Zaterdag 13/08/2022

Hitteblog

Nieuw nationaal hitterecord: 40,7 graden

De Thalys-trein die is stilgevallen tussen Brussel en Mechelen.  Beeld David Legrève
De Thalys-trein die is stilgevallen tussen Brussel en Mechelen.Beeld David Legrève

Ons land gaat gebukt onder een verzengde hitte. Voor het eerst werd code rood afgekondigd, en de temperatuur liep nooit zo hoog op sinds het begin van de metingen. Maar liefst 40,7 graden werd opgetekend in Beitem. Volg hier het laatste nieuws over de hitte op de voet.

Redactie

22.06 - Reizigers onwel op overvolle treinen naar Gent-Sint-Pieters

In Gent zijn verschillende reizigers opgevangen die onwel waren geworden op enkele overvolle treinen die van de kust kwamen. Dat meldt de lokale politie van Gent en bevestigt de NMBS. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat, maar de hulpdiensten zijn ter plaatse om de eerste zorgen toe te dienen.

Na verschillende storingen op het spoornet vertrokken donderdagavond verschillende treinen richting Gent Sint-Pieters met erg veel reizigers aan boord. Door een slechte of niet functionerende airco en de drukte aan boord kwamen enkele mensen in de problemen.

De veiligheidsdienst van de NMBS riep de hulpdiensten op om de reizigers de eerste zorgen toe te dienen in Gent Sint-Pieters. Enkele reizigers zijn daardoor gestrand in Gent.De NMBS zegt bijkomende treinen in te zetten om iedereen alsnog op zijn bestemming te krijgen.

21.57 - Uitzending ‘Vive Le Vélo’ uitgesteld door noodweer

Het best bekeken programma van de zomer, Vive Le Vélo op Eén, kon vanavond niet zoals gepland uitgezonden worden. Het noodweer verhinderde de start van de show, waarin we normaal gezien Gianni Vermeersch, performance manager Kristof De Kegel en analyst Bram Tankink als gasten te zien zouden krijgen.

Er trekt namelijk een dreigend onweer over Avrieux, nabij de Italiaanse grens, waar het programma wordt opgenomen. Kijkers kregen aanvankelijk een wachtscherm voorgeschoteld waarop gevraagd werd om ‘even geduld’ te hebben. Volgens de zender zou de uitzending even na 22 uur hernomen worden.

“Er wordt hard gewerkt om de technische problemen op te lossen. De start van de uitzending is voorzien rond 22u10 à 22u20”, klinkt het. De start van het programma staat nu aansluitend na Het Journaal gepland.

21.15 - Honderden gezinnen zonder stroom

In Evergem en Ertvelde zijn donderdagavond rond 18 uur tussen 500 en 1.000 gezinnen zonder stroom gevallen nadat op twee plekken distributiecabines waren ontploft. Dat meldt de VRT en netbeheerder Fluvius bevestigt het nieuws.

De kleine ontploffingen gebeurden in het centrum van Ertvelde en in het nabijgelegen havengebied van Evergem, zegt Fluvius-woordvoerder David Callens. “Het kan met de hitte te maken hebben, maar zoiets gebeurt het hele jaar door wel eens. We gaan een onderzoek voeren.”

In afwachting van een definitieve oplossing zet Fluvius generatoren in om de getroffen gezinnen weer van stroom te voorzien.

20.44 - Ook warmterecords gebroken in Frankrijk, Duitsland en Nederland

De hevige hittegolf heeft niet enkel in België het kwik tot een ongekende hoogte gejaagd. Ook in Duitsland en Nederland werd een nieuw nationaal warmterecord opgetekend.

In Nederland is de temperatuur donderdag voor het eerst boven de 40 graden uitgekomen. In Gilze-Rijen, in de provincie Noord-Brabant, werd een recordtemperatuur van 40,7 graden opgemeten, zo meldt de Nederlandse weerdienst KNMI. Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar werd het woensdag 39,3 graden.

