Vrijdag 27/01/2023

Nieuw Kielpark voor alle Antwerpenaars

De stad Antwerpen investeert in een nieuw Kielpark. Vandaag is het park afgezonderd en weinig uitnodigend. Met het Masterplan Kiel moet dat verbeteren. De herinrichting van de Abdijstraat is inmiddels begonnen en als straks ook de Sint-Bernardsesteenweg heraangelegd is, kan het park een nieuw 'hart' van het Kiel worden. Met een sterke aantrekkingskracht op bewoners, ook buiten het Kiel.

Antwerpen

Van onze medewerker

Thomas Vreriks

Als enige grote groene plek op het Kiel wordt het park druk bezocht door spelende kinderen, joggers of buurtbewoners die op een zonnige dag een wandelingetje willen maken. Ook georganiseerde sport als korfbal en atletiek neemt een groot deel van het park in beslag. Maar het Kielpark ligt wat afgezonderd, de speeltuinen en sportuitrusting maken een wat versleten indruk, de toegangen en wandelpaden zijn niet uitnodigend. De stad laat nu een masterplan opmaken om een oplossing te bieden aan die noden. Het Kielpark wordt geherwaardeerd en zal in de toekomst meer en betere faciliteiten aan zijn bezoekers bieden.

Voor het opstellen van het masterplan schreef de stad in maart 2003 een prijsvraag uit. Vijf ontwerpteams werkten op basis van kandidaatstellingen een voorontwerp uit voor de stad. Eind 2003 duidde een vakjury een laureaat aan: het ontwerpteam Bosch Slabbers, tuin- en landschapsarchitecten, Cuypers & Q architecten. Zij gaan het voorontwerp uitwerken tot een masterplan, na overleg met alle betrokkenen en gebruikers van het park.

Een werf die totnogtoe werd gebruikt door de groenvoorziening wordt afgebroken omwille van een herschikking van de korfbalvoorzieningen. Maar alvast een van de twee korfbalverenigingen, Espero, is niet gelukkig met het nieuwe masterplan. Ze denken te worden verbannen naar een uithoek van het park en krijgen één in plaats van twee speelvelden. Het andere speelveld moet plaats maken voor een speeltuin. Met een brief naar burgemeester-Kielenaar Patrick Janssens (Sp.a) en alle Antwerpse schepenen hoopt de club verandering te brengen in de plannen. Sportschepen Chantal Pauwels (Groen!) belooft een nieuw kunstgrasveld.

In het masterplan is plaats voor nieuwe aanplanting, speeltuigen en een cafetaria met terras met speeltuin. Ook zijn er plannen om een glazen horecaserre te bouwen voor tijdens de wintermaanden. De versleten wandelpaden van het park krijgen een nieuwe asfaltlaag die geschikt is voor skaters en skeelers. Het voetbalveld van Racing Kiel blijft waar het is.

De vervallen speeltuin verdwijnt volledig. Op dezelfde plek komt een moderne speelplek met heuvels en avontuurlijke speeltuigen. Er zal een aantal bomen en planten verdwijnen om plaats te maken voor flora die beter geschikt is voor een park. Met bodembedekkers als varens, maagdenpalm, klimop, boshyacint en wilde narcissen moet de beplanting voller worden. De bomen langs de lanen worden waar nodig vervangen.

Het park moet aantrekkelijker worden, daarom wordt de toegang groter opgezet. De belangrijkste toegang aan de Sint-Bernardsesteenweg wordt geaccentueerd door brede hellingen uitgevoerd in kleine kasseien. Op die manier wordt het hoogteverschil tussen park en straat opgevangen. Aan de zijde van de Jan Frans van de Gaerstraat wordt een plein aangelegd dat het park begrenst, maar tegelijk de band met de aangrenzende woonwijk legt. Verder worden de lanen opgeknapt en rechtgetrokken.

Voor een aantal ingrepen kunnen de werken al op korte termijn starten, maar de dialoog met de partners moet nog beginnen omdat het hier een ontwerpwedstrijd betrof. Het studiebureau verzamelt de reacties van de verschillende partijen en als alles meezit kan het definitieve plan eind 2004 worden uitgevoerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234