Vrijdag 26/02/2021

nieuw spraakmakend onderzoek van test-aankoop

Ook andere universitaire instellingen scoren goed

UZ Leuven biedt beste service

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Het Universitair Ziekenhuis van Leuven, het Universitair Ziekenhuis van Gent, het AZ van de VUB in Jette, de Cliniques Universitaires Saint-Luc en het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen behoren tot de lijst van ziekenhuiscampussen die de beste medische verzorging bieden aan patiënten met een zeer ernstige en complexe aandoening binnen een reeks van medische specialismen, zoals bijvoorbeeld cardiologie en pediatrie. Dat blijkt uit een rondvraag van de consumentenorganisatie Test-Aankoop bij meer dan zeshonderd huisartsen en specialisten.

Het Universitair Ziekenhuis van Leuven staat bij elk specialisme, uitgezonderd cardiologie, onbetwist aan de top van de rangschikking. Tot nu toe werden objectieve gegevens inzake de kwaliteit van een ziekenhuis nooit bekendgemaakt. Dat moet volgens de consumentenorganisatie in de toekomst dan ook veranderen.

"Wanneer men gehospitaliseerd moet worden, wil men natuurlijk zo veel mogelijk op veilig spelen en zich laten verzorgen in een ziekenhuis dat hoog aangeschreven staat", verduidelijkt de woordvoerder van Test-Aankoop, Ivo Mechels. "Maar over de kwaliteit van ziekenhuizen worden geen gegevens openbaar gemaakt. Het is dus moeilijk om te weten welk ziekenhuis in een bepaald domein het beste is."

Daarom hield Test-Gezondheid een rondvraag bij verschillende huisartsen en specialisten en peilde daarbij voornamelijk naar hun mening over de reputatie van ziekenhuizen. "Test-Gezondheid wil dus niet een puur objectieve rangschikking van de ziekenhuizen opstellen", benadrukt Mechels. "Het gaat hier om een onderzoek naar de reputatie van de ziekenhuizen."

Aan de artsen werd gevraagd om voor dertien verschillende specialismen, zoals cardiologie, oncologie en pediatrie, de ziekenhuizen op te geven die volgens hen de beste medische verzorging bieden aan patiënten met een zeer ernstige en complexe aandoening. Iets meer dan zeshonderd artsen stuurden een correct ingevuld vragenformulier terug. Daarna werden de gegevens statistisch verwerkt op basis van criteria zoals het specialisme van de arts en de relatie tussen ziekenhuis en arts. Uiteindelijk publiceerde Test-Aankoop per specialisme een tabel met de ziekenhuizen met de hoogste reputatie-indices.

In totaal verschijnen 26 verschillende ziekenhuiscampussen een of meer keer in die tabellen. Andere instellingen werden bijna altijd geciteerd door de artsen, soms zelfs voor elk specialisme. "Het gaat onder meer over het Universitair Ziekenhuis van Leuven, het Universitair Ziekenhuis van Gent, het AZ VUB, de Cliniques Universitaires Saint-Luc en het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen", aldus Ivo Mechels. "Ook het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare, het Erasmusziekenhuis in Brussel en het AZ Middelheim in Antwerpen komen geregeld in de tabellen voor." Voorts citeren de Waalse artsen het vaakst de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel, het CHR de la Citadelle in Luik en het Erasmusziekenhuis in Brussel.

Uit de rondvraag blijkt ook dat de deelnemende artsen voornamelijk voor die ziekenhuizen kozen vanwege de vakkundigheid van de medische staf (88 procent), de kwaliteit van de medische infrastructuur (56 procent), de kwaliteit van de samenwerking tussen de artsen en de verschillende afdelingen (31 procent) en de vakkundigheid van het paramedisch personeel (29 procent).

"We willen wel nog benadrukken dat het met deze rondvraag niet de bedoeling was om een objectieve rangorde van de ziekenhuizen op te stellen", stelt Mechels nog. "Een ziekenhuis dat eventueel niet in de tabellen voorkomt of eventueel op de laatste plaats staat, mag niet als 'slecht' bestempeld worden." Test-Aankoop wil aan de hand van de rondvraag wel pleiten voor een grotere transparantie inzake informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen. "Duidelijke informatie is nu immers zo goed als onbestaande", luidt het. "Daarom willen we dat er een objectieve en officiële methode zou worden ontwikkeld om de kwaliteit van ziekenhuizen te meten en dat die gegevens daarna in het belang van de patiënt openbaar worden gemaakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234