Donderdag 22/04/2021

Nieuw piramidenetwerk verleidt via e-mail

undefined

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

De Economische Inspectie heeft de afgelopen anderhalve maand een twintigtal klachten binnengekregen over een piramidenetwerk per e-mail, Multi-Level Marketing genaamd. Het bericht wekt de indruk dat deelnemers in korte tijd tot miljonair kunnen uitgroeien door contant geld in een envelop te sturen naar mensen die boven hen in de piramide staan. Daarna ontvangen de deelnemers een soort 'handelsrapport' waarin staat hoe ze andere potentiële kandidaten kunnen rekruteren. Zowel minister van Economische Zaken Charles Picqué als de Economische Inspectie willen de bevolking waarschuwen voor dat soort acties.

De afgelopen anderhalve maand kreeg Marc Van Hende, directeur-generaal van de Economische Inspectie, tal van telefoontjes van particulieren met vragen over de werkwijze van Multi-Level Marketing. "Het geeft de mensen de illusie dat ze veel geld kunnen verdienen. Maar zo is het niet. Het is duidelijk dat ze hun centen nooit zullen terugzien." Sommige bellers is dat inderdaad overkomen. Anderen signaleren alleen dat ze aangeschreven zijn.

Piramideverkoop is een probleem waar België in 1997 en 1998 veelvuldig mee te kampen heeft gehad. Ook Albanië heeft er in de jaren negentig de negatieve gevolgen van kunnen ondervinden, toen een dergelijk systeem instortte en het tot een opstand kwam omdat de veelal arme bevolking haar spaarcenten kwijt was.

Piramideverkoop vindt plaats volgens - de naam zegt het al - een piramidestructuur. Door steeds meer mensen te werven, stijgt de omzet bij verkoop van producten, maar krijgt de persoon die mensen heeft aangebracht ook een percentage op de door mensen onder hem verkochte artikelen. Bekend zijn bijvoorbeeld de kettingverkoop van waterzuiveringssystemen en de huishoud- en toiletartikelen van het Amerikaanse bedrijf Amway.

Het werven van nieuwe deelnemers is normaal gezien bij multilevel marketing (het kettingsysteem waarvan de Economische Inspectie spreekt, heeft zijn naam hieraan ontleend) van ondergeschikt belang. Zonder verkoop aan consumenten zijn er namelijk geen verdiensten. Maar zodra het binnenhalen van deelnemers de hoofdmoot is, beweegt het systeem zich richting malafide praktijken. Bij de piramidevorm waarvoor de Economische Inspectie aan de bel trekt, gaat het louter om geld. Geïnteresseerden krijgen fantastische winsten voorgespiegeld, maar in werkelijkheid stort de piramide in als de geldstroom eenmaal stilvalt.

In België is de werkwijze van Multi-Level Marketing illegaal. "Ten eerste is het al in strijd met het postreglement. Je mag geen geld versturen in een envelop", zegt Van Hende. Bovendien botst het met artikel 84 van de wet op de handelspraktijken. Daarin staat dat het verboden is om goederen te verkopen of van diensten gebruik te maken die volgens een netwerk van verkopers tot stand komen, kortom een keten- of piramidevorm, waarbij iedere deelnemer bovendien een voordeel verkrijgt gebaseerd op datzelfde netwerk. Deelname is eveneens strafbaar. Volgens Van Hende staat er een gevangenisstraf op van een maand tot vijf jaar, de geldboetes reiken van 26 frank tot 20.000 frank.

Wie er achter de actie van Multi-Level Marketing zit, weet Van Hende niet. "We onderzoeken dat momenteel. Maar het is heel moeilijk te achterhalen, omdat de initiatiefnemers van dit soort systemen vaak de postbuspraktijk hanteren. Ze geven je dus wel een postbusnummer, maar geen geografisch adres. En als je alles natrekt, blijkt die postbus niet te bestaan." Toch zijn er al enkele personen getraceerd. "Er zijn pro justitia's opgesteld voor kleine inbreuken. Maar de grootste personen hebben we nog niet."

Of er buiten het twintigtal bellers nog meer slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend bij de Economische Inspectie. "Hoezeer dit netwerk verspreid is, weten we niet. We hebben het anderhalve maand geleden vastgesteld, maar de laatste week hebben we geen klachten meer gekregen."

Marc Van Hende: 'Het geeft de mensen de illusie dat ze veel geld kunnen verdienen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234