Woensdag 23/10/2019

Nieuw in Gent!

Mis je Bake Off Vlaanderen ook een beetje? En droom je 's nachts van sterrenpatisserie en decadente taarten? Goed nieuws: het Bake Off-verhaal kun je thuis zelf verderzetten, met het boek dat winnaar Hans Martens nu uitbrengt. De topbakker uit Nazareth verzamelde in deze bijbel zijn winnende recepten voor taarten, koekjes, brood en ander lekkers, en maakte ze toegankelijk voor bakleken zoals jij en ik. Want: "niet iedereen moet even goed als hofleverancier Herman van Dender zijn", vindt Hans. "Bij mijn baksels zijn soms ook hoekjes af of een vulling iets te lopend. Zolang het maar lekker is." Amen!

Het Bakboek van Hans Martens, € 24,99,

in de boekhandel. www.wpg.be.

Cook & Serve, een mekka voor culinaire zielen, opent in Gent. Fantastisch servies en kookgerei van merken als Serax,

Point Virgule of Peugeot? Hebben ze.

En Le Creuset-lovers blijven ook niet

op hun honger zitten, zelfs niet

tijdens het thee-uurtje.

Le Creuset theepot, € 69,

mok, € 13,95, bij Cook

& Serve.

cookserve.be

Een van 's werelds zeven mooiste cafés ligt volgens de jury van de internationale World Interior Awards in... Sint-Niklaas! Het King George Café van het gelijknamige creatieve bureau barst van de kleur en materialen, met een groene marmeren toog, exotische plantenjungle en heuse carrousel als eyecatchers. En op de kaart? Ambachtelijke koffie, taart en slaatjes en broodjes met een twist.

Driekoningenstraat 48,

Sint-Niklaas. kinggeorgecafe.be.

1. Oathentique

Heel nieuw en heel bijzonder in Aalst: deze haverbar, waar bier, wraps, pannenkoeken en zelfs balletjes in tomatensaus met haver of honing op de menukaart staan. Aan het roer: moeder Ann en zoon Stijn, die al anderhalf jaar met een haverfoodtruck het land doorkruisten. Perfecte plek voor een voedzaam ontbijtje, quoi.

Kerkstraat 26, Aalst. www.facebook.com/oathentique.

IN BALLEN

Vegan for dummies

Volledig plantaardig eten, er zijn groene argumenten genoeg om dat te overwegen. Misschien staat tussen droom en daad een kaasverslaving in de weg. Net daarom is er een online coachingsprogramma van Eva vzw dat je stap voor stap de weg wijst naar smakelijke alternatieven. Enkele studenten van de Universiteit van Gent bouwden als extra duwtje in de rug een app boordevol plantaardige recepten.

www.evavzw.be/easy-vegan.

KOOKBIJBEL

DUO

Wat hebben we vandaag geleerd? Dat Vlaanderens meest geliefde chef nog steeds onze culinaire goeroe is. Drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, vegetarisch, desserts of sauzen: in Piet à volonté vind je glasheldere recepten voor zowat álles.

€ 29,99, www.lannoo.be.

Chef Jilles D'hulster van de Jilles Beer & Burgers-vestigingen en biersommelier Sofie Vanrafelghem bundelen in dit boek hun kennis. Zo komen ze tot 48 foodmatches made in heaven, tussen bijzondere burgers en originele biertjes. Veel beter dan dat wordt het niet, toch?

€ 29,50, www.uitgeverijkannibaal.be.

Een Boulangerie Bloch in het hart van Gent, het is er weer! Meer bepaald als onderdeel van tearoom Café Theatre in de prachtige gebouwen van de Vlaamse Opera. Zowat alle Blochtoppers liggen er te blinken: van zoete broden, taarten en koffiekoeken tot hartige kaasrollen en pizzataarten, om mee te nemen of in die adembenemende setting op te peuzelen. Ontbijtje om u tegen te zeggen, iemand?

