afbetaald te krijgen. Tevergeegs, eind 2014 kon ze niet anders dan in een collectieve schuldbemiddeling stappen.

"Ik zou nog zeven jaar moeten afbetalen, terwijl ik nog 35 euro per week zou overhouden om van te leven", vertelt Agnes. "Begin daar maar eens aan." Maar of ze dan haar schuld kwijt zou zijn? Integendeel. Die zou op het einde van de rit evenveel bedragen. Enkel de intresten en deurwaarderskosten zouden van de baan zijn. "Toen ik dat hoorde, werd ik moedeloos." Een paar maanden later leerde ze echter MyTrusto kennen. Dat is een alternatieve vorm van schuldafbetaling, een neutrale dienstverlening open en toegankelijk voor iedereen, ontworpen door deurwaarder Patrick Van Buggenhout en gefaciliteerd door Beweging.net.

Aan de schuldeisers wordt gevraagd om niet meteen een deurwaarder te sturen, waardoor de kosten gedrukt worden. Samen met de schuldenaren wordt een realistisch afbetalingsplan op gesteld. Zo ook voor Agnes, die leeft van een minimumpensioentje. Ze zou 39 maanden - ruim drie jaar - maandelijks 220 euro moeten afbetalen en daarmee is ze van haar financiële zorgen verlost.

Spiraal

"Na jarenlange ellende en onzekerheid wordt mijn probleem beheersbaar", zegt ze. "Ik voel me weer mens. Ik heb nu af en toe geld om kleren te kopen." Toen ze afgelopen december plots onverwachte kosten had omdat er een lek was in haar badkamer, kon ze de maandelijkse afbetaling van die maand uitstellen. "Een hele opluchting. Dat zou vroeger onmogelijk geweest zijn."

MyTrustO ging begin vorig jaar van start, eerst in de provincie Antwerpen, nu ook in de rest van het land. Zo'n 285 mensen en gezinnen maken er al gebruik van. "De kosten voor onbetaalde factuur van pakweg 100 euro lopen razendsnel op", zegt Annemie Verhoeven van Beweging.net. Er zijn niet alleen de intresten, maar ook het geld dat aan deurwaarders moet betaald worden bij invorderingen en beslagnames. "Je komt daarbij minstens uit op meer dan 1.000 euro." Het gevolg: de schuldenaren komen in een spiraal terecht waar ze nog maar moeilijk uit raken, en de schuldeisers zien aan het eind van de rit hun geld niet.

Middenklasse

"Voor elke kleinere schuldeiser is dit een goed systeem", legt Verhoeven uit. "Ook voor niet-bevoorrechte schuldeisers. Ze komen nu in regel als laatste aan de beurt om hun geld te ontvangen." In het afbetalingsplan van MyTrustO krijgt elke schuldeiser een evenredig deel van de afbetaling, dus vallen ze niet langer uit de boot.

Iedere keer wordt met de schuldeisers onderhandeld opdat ze zouden meewerken, maar er zijn ook gesprekken bezig om organisaties en bedrijven die kiezen om ethisch verantwoord in te vorderen als vaste partners bij MyTrustO te betrekken. Een aantal organisaties hebben al toegezegd, zoals de Karel de Grote Hogeschool en de Universtiteit Antwerpen, sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning en VDK-spaarbank uit Gent.. Er wordt nog druk onderhandeld, onder meer met telecombedrijven.

Is dit dan de gouden oplossing in de strijd tegen armoede? Niet helemaal. "We steunen dit initiatief zeker en vast", zegt Peter Heirman van Netwerk Tegen Armoede. "Maar voor de mensen die wij vertegenwoordigen, is dit systeem niet afdoende. Voor zij die echt aan de grond zitten, is het afbetalingsplan van MyTrustO al te hoog. Het kan in eerste plaats mensen helpen uit de middenklasse die tijdelijk met financiële problemen worden geconfronteerd."

"Die kritiek is maar ten dele correct", vindt Verhoeven. "Wat we zeker doen, is vermijden dat mensen in armoede terechtkomen."

* Agnes is een schuilnaam. De getuige bleef liever anoniem.

www.mytrusto.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234