Ook in Duitsland werd donderdag al voor de tweede dag op rij een nationaal warmterecord opgetekend. Volgens de Duitse weerdienst DWD werd in Lingen, in de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen, een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Het vorige record dateerde nog maar van woensdag. Toen was het kwik in Geilenkirchen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tot 40,5 graden gestegen.

In Frankrijk sneuvelde geen nationaal record. Wel werd de hoogste temperatuur ooit opgetekend in de hoofdstad Parijs: 42,6 graden. Het vorige warmterecord voor Parijs lag op 40,4 graden en dateerde van 28 juli 1947.

Ook in het Verenigd Koninkrijk werd een nieuw record verwacht, maar daar bleef het kwik uiteindelijk steken op 38,1 graden (in Cambridge). Het record ligt sinds augustus 2003 op 38,5 graden. Donderdag was wel de warmste julidag ooit in het Verenigd Koninkrijk.

null Beeld AP
Beeld AP

20.39 - Maatregelen op WK BMX

Het wereldkampioenschap BMX in het Limburgse Heusden-Zolder kreunt net als de rest van het land onder tropische temperaturen. Dat verplichtte de organisatie ertoe maatregelen te nemen.

Het wedstrijdprogramma werd vanmiddag een tijd opgeschort in afwachting van iets mildere temperaturen en het zakken van de zon, en verder is er gratis drinkwater voorzien, is het gebruik van parasols op de tribunes toegestaan en worden er regengordijnen ingezet om af te koelen.

Het wedstrijdprogramma van dat WK ging dinsdag al van start, al staan alle echte wereldkampioenschappen (voor elite en juniores) pas zaterdag gepland. Voor het hoogtepunt van zaterdag wordt in Zolder een fikse duik van de temperaturen verwacht.

20.21 - Hitte houdt bezoekers weg van Gentse Feesten

Geen feeststemming in Gent, wel een spookstad. Vandaag dook er niemand op voor de namiddagprogrammatie die ook overdag bezoekers naar de stad moet lokken.

“Het is gewoon rampzalig”, zegt Xavier Cloet van stuntplein Bata. “Hier zit ’s middags 30 man. Terwijl we wel met een team van 100 mensen werken. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar toch. Gelukkig is het te warm om te panikeren over onze inkomsten, en gaan we ervan uit dat het weekend alles goed zal maken.”

Ook de springkastelen in het Zuidpark bleven leeg. Op het Sint-Baafsplein voelde het alsof je levend gebraden werd. Op de Korenmarkt pikten volwassenen de zwembadjes voor kindjes in. Ook winkels en horecazaken bleven gewoon dicht en er kwam geen kat naar de kermis op de Vrijdagmarkt, waar het overgrote deel van de kramen dan ook gewoon dicht bleef. Pas na 19 uur doken de eerste bezoekers op.

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers
null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

20.03 - Op zoek naar de warmste plek van België

Zweetdruppels en klamme handjes horen bij elke recordpoging, maar de joelende menigte bleef donderdag uit. Een speurtocht in de Kempen naar een nieuwe Belgische maximumtemperatuur leidde langs getto’s vol gesloten rolluiken. ‘Magische grens? We zijn er vet mee.’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

19.41 - Terrasjes blijven leeg

De horeca voelt naar eigen zeggen de gevolgen van de code rood: mensen mijden een zomers terrasje, waardoor horeca-uitbaters hun zaak vaak noodgedwongen ’s middags moeten sluiten. Sommigen wijten dat aan paniekzaaierij in de media. ‘Om twaalf uur zien wij geen kat meer.’

18.55 - Hoge ozonconcentraties

Vandaag werden opnieuw hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten, onder meer door de opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd op 15 plaatsen in Vlaanderen overschreden. De hoogste waarden werden opgetekend in Dessel (238 microgram/m³), Bree (237) en Berendrecht(222).

Morgen worden iets lagere temperaturen voorspeld, maar het kwik kan nog oplopen in het centrum van het land en in de Kempen. Er zijn meer wolken en het wordt onweerachtig. In het westen zullen de ozonconcentraties naar verwachting evolueren naar normale waarden voor de tijd van het jaar. In het oosten kunnen de ozonconcentraties nog hoog oplopen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

18.30 - Hitteonweders losgebarsten

In het centrum en het oosten zijn de (plaatselijk felle) hitteonweders losgebarsten.

