Woensdag 30/09/2020

Nieuw plan voor Gents Citadelpark verbindt twee musea

In Gent hebben twee bevlogen architecten, Wim Goes en Aldrik Heirman, nieuwe plannen getekend om een oude droom te realiseren: een verkeersarm plein in het Citadelpark om het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het S.M.A.K. te verbinden.

Door Ward Daenen

Gent l Wat nu een verkapt rommeltje met straat en parking is, kan straks een genereus kasseientapijt worden. 'Ter wille van de kunst, de natuur en de mensen', zegt Goes, die het project vanaf morgen presenteert op zijn expo in De Witte Zaal.

Het Museumpleinproject is opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord van de stad. Toch reageert het Gentse kabinet van Openbare Werken uiterst behoedzaam. "Eerst maar eens zien of we geld vinden."

Dat de bestaande toestand voor verbetering vatbaar is, ziet het kleinste kind, want behalve een armtierige parking loopt er een behoorlijk drukke straat tussen MSK en S.M.A.K. "Niet ongevaarlijk", aldus Wim Goes, een beloftevolle Gentse architect die voor dit project samenwerkt met landschapsarchitect Aldrik Heirman.

De straat verkapt het park en drijft een wig tussen de musea. "Het MSK staat op zijn eiland omringd door verkeer, het S.M.A.K. op een parking. Een Nederlandse collega had het over een 'modernistische toestand'. Hij bedoelde eigenlijk dat dat in Nederland gewoonweg ondenkbaar is."

De oplossing die Goes en Heirman voorstellen, oogt even eenvoudig als knap. "We rollen een kasseientapijt uit in de richting van beide musea en laten het overvloeien in het park. De eeuwenoude bomen zullen door het waterdoorlaatbare tapijt priemen, dat de bestaande glooiingen van het park volgt."

Van bovenaf gezien is het ontwerp een grote rechthoek. Voetgangers en fietsers zijn er welkom, auto's niet. Openbaar vervoer dan weer wel. Goes heeft als scharnier ook een glazen paviljoen getekend, als boekhandel en ontmoetingspunt tussen en voor de twee musea. Boven het plein zal een net van kwikdamplampen hangen.

De architecten geloven in de leefbaarheid van hun project. "Mensen zullen hier samenkomen en samen zitten, zoals op het Piazza del Campo in Sienna of op het schilderij van Manet, Déjeuner sur l'herbe."

Het Museumplein zal de twee musea bijeenbrengen via een hedendaags plein. Dat zal de internationale uitstraling van beide musea versterken, aldus de architecten. Jan Hoet voegt een filosofisch argument toe. Volgens de beroemde oud-S.M.A.K-directeur horen beide musea wezenlijk samen. "Wat vandaag als hedendaagse kunst wordt beschouwd kan later in het Museum voor Schone Kunsten terechtkomen. Het project van Goes en Heirman ondersteunt voor mij op uitmuntende wijze de filosofische bedoelingen van wat ik van het Museumplein verwacht."

Politiek Gent is het Museumplein niet ongenegen, al is het plan van Goes en Heirman dan in opdracht van de Vrienden van de twee musea gemaakt. Voor de realisatie ervan zijn drie dingen nodig, klinkt het op het kabinet van Martine De Regge (sp.a), de nieuwe schepen van Openbare Werken: "Overleg met het Vlaams Gewest, overleg met de cultuurschepen en last but not least: geld. Binnenkort start het begrotingsoverleg. We zullen erover nadenken."

Dat doen ze in Gent al dertig jaar. Tijdens de vorige legislatuur bepleitte VLD-schepen Sas van Rouveroij het Museumplein, een idee dat Jan Hoet in 1976 voor het eerst had geopperd. Uit die tijd stamt een nieuwsreportage die te zien zal zijn op de tentoonstelling in De Witte Zaal. "Nu maar duimen dat de Gentse gemeenteraad dit originele voorstel verder zal uitwerken", sprak de commentaarstem in het filmpje. Wim Goes: "Die uitspraak is dertig jaar later nog altijd van toepassing."

Tentoonstelling Wim Goes Architectuur, van 23 januari tot en met 17 februari in De Witte Zaal, Posteernestraat 64, Gent, 09/267.96.77.

Mensen zullen op het Museumplein samenkomen en samen zitten, zoals op het Piazza del Campo in Sienna

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234