Schouwburgstraat 5-7, Gent.

www.cafetheatre.com.

Denk: het geliefde kippenkraam op je plaatselijke markt, maar dan in een hip foodtruckjasje dat iets wegheeft van de retrokeuken van je oma. Dat is precies wat Juliette Poulette is, met aan het stuur de 20 (!) jaar oude Liese Monnissen. En met aan het spit natuurlijk sappige kippetjes, aangevuld met homemade sauzen, appelmoes, kip curry, couscous, artisanale dessertjes en andere verse verrassingen. Aan de 1.700 Facebookfans te zien, écht een aanrader.

In Temse en andere gemeentes in het Waasland, check www.facebook.com/juliette.poulette.kip.

Persoonlijke

Dovre, is dat geen merk van kachels? Juist, en met het nieuwe merk Ferleon bundelen ze hun expertise in gietijzer met een laagje email. Het resultaat: knappe kookpotten, made in Belgium en bovendien kan je zelf mixen en matchen tot de kleur van je pot, deksel en handvat precies in lijn zijn met het design van jouw keuken.

Vanaf € 80, www.ferleon.com.

Glorieuze

ballen

Het succesverhaal van Balls & Glory-chef Wim Ballieu krijgt nu ook een staartje op papier: een bijbel waarin Wim zijn meest gesmaakte ballen verzamelt én van vegetarische varianten voorziet.

Truffelbal met

champagnerisotto

Dit heb je nodig:

Voor de ballen: 2 el truffelpasta, paneermeel, 750 g varkens-kalfsgehakt

Voor de risotto: 1 grote ui, gesnipperd, 2 stengels selder, fijngesneden, 3 el olijfolie, 500 g risottorijst, 1 glas witte wijn, 1,5 l kippen- of grountebouillon, 300 g gemengde (bos)champignons, boter, peterselie, 100 g geraspte parmezaan, peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven tot 170 °C. Meng de truffelpasta door het gehakt en verdeel in vier. Draai van elk deel een gehaktbal en rol die door het paneermeel. Bak de ballen ongeveer 27 minuten.

Fruit intussen de ui en selder. Wanneer ze glazig zijn, voeg je de rijst toe. Roer en laat even bakken. Als de rijst warm is (test door een aantal rijstkorrels in je handpalm te leggen, als ze blijven plakken is de rijst warm), voeg je eerst de wijn en dan de bouillon toe. Zet het vuur nu wat lager, doe het deksel op de pan en laat de rijst garen. Roer niet! Intussen maak je de boschampignons schoon en bak je ze aan in een klont boter. Voeg de peterselie op het einde bij de champignons. Wanneer de rijstkorrels alle bouillon hebben opgenomen en gaar zijn (na ongeveer 18 minuten), kan je de risotto afwerken. Voeg de champignons, boter en parmezaan toe. Kruid met peper en zout en roer goed.

€ 29,50, Uitgeverij Kanibaal. www.ballsnglory.be.

3. Ellis Gourmet Burgers

Wie aan sappige luxeburgers denkt, denkt aan Ellis. En die trendsetters hebben vanaf eind november ook een stekje in Aalst, in een prachtig pand met overdekt terras op de Grote Markt. Verrassing: ze lanceren ook een vegan burger, 'beet the root', met een patty van rode biet, linzen, zwarte bonen en dragon, crunchy groenten en een toef vegan tartaar. Yum!

Kerkstraat 3, Aalst. www.ellisgourmetburger.be.

2. Mexcalli

Voor een Mexicotrip hoef je het vliegtuig niet meer op, trek gewoon naar deze pop-upbar in Gent. In de hoofdrol: de pittige Mexicaanse spirit mezcal, dat drankje met een worm erin (ja, echt). Hier proef je het in veel verschillende gedaantes én verwerkt in cocktails, eventueel met wat taco's, guacamole of quesadilla's erbij. Ay caramba!

In The Box, Dampoortstraat 47, Gent. www.facebook.com/mexcalli.gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234