17.50 - Pendelbussen vervangen kusttram

De kusttrams, die langs het hele traject stilgelegd zijn, worden vervangen door pendelbussen. “We doen ons best om de reizigers alsnog op hun bestemming te krijgen”, zegt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn.

De afgelopen uren doken verschillende problemen met de bovenleiding en andere technische problemen op. “Eens de temperatuur voldoende gezakt is, kunnen we de schade opmeten en aan de herstellingen beginnen. We hopen vrijdagochtend alles weer op te starten, al kunnen er ook dan nog enkele problemen zijn.”

17.47 - Thalys stopt ticketverkoop

Omdat de extreme weersomstandigheden te veel problemen veroorzaken op het spoor, heeft Thalys de ticketverkoop voor al zijn ritten van vandaag stilgelegd. De spoorwegmaatschappij raadt klanten aan om hun reis uit te stellen. Vanmiddag vielen twee Thalys-treinen uit.

“We doen dit uit voorzorg”, klinkt het bij de persdienst van Thalys. “Het is nu beter om niet nog meer mensen op de treinen te zetten. Het is een veiligheidsmaatregel.” Het is nog niet uitgemaakt of de maatregel ook morgen zal gelden. “Dat zal afhangen van het verloop van het treinverkeer.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

17.36 - Opnieuw nieuw nationaal record: 40,7 graden

Het West-Vlaamse Beitem, bij Roeselare, heeft (voorlopig) het record van de hoogste temperatuur in ons land achter zijn naam staan met 40,7 graden. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter.

Eerder op de middag had het kwik in Kleine Brogel in Limburg al 40,6 graden bereikt, en nog in Limburg werd in Diepenbeek 40,5 graden gehaald.

In Semmersake werd donderdagmiddag een nieuw record voor de provincie Oost-Vlaanderen neergezet met 40,2 graden. Het gaat om voorlopige cijfers. Definitieve cijfers zijn te verwachten na 20 uur, als alle klimatologische stations hun waarden hebben doorgeseind.

17.35 - Reizigers geëvacueerd, tweede Thalys-trein vast in Ruisbroek

De reizigers die een hele tijd op een stilstaande Thalys-trein vastzaten in de buurt van Mechelen, zijn uit de trein geholpen. En ook de reizigers op twee treinen die geblokkeerd staan tussen Kortrijk en Oudenaarde, zijn geëvacueerd, zo meldt de NMBS.

Intussen staat wel een tweede Thalys-trein stil in Ruisbroek. Die trein heeft problemen met de airco, zo meldt Thalys op Twitter. De 350 reizigers moeten uitstappen op het perron van Ruisbroek en zullen met andere treinen naar Brussel verder reizen.

17.25 - ‘Historische’ 39,7 graden in Ukkel

In Ukkel heeft het kwik 39,7 graden bereikt. ‘Historisch’, tweet weerman David Dehenauw. ‘Hoogste temperatuur daar sinds 1833.’

17.12 - Duitse kerncentrale wordt stilgelegd door hevige warmte

Als gevolg van de hitte moest de kerncentrale in de Duitse stad Grohnde worden stilgelegd. Die maatregel werd genomen omdat het water in de nabijgelegen rivier Wezer tot boven de 26 graden steeg. Om het ecosysteem in de Wezer te beschermen, mag de centrale geen warm water meer naar de rivier afvoeren en zal hij pas opnieuw opgestart worden wanneer het rivierwater is afgekoeld.

Het water van de rivier wordt gebruikt om de reactor af te koelen, waarna het water weer naar de rivier wordt geleid. Maar het water warmt sneller op dan normaal wegens de hoge temperatuur en de lage stand van de rivier. Men vermoedt dat de kerncentrale zondag weer opgestart zal worden.

