Woensdag 01/02/2023

NieuwsKindermishandeling

Nieuw platform moet antwoord bieden op toenemende kindermishandeling

Een nieuw expertiseplatform brengt politie, justitie en hulpverleners samen. Beeld ANP
Een nieuw expertiseplatform brengt politie, justitie en hulpverleners samen.Beeld ANP

Ieder jaar ontvangen het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en het Agentschap Opgroeien zo’n 12.000 meldingen van onrustwekkende opvoedingssituaties. Met een nieuw expertiseplatform waarin politie, justitie en hulpverleners nauw samenwerken, wil de Vlaamse regering dat cijfer doen dalen.

Paul Notelteirs

De Vlaamse regering maakt zich zorgen over het stijgend aantal meldingen van kindermishandeling. Het aantal ‘minderjarigen in verontrusting’ die begeleid worden door de sociale diensten van de jeugdrechtbank, nam tussen 2017 en 2019 met 5 procent toe, van 14.102 naar 14.897 gevallen. De cijfers voor 2020 zijn nog niet beschikbaar, maar de stijging van het aantal meldingen rond kindermishandeling bij hulplijnen 1712 en nupraatikerover voorspelt weinig goeds.

Daarom lanceren de Vlaamse regeringspartijen vandaag een expertiseplatform waarin vertegenwoordigers van onder meer politie, justitie en hulpdiensten hun kennis kunnen delen en ontwikkelen. Het orgaan vergadert slechts drie keer per jaar, maar volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gaat het daarom nog niet om een praatgroep die in de praktijk weinig invloed zal hebben op het aantal gevallen van kindermishandeling in ons land. “Het platform zal de ministers adviseren over het beleid en zo de daad bij het woord voegen. Daarnaast bestaat het orgaan uit verschillende onderliggende werkgroepen die vaker samenkomen. De kennisuitwisseling en de meer complementaire aanpak tussen verschillende sectoren moet er zo voor zorgen dat kindermishandeling sneller gedetecteerd wordt.”

Johan Marchand, expert kindermishandeling (UZ Brussel), gelooft dat het regeringsinitiatief zich vooral van andere organen kan onderscheiden door op een breed overleg in te zetten. “Een spoedarts kan heel wat leren van een psycholoog als het over de detectie en behandeling van kindermishandeling gaat, en vice versa.” Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens sluit zich daarbij aan: “Het gaat om een complex thema waarbij telkens verschillende partijen betrokken zijn. Het nieuwe platform brengt die groepen voor het eerst samen, wat in het voordeel van (toekomstige) slachtoffers speelt.”

Toch klinkt bij enkele experts ook ongerustheid over het nieuwe platform. Het is namelijk niet voor het eerst dat de overheid een poging onderneemt om een dergelijk afstemmingsoverleg op poten te zetten. In 2011 bracht het Vlaams Forum Kindermishandeling vertegenwoordigers van verschillende beleidsdomeinen samen om iets aan de problematiek te doen, maar amper vijf jaar later stierf het regeringsproject een stille dood. “Er waren toen onvoldoende afspraken over hoe de organisatie er moest uitzien. Zo zorgde het roterend voorzitterschap voor discussies en was er geen duidelijke instantie die bepaalde welke richting het instituut moest uitgaan”, zegt Tim Stroobants, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling.

Stroobants maakt deel uit van het kernteam dat het nieuwe expertiseplatform zal aansturen en is optimistisch over de slaagkansen van de instelling: “Het Agentschap Opgroeien neemt vandaag de leiding en er is een groep experts die de inhoudelijke lijn bewaakt.” Toch waarschuwt Marchand voor het gevaar dat het platform straks te veel naast de bestaande instituten zal werken en niet genoeg met lokale initiatieven communiceert: “Dit mag geen zoveelste project worden dat er niet in slaagt om de ontwikkelde kennis te delen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234