Vrijdag 21/02/2020

Nieuw op het festival: vaarwel hoofdpodium

We polsten bij Peter Decuypere, founding father van I Love Techno en Fuse, naar drie trends binnen de wereld van het nachtleven en evenementen. Wat blijkt? 'Het hoofdpodium verdwijnt.'

Kleiner is fijner

"Comfort en de ervaring die je zelf ondergaat worden steeds belangrijker," weet Decuypere. "Denk aan Horst en Deep in the Woods: festivals die veel persoonlijker zijn dan massa-evenementen als Rock Werchter en Tomorrowland. Op lange termijn gaan slechts een paar van die grote evenementen overblijven. Ook Rock Werchter zal een duidelijke omslag moeten maken naar een meer persoonlijke benadering van de klant, de festivalganger.

Massa-evenementen moeten zorgen dat het niet alleen meer om de goden op het podium draait. Rammstein, Paul McCartney en Red Hot Chili Peppers waren de headliners op Werchter en Pinkpop. Geen van beide festivals raakte uitverkocht. De goden maken dus kennelijk niet langer het verschil. Sziget en Dour hebben dat al langer door, en laten persoonlijke ervaring en vrijheid primeren op de goden.

Mensen willen een evenement beleven dat hen iets bijbrengt. Het extreemste voorbeeld is Burning Man, waar je echt als een ander mens van terugkomt. Bij ons is zo'n specifiek evenement misschien niet meteen mogelijk, al was het maar omdat we geen woestijn hebben. (lacht) Maar daar zit echt toekomst in, denk ik. In Antwerpen bestaat iets dergelijks, met Barefoot (excentriek festival waar kunst, muziek en creativiteit elkaar treffen, GVA). Dat is een initiatief van kunstenares Charlotte De Cock, maar Bart Roman van We Can Dance zet er nu mee de schouders onder. Dat soort festivals staat een mooie toekomst te wachten."

Een strak profiel en duidelijke waarden

"Elk jaar komen er veel festivals bij, maar verdwijnen er ook heel wat. Wie houdt stand? De festivals die het verschil maken, van meet af aan zweren bij een strak imago en concept, en heel duidelijke waarden kiezen.

"We Can Dance was dit jaar nagenoeg uitverkocht, en kiest duidelijk voor hippie-chic en een duidelijk design. Dat strakke profiel zorgt ervoor dat het ook niet moet goochelen met grote dj-namen zoals Extrema Outdoor. Paradise City kiest ook voor zulke duidelijke waarden. Profilering is volgens mij het probleem bij uitstek bij de meeste oudere festivals.

"Een kanttekening? Een waarde die heel belangrijk wordt voor organisatoren: oppassen met data. Vandaag de dag moet je een app downloaden, her en der je e-mailadres achterlaten, en word je vervolgens overstelpt met info en reclame. Ik voorspel acute en massale smartphonemoeheid: op een evenement kom je om te ontspannen, niet om de sponsor een plezier te doen."

Het hoofdpodium zal verdwijnen

"Een straffe bewering? Eigenlijk tekent die trend zich nu al af bij kleinere festivals. We Can Dance heeft geen mainstage, net zomin als Cirque Magique. En zelfs op een groter festival als Best Kept Secret bestaat dat niet echt: de podia krijgen een cijfer, en op het zogenaamde hoofdpodium bleef het soms twee uur stil, waardoor er een massale volksverhuizing plaatsvond van One naar Two. Als je dat dan vergelijkt met de grote mainstreamfestivals waar je met 30.000 anderen een dag lang naar schermen zit te turen... Ik ga niet zeggen dat het idee van een mainstage in 2017 tot de verleden tijd zal behoren, maar het is zéker niet de toekomst van festivals.

"Voorts gaat het concept 'voorverkoop' volgens mij ook binnenkort tot het verleden behoren. Je merkt dat al langer in het nachtleven, maar nu geldt dat bijna overal. Zelfs Rock Werchter kreeg vorig jaar klappen in de voorverkoop. Tickets zijn dan ook duur, en mensen willen het zekere voor het onzekere nemen. Als je aankijkt tegen drie dagen rotweer, een modderige wei en als je bovendien het ongeluk hebt dat je net de dag voordien ziek wordt, is je duurbetaalde weekend om zeep. Er is keuze genoeg op de evenementenmarkt, waardoor mensen steeds later de knoop doorhakken."

Holy Trinity Events - Een radicaal nieuwe methode van Peter Decuypere is verschenen bij Lannoo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234