Duitsland verbreekt ook het ene record na het andere. Volgens de Duitse weerdienst DWD werd vandaag in Lingen, in de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen, een temperatuur van 41,5 graden opgetekend. Het vorige record dateerde nog maar van woensdag. Toen was het kwik in Geilenkirchen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tot 40,5 graden gestegen.

16.59 - Zo wapenen steden zich tegen de hitte

40 graden te warm? Het aantal steden waar het extreem warm is, zal de komende decennia verdriedubbelen, zo blijkt uit een studie. Bij temperaturen tegen de 50 graden zijn maatregelen van levensbelang. Aan de slag dus, met stadsplanning, groen en kokoshaar. Lees hier hoe steden zich kunnen wapenen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

16.45 - Boerenbond: ‘Hitte is rampzalig voor aardappelen’

De hitte vormt momenteel een groter probleem voor de landbouw dan de droogte. Dat zegt de Boerenbond. “Vanuit heel Vlaanderen wordt schade gemeld aan aardappelen”, zegt woordvoerster Vanessa Saenen. “Als gevolg van de hitte worden de aardappelen als het ware in de grond gekookt, met als gevolg doorschietende planten en aardappelen die te klein blijven.”

Hoe groot de minderopbrengst zal zijn, is op dit moment nog niet te voorspellen. Maar de schade aan de aardappelen is onomkeerbaar, klinkt het.

Ook het fruit ondervindt schade van de hitte. “Zowel bij appelen als bij peren barsten de schillen. Deze hitteperiode mag echt geen weken meer duren.”

16.20 - 39,5 graden in Ukkel

De temperaturen blijven stijgen. Intussen is het al 39,5 graden in Ukkel. Meteoroloog David Dehenauw vraagt zich hardop af of we ook daar de 40 graden zullen halen. Intussen is dat onder meer al zover in Beitem, waar om 16 uur 40,3 graden werd gemeten. “Nooit zo warm geweest in West-Vlaanderen”, meldt Dehenauw. In Diepenbeek is het inmiddels 40,2 graden.

16.05 - Geblokkeerde treinen zorgen voor hinder op het hele net, kusttram ligt stil

Verschillende treinen staan geblokkeerd door problemen met de bovenleidingen. Dat levert hinder op hele net op. Tussen Brussel en Mechelen staat al minstens een uur een Thalys-trein geblokkeerd. Tussen Kortrijk en Oudenaarde staan twee NMBS-treinen met 60 reizigers vast. De airco in die treinen functioneert niet meer. Dat is vernomen bij NMBS en Infrabel.

Tussen Deinze en Kortrijk waren er ook even stroomproblemen, maar daar zouden de treinen alweer rijden. Volgens de website van de NMBS is ook het verkeer tussen Mechelen en Puurs onderbroken door een brand in de buurt van de sporen.

Ook de kusttram is deze middag op het hele traject stilgelegd vanwege problemen met de bovenleiding en andere technische problemen. Dat meldt De Lijn. Er worden pendelbussen ingelegd. In De Haan is ook het gemeentelijk noodplan afgekondigd.

16.00 - 250 gezinnen in Roeselare zonder drinkwater

Uitgerekend op deze recorddag moeten 250 gezinnen uit Roeselare het zonder drinkwater stellen. Dat bevestigt De Watergroep.

Aan de Beversesteenweg is het leidingwater niet drinkbaar. De Watergroep deelt daarom water uit aan huis. Wie niet thuis is, kan voor water terecht bij de brandweerkazerne.

De Watergroep zoekt ondertussen naar de oorzaak van het ondrinkbare water. De eerste resultaten tonen wel aan dat er verbetering is. “Het is nog niet duidelijk wanneer de gezinnen opnieuw drinkbaar water zullen hebben. Afhankelijk van de resultaten die we morgen binnenkrijgen, zullen we misschien overgaan tot een kookactie. Daarbij moeten gezinnen hun water eerst vijf minuten koken alvorens het te gebruiken. Maar daarvoor moeten we de resultaten dus afwachten”, zegt Raissa Verstrynge, woordvoerster van De Watergroep.

15.50 - ‘De Lustige Velodroom’ in Blankenberge sluit de deuren

De Blankenbergse attractie ‘De Lustige Velodroom’ op de Zeedijk, de piste met gekke fietsen nabij de Pier, heeft donderdagmiddag de deuren gesloten door de extreme hitte. “Nooit eerder gebeurd in ons 86-jarig bestaan”, zegt uitbater Thierry Monbaliu aan Het Laatste Nieuws.

Ook in de eerste drie weken van juli is het volgens de uitbater nog niet erg druk geweest. “Vandaag werd het echt te warm. Passanten konden zelfs de zon op de Zeedijk niet verdragen.” Op het strand liep de temperatuur vanmiddag op tot 35 graden.

Zonnekloppers op het strand van Blankenberge. Beeld REUTERS
Zonnekloppers op het strand van Blankenberge.Beeld REUTERS

15.15 - Nieuw nationaal record

Er is een nieuw nationaal record. In Kleine Brogel werd een temperatuur van 40,6 graden gemeten, meldt meteoroloog David Dehenauw op Twitter. Het gaat om een voorlopig record, want de temperatuur kan de komende uren nog oplopen. Het is ook wachten op de cijfers van de verschillende klimatologische stations in het land.

Het is nochtans niet een record dat de meteoroloog blij stemt. “Dit is zeer ongezond weer. Het is te warm om goed te kunnen functioneren. Er is ook te veel ozon in de lucht”, zegt Dehenenauw.

Is het ook een zoveelste symptoom van de opwarming van de aarde? “Dat speelt zeker mee”, zegt de meteoroloog. “Er zijn een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor de hoge temperaturen van deze dagen. Zo is er de aanhoudende droogte die maakt dat de aarde sneller opwarmt. En er is de warme luchtaanvoer uit het zuiden waar ook al verschillende dagen recordtemperaturen zijn opgetekend.

In het Luikse Angleur steeg het kwik gisteren tot 40,2 graden, goed voor de hoogste temperatuur ooit gemeten in België sinds het begin van de waarnemingen. Die recordstatus bleek zoals verwacht dus van korte duur.

null Beeld ANP
Beeld ANP

14.56 - Temperatuur blijft stijgen

De temperatuur in Ukkel blijft intussen stijgen. Om 13.45 uur zaten we al aan 37,3 graden. Ook op andere meetpunten swingen de temperaturen de pan uit. Om 14 uur was het in Kleine Brogel al 38,7 graden, in Diepenbeek 38,6.

14.55 - KNMI verklaart hitterecord in Deelen ongeldig

Het KNMI heeft de recordtemperatuur die donderdagmiddag in Deelen bij Arnhem werd gemeten, ongeldig verklaard. Het weerstation daar registreerde een temperatuur van ongeveer 42 graden, maar die meting klopt hoogstwaarschijnlijk niet. Het KNMI onderzoekt nog wat er aan de hand is en waardoor het weerstation “niet naar behoren functioneerde”.

Het hitterecord is alsnog gebroken, maar dan door Gilze-Rijen. Om 14.40 uur werd daar een temperatuur van 39,4 graden gemeten en inmiddels heeft het kwik 39,7 graden bereikt. Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar was het woensdag 39,3 graden.

14.17 - Hitterecord sneuvelt in Nederland: 41,7 graden in Deelen, op de Veluwe

Dit betekent dat het kersverse warmterecord van Nederland al na één dag is verbroken. In Deelen, op de Veluwe, even boven Arnhem, ging het kwik vanmiddag door de 40-graden grens. Het oude record van 39,3 graden werd gistermiddag gemeten in Eindhoven.

Dat de 40-graden grens in aantocht was, stond ook in Nederland al vroeg op de dag vast. De temperaturen liepen vanochtend al sneller op dan gisteren, toen het oude record, dat sinds 1944 stond, uit de boeken ging.

