Zaterdag 28/01/2023

Werk

Nieuw platform maakt financiële impact arbeidsongeschiktheid duidelijker

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Acht op de tien Belgen kennen hun inkomen niet bij langdurige afwezigheid. Een nieuw platform op mensenmaat moet iedereen in staat stellen de impact van een arbeidsongeschiktheid te berekenen.

SPK

Zwangerschapsrust, een burn-out, een zware ziekte of ongeval … redenen om een tijd arbeidsongeschikt te vallen. Maar wat zijn de financiële gevolgen? Weet u over welk maandelijks (netto)inkomen u nog zou beschikken? Mogelijk niet, net als acht op de tien Belgen. Een maandenlange arbeidsongeschiktheid heeft nochtans zijn financiële gevolgen. “De eerst maand betaalt de werkgever doorgaans nog het volledige loon. Tenzij het om een arbeidsongeval gaat, valt de uitkering van de sociale zekerheid vanaf de tweede maand echter al terug tot 60 procent van het brutoloon”, zegt economieprofessor Kristof De Witte (KU Leuven). “Na een jaar zakt de uitkering nog verder, tot zo’n 40 procent.” Onderzoek leert dat maar liefst twee op de drie werknemers deze uitkering makkelijk tot de helft en meer te hoog inschatten. Ondertussen dienen natuurlijk wel rekeningen te worden betaald.

“De oorzaak van die financiële onwetendheid? “Heel wat mensen zijn te weinig financieel geletterd voor zo’n complexe materie. Bijna de helft vindt ook financiële brochures en websites moeilijk begrijpbaar”, zegt De Witte. Voorts vormt ook de toegankelijkheid van de eigen financiële informatie een groot struikelblok. “De info zit momenteel ontzettend versnipperd – bij de federale overheid, de Vlaamse administratie, de mutualiteiten, ... -, en is niet aangepast aan iemands persoonlijke situatie. Dat maakt het moeilijk een overzicht over de financiële toestand te krijgen en om financiële risico’s in te schatten.”

Simulator

Verzekeraar Baloise ontwikkelde daarom met medewerking van de KU Leuven het platform Gonna.be. “Iedereen kan er heel eenvoudig, anoniem en gratis berekenen welke impact een arbeidsongeschiktheid, en binnenkort ook een toekomstige pensionering en overlijden, hebben op het maandelijkse inkomen”, zegt Charlotte van Tiggelen van Gonna.be. Een op de website geïntegreerde chatbot die 24/7 beschikbaar is, loodst de gebruiker in enkele minuten doorheen het gepersonaliseerde simulatieproces. Wat volgt, is een analyse van de financiële gevolgen. “De simulator maakt heel visueel hoe men soms al na enkele maanden arbeidsongeschiktheid het gevaar loopt niet meer rond te komen om de maandelijkse vaste kosten te betalen. Via ‘Wat als’-scenario’s en verhelderende video’s proberen we alles op een begrijpbare manier te kaderen.”

Doordat de Belg niet weet wat er met zijn inkomen gebeurt bij arbeidsongeschiktheid, onderneemt hij ook amper actie om het gezinsinkomen te beschermen, met een inkomensverzekering bijvoorbeeld. En dat is uiteindelijk het doel. “Met het persoonlijk analyserapport van Gonna.be kan de gebruiker naar de verzekeringsmakelaar of bankier van zijn keuze stappen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234