Donderdag 25/04/2019

Onderwijs

Nieuw lespakket: elke dag vijftig Weesgegroetjes

De nieuwe school, met internaat, zal gevestigd worden in het Klooster van de dienaren van Jezus en Maria. Beeld © Illias Teirlinck

Voor ultrakatholiek onderwijs kunt u voortaan terecht in Overijse. Daar start in september de middelbare school Sint-Ignatius, waar leerlingen elke dag zullen moeten bidden. "In ons opzicht is de moderne maatschappij fundamentalistisch."

Elke dinsdag een heilige mis en elke donderdag een heilig lof. Dat kunnen leerlingen die naar het Sint-Ignatius in Maleizen, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Overijse, zullen gaan, tegemoetzien. Maar daar blijft het niet bij. Elke namiddag, om kwart voor vijf, zullen de tieners een rozenhoedje, vijf Onzevaders en vijftig Weesgegroetjes, moeten bidden.

Het lijkt niet meer van deze tijd. Toch maakt de school, tegelijkertijd een internaat in het klooster van de Dienaren van Jezus en Maria, zich sterk dat meerdere ouders hun kinderen al hebben ingeschreven voor het eerste jaar Latijn of het tweede jaar Grieks-Latijn en Moderne Wetenschappen. Zij mogen volgens de brochure rekenen op uitmuntend Nederlandstalig onderwijs, gestoeld op jezuïtische leest en gegeven door leerkrachten die belijdend katholiek zijn.

"Niemand is verplicht om hier te komen werken", zegt Katrijn Caekaert, voorzitter van het schoolbestuur. "We zien vaak dat scholen die zich katholiek noemen, die traditie niet vertalen naar de lessen. Er bestaat geen verschil meer tussen een atheneum en een college. Wij willen uit elk kind halen wat erin zit en we denken dat kinderen die belijdend zijn zich hier beter zullen voelen. Velen schamen zich vandaag op de katholieke scholen, omdat ze thuis elke dag bidden en kunnen daardoor geen vriendjes maken."

Om de katholieke traditie mee te geven, baseert Sint-Ignatius zich voor de twee uren godsdienst per week op de Mechelse Catechismus. Dit werk kwam voor het laatst uit in 1954 en dateert dus van voor het Tweede Vaticaans Concilie, toen de kerk gemoderniseerd werd. Leerlingen zullen de stellingen, die in vraag-en-antwoordvorm zijn opgesteld, uit het hoofd moeten leren. Daarbij komt ook het scheppingsverhaal aan bod. "Hoe heeft God onze stamouders gemaakt?", valt bijvoorbeeld te lezen. Antwoord: "God heeft zelf het lichaam van Adam en Eva gemaakt. Hij heeft hun ziel uit het niets geschapen."

Caekaert geeft aan dat het geloof de leidraad is voor alle lessen, maar dat voor alle vakken behalve godsdienst de leerplannen van de katholieke onderwijskoepel VSKO zullen worden gebruikt. Wat dat concreet betekent, blijft onduidelijk. Zal de evolutietheorie gedoceerd worden? "Ik denk het wel. Het hangt af van de leraar zelf. De leerlingen zullen niet in het ongewisse worden gelaten, maar uiteindelijk strookt die theorie niet met de katholieke visie. Ik ga ervan uit dat we fundamentalistisch genoemd zullen worden, maar in ons opzicht is de moderne maatschappij fundamentalistisch in atheïstische zin."

Ketter Bonny

Sint-Ignatius is dan ook een school die vooral een splintergroep uit de samenleving zal bedienen. Het is de hoek binnen de katholieke kerk die terugplooit op oude tradities en soms, net als Caekaert, betrokken is bij de groep Pro Familia. Die organiseerde al meermaals een Mars voor het Gezin, waarin gepleit werd om abortus, het homohuwelijk, IVF en draagmoederschap te verbieden. Zij richtten hun pijlen ook op de Antwerpse bisschop Johan Bonny, die volgens hen een ketter is en gaven hem een Mechelse Catechismus cadeau.

Lieven Boeve, topman van het VSKO, ligt niet wakker van Sint-Ignatius. "Ik deel de bezorgdheid van veel katholieke ouders, maar kinderen in een beschermend milieu stoppen, is niet de beste manier om ze op te voeden. Je kunt de werkelijkheid niet buitensluiten. Dit is een vorm van traditionalisme, terwijl wij met onze dialoogschool naar de toekomst kijken en daarin onze traditie inbedden voor alle kinderen. Dat anderen beroep doen op de vrijheid van onderwijs is prima, maar zij kunnen het katholiek onderwijs niet claimen. Ze kunnen zelfs zo katholiek zijn dat ze het juist niet meer zijn."

Het kabinet van Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat het dossier van dichtbij zal worden opgevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.