Nederland heeft een nieuw hitterecord: 41,7 graden op de Veluwe. Toeristen in Utrecht zitten op een terras met hun voeten in een opblaaszwembadje dat is neergezet wegens de hitte.  Beeld ANP
Nederland heeft een nieuw hitterecord: 41,7 graden op de Veluwe. Toeristen in Utrecht zitten op een terras met hun voeten in een opblaaszwembadje dat is neergezet wegens de hitte.Beeld ANP

14.10 - Hitteplan is makkelijk doelwit, maar wel het verkeerde

Bart Eeckhout schrijft in het standpunt: ‘Soms wordt het weerbericht – na sport de belangrijkste bijzaak ter wereld – echt nieuws. Een dag waarop ’s lands temperatuurrecord verpulverd wordt, biedt zo’n moment.

null Beeld Bas Bogaerts
Beeld Bas Bogaerts

13.34 Absoluut warmterecord uit 1947 gesneuveld

Met 36,8 graden in Ukkel is het absoluut warmterecord uit 1947 gesneuveld. Voor dat officieel record wordt altijd Ukkel gekozen als maatstaf. Gisteren werd het met 39,9 graden officieus verbroken in Kleine Brogel.

Een kind speelt in een fontein tijdens de hitte.  Beeld ANP
Een kind speelt in een fontein tijdens de hitte.Beeld ANP

13.15 - In Ukkel wordt 36,1 graden gemeten

In het KMI in Ukkel is om 13 uur 36,1 graden gemeten. Dat is amper een halve graad minder dan de hoogste temperatuur ooit gemeten in het nationaal referentiepunt.

In Ukkel staat het (gecorrigeerde) record voorlopig nog op 36,6 graden, uit 1947. Dat komt omdat de temperaturen later op een andere manier werden opgemeten, aan de hand van een gesloten thermometerhut in plaats van een open hut.

De kans dat het record het komende uur sneuvelt, is bijzonder groot.

null Beeld ANP
Beeld ANP

12.12 - De kaap van veertig graden werd gisteren gerond nabij Luik

Weerman David Dehenauw maakt op Twitter melding van de laatste cijfers van het KMI. De hoogste temperatuur die gisteren werd gemeten is een nieuw nationaal record: in Angleur (Luik) bereikte het kwik 40,2 graden. Sinds het begin van de metingen is nooit zo’n hoge temperatuur gemeten in ons land.

12.00 - Kwik stijgt

In verschillende meetstations van het KMI ging het kwik om 11 uur al boven de 30 graden. In Ukkel werd 31,8 graden gemeten en in Diepenbeek 33,4 graden. Aan de kust is het koeler. Om 11 uur gaf de thermometer 28,4 graden aan in Zeebrugge.

Het KMI geeft ieder uur een stand van zaken over de temperatuur in haar meetstations (een twintigtal verspreid over heel België). Op de website van de weerdienst kan je de ontwikkelingen uur per uur opvolgen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

11.36 - Hier en daar duiken wolken op

Het blijft spannend of we straks de kaap van 40 graden zullen halen. Op plaatsen waar het regent of er wolken verschijnen zal dat niet het geval zijn, meldt weerman David Dehenauw op Twitter. Deze namiddag neemt de kans op een lokale onweersbui toe. In de provincie Henegouwen is al sprake van “zeer lokale buitjes”.

11.28 - Afkoelen bij extreme hitte? Dat kan alleen door flink te zweten

We hebben zonovergoten dagen voor de boeg, met temperaturen tot ver boven de 30 graden. Afkoelen kan alleen door flink te zweten.

hitte Beeld sven franzen
hitteBeeld sven franzen

10.49 - Ozon piekt: vermijd zware fysieke inspanningen

De combinatie van hitte en luchtvervuiling doen de ozonwaarden pieken. Gisteren werd de Europese informatiedrempel (180 microgram ozon per kubieke meter lucht) op 24 plaatsen in België overschreden. Ook vandaag zullen de ozonwaarden opnieuw hoog oplopen, met lokaal zelfs kans op overschrijdingen van de Europese alarmdrempel (240 microgram ozon per kubieke meter lucht).

Bij een overschrijding van de informatiedrempel worden personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen) aangeraden om zware lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te vermijden. Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden gelden de aanbevelingen voor de hele bevolking.

9.56 - Gratis toegang tot de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel voor 65-plussers

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zetten tot en met vrijdag door de uitzonderlijke hitte gratis hun deuren open voor bezoekers ouder dan 65 jaar. “Het nationale erfgoed deelt graag zijn zalen met airconditioning met de senioren”, klinkt het in een persbericht.

Het aanbod geldt voor alle musea (Musée Old Masters Museum, Musée Fin-de-Siècle Museum et Musée Magritte Museum) en voor de tijdelijke tentoonstellingen (Wim Delvoye, Agnès Guillaume en Thomas Lerooy).

Hitte. Beeld Joris Herregods
Hitte.Beeld Joris Herregods

9.13 - Warmste nacht van het jaar

Het is goed mogelijk dat u vorige nacht moeilijk de slaap hebt kunnen vatten door de warmte. In Ukkel - het nationaal referentiepunt - is het kwik niet onder 23,7 graden gezakt. De warmste nacht van het jaar is daarmee een feit. Volgens de voorspellingen wordt het komende nacht nog iets warmer. Het vorige record stond op 4 juli 2015: toen was het ‘s nachts 24,4 graden.

Heeft u slecht geslapen? Zo vat u wél de slaap tijdens tropische nachten.

8.43 - Overdrijven we over de hitte?

Het stijgende kwik houdt het hele land bezig: van pushberichten over hitterecords tot waarschuwingen om op te passen in de hitte. Zorgen de recordtemperaturen voor een massahysterie of is de grote aandacht terecht?

8.00 - Animal Rights wil verbod op diertransporten wanneer het te warm is

Animal Rights wil dat de regering actie onderneemt om dierentransporten op zomerse dagen te verbieden. De dierenrechtenorganisatie filmde woensdagnamiddag vrachtwagens die bij slachthuis Porc Meat in Zele werden gelost en zag hoe onder het losplatform overleden varkens lagen, als afval aan de kant gegooid.

“Terwijl de hoogste temperatuur ooit in België werd gemeten - 39,9 graden - en de mens verkoeling zocht aan het zwembad, gingen ondertussen de veetransporten gewoon door. In tegenstelling tot de omringende landen kent België hiervoor geen hitteplan of transport-stop”, hekelt de organisatie.

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Een maand geleden, tijdens de vorige hittegolf, filmde Animal Rights ook al bij diverse slachthuizen hoe trailers met varkens en runderen in de brandende zon stonden te wachten. “Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet. Hitte leidt tot stress en dat kan uiteindelijk tot de dood leiden”, waarschuwt de organisatie.

“Het is duidelijk dat boeren, transporteurs en slachthuizen geen verantwoording nemen en deze misdaad tegen de dieren laten voortbestaan”, zegt campagneleider Erwin Vermeulen. De organisatie eist van de regering dat die “direct maatregelen neemt om aan deze hel een einde te maken”.

7.00 - Weerbericht

Net als gisteren wordt het vandaag opnieuw uiterst warm, met maxima rond 35 graden aan zee en op de Ardense hoogten, 38 graden in het centrum van het land en 40 graden in de Kempen, plaatselijk zelfs iets meer. Het is eerst zonnig, later komen er middelhoge wolkenvelden vanuit Frankrijk. Deze namiddag neemt de kans op een lokale onweersbui toe, meldt het KMI.

Vanavond is er nog kans op een lokale onweersbui, volgende nacht wordt het opnieuw overal droog en lichtbewolkt. De temperaturen blijven vrij hoog en dalen niet onder 19 tot 26 graden.

06.43 - Terug naar 1976, toen de zomerse hitte gekke dingen deed met de Belg

Nu het kwik in België een stuk boven de 30 graden reikt, kunnen we niet anders dan terugdenken aan de zwoele zomer van 1976, toen dagen van 30 graden en Lucien Van Impe onze hersenen aan de kook brachten. “De hitte bracht iedereen een tikkeltje uit balans.”

null Beeld Het Huis van Alijn
Beeld Het Huis van Alijn
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234