Maandag 16/05/2022

pensioen

Nieuw: pensioen met punten

Daniel Bacquelaine (MR). Beeld Photo News
Daniel Bacquelaine (MR).Beeld Photo News

Stoppen met werken wanneer u wilt, maar er zelf de consequenties van dragen: dat is het pensioensysteem met punten in een notendop. In de toekomst weet u exact hoeveel pensioen u mag verwachten als u er pakweg op uw 40ste de brui aan geeft.

AR

Gisteren stelde minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zijn nota over het pensioensysteem met punten voor aan de sociale partners. De plannen zijn nog niet concreet, het zijn vooral veel vragen, waarover vakbonden en werkgevers voorstellen kunnen doen.

Het pensioensysteem met punten moet ertoe leiden dat de pensioenen betaalbaar blijven, maar Bacquelaine wil het naar eigen zeggen ook rechtvaardiger maken. De filosofie: wie een leven lang werkt, moet beloond worden. En wie dat niet doet, krijgt minder, maar zal wel meteen weten waar hij aan toe is.

Bacquelaine wil mensen meer vrijheid geven om zelf te beslissen wanneer ze met pensioen gaan. Ze zullen op elk moment de financiële impact kunnen inschatten van deeltijds werken, een jaar niet werken of thuisblijven voor de kinderen. Vanaf 2025, wanneer het systeem in voege zou gaan, zou iedereen - ook wie net aan de slag is - online kunnen zien hoeveel pensioen hij of zij al heeft opgebouwd. Of dat nu 1.000 euro per maand is, of amper 20.

Zware beroepen

De bedoeling is dat ook de erkenning van de zware beroepen in het puntensysteem wordt geïntegreerd. Wie een zwaar beroep uitoefent, krijgt per jaar meer dan 1 pensioenpunt, zodat hij sneller aan 45 punten komt en dus vroeger met pensioen kan.

Maar de vakbonden en werkgevers zijn nog niet overeengekomen wat wel of niet als een zwaar beroep beschouwd kan worden. De regering geeft de sociale partners nog tot het zomerreces de kans om tot een akkoord te komen. Daarna zal ze zelf beslissen. Ook de wettelijke basis voor het puntenpensioen wil de minister nog deze legislatuur afkloppen.

Bij de vakbonden wil men nog niet ingaan op de inhoud van de nota-Bacquelaine. "Maar wij staan zeer kritisch tegenover het hele puntensysteem", zegt ABVV-woordvoerster Gina Heyrman. "Het versterkt de ongelijkheid, en mensen zullen geen zekerheid meer hebben over hun pensioenbedrag." Het nieuwe bedrag kan inderdaad nog gecorrigeerd worden, als onze levensverwachting stijgt, of als er minder werkende mensen zijn om de pensioenen te financieren. De bedoeling daarvan is dat de overheid niet meer geld uitgeeft dan er binnenkomt.

ACV wil enkel onderhandelen als de wettelijke pensioenen erop vooruitgaan. "Zeker voor de privé, waar heel lage werknemerspensioenen circuleren", zegt woordvoerder David Vanbellinghen.

Werkgeversorganisatie VBO vindt het hoog tijd om het puntensysteem in te voeren. "Wie langer werkt, krijgt meer. En wie minder lang werkt, doet dat op eigen kosten. Nu is het nog de maatschappij die daarvoor betaalt", zegt Bart Buysse van het VBO.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234