Vrijdag 20/05/2022

Nieuw steunpunt peilt cultuurparticipatie

cultuurbeleid

consortium universiteiten onderzoekt cultuurbeleid

Het steunpunt Re-Creatief Vlaanderen, dat gisteren officieel boven het doopvont werd gehouden, zal de volgende twee jaar een grootschalig onderzoek houden naar de cultuurparticipatie bij 4.000 gezinnen. Het kabinet van Vlaams cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit) trekt voor het enquêteluik van het onderzoek tweemaal 248.000 euro uit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

Re-Creatief Vlaanderen zal het participatie- en cultuurbeleid vanuit wetenschappelijke hoek ondersteunen door onderzoek, het analyseren, bundelen en ontsluiten van bestaand onderzoek en door het zoeken naar indicatoren. Het steunpunt is een consortium van universiteiten en de Ehsal-hogeschool waarin academici zetelen als Hans Waege (UG), Rudi Laermans (Kul), Caroline Pauwels, Katia Segers, Mark Elchardus, Ignace Glorieux (VUB) en Jan Colpaert (Ehsal).

Van Grembergen verwacht veel van het steunpunt, dat jaarlijks 743.680 euro krijgt voor een periode van vijf jaar. Net als zijn voorganger Bert Anciaux ziet de minister in de culturele huizen "steeds dezelfde vijfhonderd" mensen opduiken. Met dat verschil dat Van Grembergen hen "de gekroonde hoofden" noemt en niet de "ascetische elite", de in de sector gehate term die Anciaux lanceerde. Het resultaat blijft echter hetzelfde en Van Grembergen wil meer differentiëring in het publiek.

"We hebben nog maar een partieel inzicht in het participatiegedrag. Vele debatten dragen de kwalijke gevolgen van dit gebrek aan kennis", aldus de minister, die de resultaten van het steunpunt een beleidsinstrument noemt voor de komende cultuurministers. "Het is van het grootste belang dat een cultuurminister zijn beleid kan steunen op een gedegen kennis van het veld, van vraag en aanbod in cultuur, nieuwe trends en ontwikkelingen." Van Grembergen geeft toe dat dat nogal economisch klinkt, maar "meten is weten" en "we moeten ook op deze manier met kunst en cultuur omgaan, weliswaar op een genuanceerde wijze".

Het eerste grote wapenfeit moet een grootschalig participatieonderzoek worden. Het steunpunt streeft ernaar om 4.000 gezinnen te bevragen en dat in het najaar 2003 en het voorjaar 2004. Daardoor krijgt het steunpunt een overzicht van een volledig seizoen. De resultaten zullen vergeleken worden met een gelijkaardig onderzoek in Nederland.

Voor coördinator Hans Waege heeft het steunpunt als voordeel dat de theorie getoetst kan worden aan het empirisch onderzoek. Ook andere steunpunten kunnen voor onderzoek bij Re-Creatief Vlaanderen terecht. Erfgoed, informatie- en communicatietechnologie en commerciële cultuur krijgen binnen het onderzoek extra aandacht. "Dit zijn nieuwe vormen waarop het beleid moet inspelen", aldus Waege.

Vraag is of het steunpunt na drie jaar beleid en allerlei debatten niet te laat komt. Kabinetschef Bart Caron ziet het meer als een logisch gevolg. "Uit bestaand wetenschappelijk onderzoek weten we wat de knelpunten zijn bij cultuurparticipatie", aldus Caron. "Wat we missen is een ijkpunt. Het zou logisch zijn om eerst een dergelijk steunpunt op te zetten, maar dat kost tijd. Ondertussen moeten we aan het beleid werken. Dit steunpunt zal geen resultaat hebben op korte termijn. Dit kabinet zal er zelfs niets aan hebben."

De vraag is ook of Vlaanderen nog nood heeft aan een extra steunpunt. "Voor een aantal sectoren moesten we een inhaalbeweging maken. Die is prioritair", vindt Caron. "Op lange termijn zal er wel een rationalisering van steunpunten moeten komen, maar die hergroepering zullen wij niet forceren. Veel steunpunten werken al samen en die noodzaak moet groeien op het terrein."

Info: www.re-creatiefvlaanderen.be of 09/264.84.38.

Re-Creatief Vlaanderen is beleidsinstrument voor komende cultuurministers

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234