Zaterdag 24/08/2019

Nieuw indianenmuseum in Washington komt in zicht

Na meer dan tien jaar plannen en onderhandelen is de kogel eindelijk door de kerk: op 28 september zal in Washington de bouw beginnen van een nieuw National Museum of the American Indian. Het nieuwe museum dat ontworpen werd door de Canadese architect Douglas Cardinal, zal verrijzen op de enige nog open plek op de Mall in Washington. Dat betekent dat het naast het drukbezochte Space Museum zal worden opgericht, op de as tussen het Capitool en het Washington Monument.

Op 28 november 1989 ondertekende president George Bush de wet aangaande de oprichting van een Nationaal Museum van de Amerikaanse Indiaan als onderdeel van de Smithsonian Institution, een instelling die een hele rist belangrijke musea in Washington beheert. Op dat moment was de Smithsonian Institution al negen jaar in onderhandeling met de Heye Foundation over samenwerking met het Museum of the American Indian in New York City. Op 1 juni 1990 aanvaardde W. Richard West, een Cheyenne-indiaan, de post van stichtend directeur van het op te richten museum in Washington.

Diezelfde Richard West was vorige maand trouwens in Brussel om de grote najaarstentoonstelling over de indianen in het Jubelparkmuseum voor te stellen. Daar citeerde hij de voormalige secretaris van de Smithsonian, Robert McCormick Adams, die de lancering van het National Museum of the American Indian beschouwde als een fundamenteel keerpunt in het beleid van de Smithsonian. "Het is de aanvang van de correctie van een groot onrecht en van alle mythes en stereotypes waarmee we ons omringen om dat onrecht te verhullen of er op zijn minst niet mee te worden geconfronteerd", schreef Adams jaren geleden. Dit museum "creëert een model van een dialoog met een wijdere relevantie dan om het even welke andere waaraan we tot nu toe hebben geparticipeerd; het betekent tevens het einde van de scheiding tussen de deskundigen als de belichaming van het gezag en het passieve publiek en het streeft naar een museum zonder muren. Het bewaart voor het nageslacht een schitterende collectie die de wereld met nieuwe en bewonderende ogen zal doen kijken naar de culturele en artistieke verwezenlijkingen van de oorspronkelijke Amerikanen."

De man die de opdracht kreeg het gebouw voor dit ambitieuze, idealistische museum te ontwerpen, heeft indiaanse voorouders onder de Blackfoot-indianen. Maar wellicht was dat niet het beslissende criterium voor zijn selectie. Douglas J. Cardinal (1934) geldt immers als een van de Canadese architecten met een internationale uitstraling. Hij kreeg wereldwijd erkenning voor zijn ontwerp van het Canadian Museum of Civilization. Hij tekende nog tal van andere publieke gebouwen, waaronder de St. Mary Church in Red Deer. Niet onbelangrijk voor de selectie van het architectenbureau van Cardinal was zijn intense ervaring met de samenwerking met inheemse bevolkingsgroepen bij projecten in de VS, Canada en elders. Het master plan voor de campus van het Institute of American Indian Arts in Santa Fe en een volledig Cree-dorp in Noord-Canada zijn daar voorbeelden van.

Het uitgangspunt van Cardinal is dat publieke gebouwen de aspiraties van het mensdom moeten symboliseren. Dat wil volgens deze architect zeggen dat elk gebouw de uitdrukking moet zijn van het respect van de mens voor zichzelf, voor zijn gemeenschap en voor de natuur. Dat klinkt weinig concreet, in de praktijk levert dat een architecturale stijl op die gekenmerkt wordt door gracieuze curves en organische vormen.

In het geval van het nieuwe museum vertrok de ontwerper naar verluidt van binnen, zodat de organische vormen aan de buitenkant de binnenkant weerspiegelen. Uiteraard vormde ook de inheemse traditie een bron van inspiratie met een speciale plaats voor de cirkel als constructieve vorm. Ook het overhangende dak en de stenen muren die door weer en wind geërodeerd lijken, springen in het oog bij het bekijken van de maquette. (EB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden