Woensdag 14/04/2021

Nieuw kostuum voor Kortrijk

Er broeit iets in de West-Vlaamse stad met de grote K. Nieuwe initiatieven en bouwprojecten hebben het wat ingeslapen provinciestadje wakker geschud. Het mannenmerk Café Costume springt mee op de kar, met een nieuwe winkel op Kortrijkse bodem. Redenen genoeg om enkele jonge creatievelingen en ondernemers een pak aan te meten. Op maat van hún Kortrijk.

HANS VANDENBERGHE (38) is coördinator van het bedrijf dat kunstencentrum BUDA beheert

Wat heb je met Kortrijk?

"Ik ben hier geboren en getogen, maar ben ook even weggeweest. Kortrijk is een compacte stad waar iedereen elkaar kent, maar kijk even onder het deken en je vindt hier alles wat je nodig hebt."

Is de stad veranderd?

"Op het vlak van stedenbouw wel. Maar ik betwijfel of er in het dagelijkse leven iets veranderd is. Je voelt wel dat er veel mogelijkheden zijn en dat mensen meer dan ooit een uitgesproken mening hebben over hun stad."

Wat is dé place to be?

"Het klinkt misschien chauvinistisch, maar: de tentoonstelling die nu loopt in de Budafabriek."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"Een dorpsgevoel, maar met grootstedelijke trekjes. Je kunt elke weekend wel iets interessants gaan bekijken."

Wat is jouw favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

Toepasselijk: 'Jè nog gat nog billn en je zoe 'n kostumme willn'. (Hij heeft geen achterwerk en geen billen maar zou toch een kostuum willen.)

www.budakortrijk.be

MARNIEK KINT (34) is fietsenbouwer en zaakvoerder van M.Kint

Wat heb je met Kortrijk?

"Een trouwere Kortrijkzaan zul je niet snel tegenkomen. Ik heb zelfs mijn vrouw kunnen overtuigen hier te komen wonen. We hebben samen de familiezaak die mijn grootvader Marcel Kint startte na zijn wielercarrière overgenomen. Al van in 1954 maken de 'Kinties' Kortrijk onveilig."

Is de stad veranderd?

"Kortrijk is enorm geëvolueerd. Ik vind de Leieboorden met de zeven uniek ontworpen bruggen een prachtig decor. Ik kijk ook uit naar wat op til is: onze nieuwe stadscoalitie belooft dat Kortrijk de fietsstad van morgen wordt."

Wat is dé place to be?

"De Budafabriek: een industrieel pand op het Buda-eiland, het creatieve hart van de stad."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"Het Salon van Marcel Kint. In mijn grootvaders woning, de ex-wereldkampioen, kun je in een huiselijke sfeer je eigen fiets personaliseren."

Wat is jouw favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

"Ge moe mie nie ipjoag'n, tgoa ter mee nie zjeeder goan."

www.fietsenkint.be

MATTHIEU BEUDAERT (36) is chef-kok en zaakvoerder van restaurant table d'amis

Wat heb je met Kortrijk?

"Ik ben oorspronkelijk van Avelgem en via een omweg langs Gent terug in Kortrijk komen wonen en werken."

Is de stad veranderd?

"Kortrijk is op kousenvoeten hip aan het worden op het gebied van architectuur, design, muziek, en hopelijk ook gastronomie. Wat trouwens altijd een positief teken is van vooruitgang."

Wat is dé place to be?

"Paul's Boutique, aan de ingang van shopping K.: wat mij betreft een van de beste hamburgertenten van West-Europa."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"Wat mij opvalt is dat mensen hier graag hun geld laten rollen. Er wordt veel geld uitgegeven aan luxe en goed leven. Opmerkelijk ook hoe hier fouten snel vergeven worden."

Wat is jouw favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

"'t beust.' Wat zoveel wil zeggen als 'het knalt' of 'het zit er recht op'.

www.tabledamis.be

HANNES COUDENYS (31) is de man die met veel humor de lelijkste huizen van België becommentarieert op zijn site

Wat heb je met Kortrijk?

"Ik woon al tien jaar in Kortrijk. Oorspronkelijk ben ik van de regio rond Brugge, maar ik heb in Kortrijk gestudeerd en ben blijven hangen."

Is de stad veranderd?

"Absoluut. Kortrijk had lang de reputatie een 'snobstad' te zijn, maar er is ondertussen voor ieder wat wils. Ik denk bijvoorbeeld aan de interieurbeurs. Concertzaal De Kreun ligt ondertussen ook in het centrum, dus ik heb echt de indruk dat de stad aan het verjongen is."

Wat is dé place to be?

"Op het Buda-eiland heb je nu ook een skatepool en nog tot het einde van de zomer Bar Amorse: een zalige plek om te zitten."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"Kortrijk heeft het kleine van een dorp, maar je hebt hier alles van een stad. De mix van mensen met verschillende interesses is iets heel typisch. Hier komt iedereen elkaar tegen op café."

Wat is jouw favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

"Voor alles het woord 'bère' zetten."

uglybelgianhouses.tumblr.com

BRECHT SOENEN (30) is bezieler van café deDINGEN

Wat heb je met Kortrijk?

"Ik ben opgegroeid in de omgeving van Kortrijk, ondertussen woon ik al vijf jaar in de stad zelf."

Is de stad veranderd?

"De laatste twee, drie jaar is het enorm geëvolueerd. De traditionele patisseriezaken en tearooms hebben concurrentie gekregen van leuke koffiebars en toffe cafés. Er hangt ook een soort van je-m'en-foutisme in de lucht."

Wat is dé place to be?

"Ik kijk, in de nabije toekomst, vooral uit naar de leuke restaurants, terrasjes en winkels die er zullen bijkomen door het Overleieproject. Ik hou van dat droombeeld: het is er nog niet, maar iedereen gelooft er wel in. Naast de projecten van de stad, ben ik ook blij met de initiatieven van de Kortrijkzanen zelf: zo ligt er op het Buda-eiland een gigantisch stuk grond waar iedereen zijn eigen moestuintje heeft aangelegd."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"Ondernemers die gewoon durven te beginnen met iets en zich niets aantrekken van politiek of crisis. Als iemand hier een idee of concept heeft, dan doet men het gewoon."

Wat is jouw favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

"Mo allez gow zeg."

LENNERT (20) EN JANUS (18) van compact disc dummies

SX, Goose, Balthazar: Kortrijk heeft veel muziektalent. De jongste lichting? Lennert (20) en Janus (18) van Compact Disk Dummies. Ze wonnen de Rock Rally en hebben net hun eerste ep uit.

Wat hebben jullie met Kortrijk?

"We wonen niet in Kortrijk zelf, maar in de regio. We hebben wel een hechte band met de stad omdat hier alles is begonnen voor ons."

Is de stad veranderd?

"Gezien onze leeftijd merken we er misschien nog niet zo veel van. We hebben wel de bouwwerken aan de kaaien meegemaakt, maar ik denk dat we nog veel dingen moeten ontdekken."

Wat is dé place to be?

"De Kreun, een fantastische concertzaal. Vroeger ging ik vaak pintjes drinken op de Vlasmarkt, maar er zijn veel cafés verdwenen of veranderd."

Wat vind je enkel in Kortrijk?

"De verscheidenheid. Kortrijk lijkt misschien op het eerste gezicht vrij klein en provinciaal, maar er zijn veel leuke plekken."

Wat is jullie favoriete uitdrukking of woord uit de regio?

"Bère, om te benadrukken hoe leuk iets is."

www.compactdiskdummies.info

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234