Donderdag 23/09/2021

Nieuw steunpunt voor beeldende kunst

cultuurbeleid

Brussel

Belga

Onder impuls van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) werd een steunpunt voor de Vlaamse hedendaagse kunst en nieuwe media opgericht. Daarmee heeft de beeldende kunst nu ook een steunpunt zoals de andere kunstsectoren dat al kennen. Het Initiatief Beeldende Kunsten vzw (IBK). moet fungeren als tussenpersoon tussen beleid en veld en moet op termijn uitgroeien tot een stimulerend en coördinerend centrum voor de beeldende kunsten en de nieuwe media in Vlaanderen en dat binnen een internationale context. De stichtende leden van de nieuwe vzw zijn: Jan Debbaut (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Cis Bierinckx (freelance curator en film- en videoprogrammator Walker Art Center, Minneapolis), An van Dienderen (cineaste en visuele antropologe, assistent prof. Rik Pinxten), Koen Vandaele (medeoprichter Argos, artistiek directeur van de Slovenska Kinoteka en programmator festival City of Women, Ljubljana) en Veerle Van Durme (directeur Ecole des Beaux-Arts Dunkerque). Het gaat hier om Vlamingen met een uitgesproken engagement voor het veld van de hedendaagse kunst. Door hun professionele werkzaamheden in het buitenland kunnen ze dit veld ook met de nodige afstandelijkheid en vanuit een helikoptervisie benaderen.

Voorzitter van de raad van bestuur is Christian Mys (verzamelaar, bedrijfsleider). De eerste raad van bestuur bestaat verder uit Anne-Mie Van Kerckhoven (kunstenares, onder andere medeoprichtster NICC), Tom Paulus (medeoprichter Centrum voor Beeldcultuur, doctoreert over beeldcultuur), Lieve Foncke (galeriehoudster, organisator, initiatiefneemster On-Line vzw), Narcisse Tordoir (kunstenaar, en onder meer jarenlang hoofddocent in de Rijksakademie Amsterdam), Geertrui Pas (voorheen museumconsulente publiekswerking, publieksmedewerkster S.M.A.K.) en Rudy Verzyck (financieel-administratief directeur Vlaamse Opera). Als eerste coördinator van het IBK werd Johan Vansteenkiste aangesteld. Hij heeft als taak het IBK organisatorisch vorm te geven en een eerste beleidsplan, voor de eerste drie werkingsjaren, op te stellen. Tijdens de startfase zal het goed inplanten van het nieuwe steunpunt in het veld van de beeldende kunst een belangrijk aandachtspunt worden. Het steunpunt is er immers niet voor zichzelf maar voor de sector.

IBK plaatst zich uitdrukkelijk in rol van bemiddelaar, coördinator en begeleider

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234