Zaterdag 15/08/2020

Nieuw proces, zelfde dwaling?

Yolande Magy wordt vandaag ondervraagd op een van de allerlaatste Belgische assisenprocessen. Meer dan 10 jaar na de feiten wordt ze beticht van dubbele moordpoging. De zaak lijkt vooral illustratief voor de redenen waarom de volksjury na 186 jaar ten grave wordt gedagen.

"Ze vangt stommiteiten aan, maar bedoelt het goed. Ze kiest steeds verkeerde mannen. Ze heeft een grote mond en is impulsief - een kruidje-roer-mij-niet."

De karakterschets door advocaat-generaal Patrick Boyen moest de twaalf gekozenen des volks vrijdagnamiddag doen voelen wat voor onbetrouwbaar sujet daar tegenover hen zat. Acht zo te zien weinig geïnteresseerde mannen en vier vrouwen moeten straks beslissen over het verdere leven van Yolande Magy (66), die zich laat bijstaan door advocaten Joris Van Cauter, Femke De Backer en Karel De Meester.

Op zaterdag 19 november 2005 vermoordde Willy Van Gorp (nu 67) zijn vrouw Gilberte Timmermans in hun woonst in Brecht. Hij bekende de moord vrij snel, maar voerde aan dat hij het had gedaan om zijn jeugdliefde terug te winnen: Yolande Magy. Na een kortstondige relatie had zij hem enkele maanden voor de moord gedumpt.

Paddenstoelensoep

Magy was niet bij de moord aanwezig, er is ook geen enkel materieel bewijs dat haar eraan linkt, maar Willy Van Gorp beweerde dat ze enkele weken daarvoor samen in de bossen van Schoten-Deuzeld en De Merel in Brecht waren gaan wandelen en groene knolamaniet, vliegenzwam en gele aardappelbovist hadden geplukt. Of die paddenstoelen in die bossen groeien is nooit onderzocht, en klinkt volgens mycologen bijzonder onwaarschijnlijk. Van Gorp zegt ze in Gilbertes soep te hebben gemengd, maar dat had niks gedaan. Hij had het daarna geprobeerd met het medicijn Acedicon en ook dat was mislukt, waarna hij op haar bed was gaan zitten om haar te verstikken onder haar lakens.

Daarom werd Magy nooit vervolgd voor moord, enkel voor 'moordpoging'. En nu dus opnieuw.

Willy Van Gorp is intussen al drie jaar weer vrij. Hij kreeg in 2008 op het eerste proces 25 jaar cel, maar mocht genieten van het 'tonen van berouw' als verzachtende omstandigheid. Yolande Magy, die 23 jaar kreeg, toonde nooit iets als berouw. Ze bleef haar onschuld uitschreeuwen en betaalde een zware prijs. Zij kwam pas in december 2015 vrij, nadat eerst het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en daarna ook het Hof van Cassatie haar veroordeling beoordeelden als een gerechtelijke dwaling.

Nu wordt het hele proces overgedaan, als een laat achterhoedegevecht rond de door justitieminister Koen Geens afgevoerde assisenprocedure. Van de 81 bewijsstukken is er intussen een vijftigtal vernietigd. De eerste vijf ondervragingen van Magy, die in strijd zijn met de Salduz-wet (omdat ze verklaringen heeft afgelegd zonder bijstand van een advocaat), werden vrijdag op vraag van de verdediging in een tussenarrest door rechter Jo Daenen samen met de vernietigde bewijsstukken uit de procedure verwijderd. Daardoor moest Boyen hele passages uit zijn aanklacht schrappen en is de coherentie helemaal zoek.

Magy ziet zich als een hoofdpersonage in een Belgische versie van Making a Murderer. Ze uitte zaterdag op Facebook haar ongeloof: "Ik zou moeten vragen een club te maken voor onschuldige mensen waar men een deel van hun leven van heeft afgepakt. Ik vind het heel triestig."

Net als in 2008 zijn er geen bewijzen, enkel getuigen uit de omgeving van Van Gorp: "Willy zou zoiets in zijn eentje nooit hebben gedaan." Van Gorp zelf, die niet meer dan acht van zijn 25 jaar heeft gezeten, wordt enkel als getuige gehoord. Hij kan niet anders dan zijn verhaal over de paddenstoelenpluk herhalen, zoniet brengt hij zichzelf in de problemen.

Het proces, met drie voltijdse rechters, een griffier, een aanklager, een zaalwachter en een agent aan de ingang, zal een week duren. Boyen, die ook in 2008 aanklager was, gaat voor een bevestiging van het verdict van toen. Al lijkt de ware inzet het afwenden van gezichtsverlies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234